Război în Ucraina. Putin a semnat un decret pentru înrolarea a 135.000 de recruţi. Forţele ruse se regrupează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trosteaneţ . FOTO Gettyimages
Trosteaneţ . FOTO Gettyimages

Moscova îşi consolidează trupele în estu Ucrainei după ce a suferit eşecuri în apropierea Kievului. În cea de-a 36 zi de război, tensiunile cresc între preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, din cauza faptului că liderilor de la Kremlin nu li s-a spus despre pierderile reale ale forţelor armate ruse în Ucraina.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.51 Aproximativ 20.000 de locuitori trebuie evacuaţi din oraşul Izyum din regiunea Harkov. Acest lucru a fost anunţat de viceprimarul Volodymyr Matsokin.

UPDATE 23.38 Rusia a devenit o „ţară mai puţin semnificativă” ca urmare a invaziei Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-un interviu pentru Sky News.

"Preşedintele Putin nu mai are forţa pe care o avea. Acum este un om într-o cuşcă, pe care şi-a construit-o singur. Armata lui este epuizată, a suferit pierderi semnificative", a spus el. 

Ministrul Apărării mai crede că acum „reputaţia acestei mari armate ruse este subminată”.

„El (Putin – n.red.) trebuie să trăiască nu numai cu consecinţele a ceea ce face cu Ucraina, ci şi cu consecinţele a ceea ce a făcut cu propria sa armată”, a spus Wallace.

UPDATE 23.25 În Melitopol , ocupanţii  au confiscat mai multe autobuze cu 14 tone de ajutor umanitar. Acest lucru a fost anunţat într-o adresă video de către viceprim-ministrul-ministru pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate din Ucraina, Iryna Vereşciuk. Potrivit acesteia, 12 autobuze pentru evacuarea persoanelor, încărcate cu ajutor umanitar ajunseseră astăzi la Melitopol.

"Tot ajutorul umanitar a fost luat de forţele de ocupaţie - 14 tone de alimente şi medicamente. Negociem pentru ca autobuzele să fie returnate şi locuitorii din Melitopol să poată pleca mâine spre Zaporojie", a spus Vereshchuk.

UPDATE 23.20 Pentagonul nu ştie ce s-a întâmplat cu uriaşul convoi de echipamente ruseşti de lângă Kiev. Coloana lungă de 5 km era formată din vehicule blindate, tancuri, artilerie tractată şi alte vehicule. Acest lucru a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, John Kirby.

Nu se ştie dacă mai există în forma în care a fost. „Nici nu ştiu dacă încă mai există... Ei nu şi-au îndeplinit niciodată misiunea”, a spus Kirby.
Pe 7 martie, Pentagonul a sugerat că armata rusă pur şi simplu nu avea suficient combustibil, aşa că mişcarea coloanei „s-a oprit”. Cu toate acestea, au existat speculaţii că maşinile grele ar putea rămâne pur şi simplu blocate în mlaştină.

UPDATE 22.29 Trupele ruse s-au retras complet de pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de către Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonelor de Excluziune. Potrivit Centrului pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională, armata rusă i-a forţat pe angajaţii staţiei să semneze documente „oficiale”, de parcă Rusia „păzea” instalaţia din 24 februarie. De asemenea, se menţionează că în timpul retragerii, armata rusă a reuşit să jefuiască sediul centralei nucleare şi să fure echipamente şi alte bunuri de valoare.

UPDATE 21.55 Rusia a crescut numărul persoanelor care vor fi chemate în cadrul campaniei de primăvară anunţă Ministerul ucrainean de Externe. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei subliniază însă faptul că Rusia trebuie să anuleze recrutarea ilegală în Crimeea ocupată temporar şi să oprească mobilizarea populaţiei din regiunile Crimeea, Doneţk şi Lugansk. Acest lucru se precizează într-un comentariu publicat pe site-ul Ministerului de Externe referitor„ la recrutarea şi mobilizarea cetăţenilor ucraineni de către Rusia în teritoriile ocupate temporar ale statului nostru”.

UPDATE 21.50 Rusia este gata să acorde Indiei reduceri semnificative la preţul de achiziţie al petrolului pe fondul presiunii internaţionale şi al scăderii cererii de materii prime ruseşti după invazia Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de Bloomberg, citând surse.

Potrivit agenţiei, Rusia oferă o reducere de până la 35 de dolari pe baril la preţurile de dinainte de război, pentru a încuraja India să cumpere şi mai mult petrol. Tranzacţiile vor fi efectuate între Rosneft şi Indian Oil.

Rusia vrea să înceapă aplicarea acestei reduceri cu cele 15 milioane de barili contractaţi de India în acest an, potrivit Bloomberg, dar încă nu este clar care ar putea fi limita superioară a achiziţiilor. Se crede că India are o cerere limitată pentru tipurile de petrol propuse.

UPDATE 21.46 Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat că ţara sa şi aliaţii săi au convenit să ofere Ucrainei mai multe arme letale pentru a se apăra eficient împotriva ocupanţilor ruşi. Acest lucru a fost raportat de The Guardian .

Asistenţa militară va include sisteme aeriene şi de pază de coastă, artilerie cu rază lungă de acţiune, contramăsuri antiblindate, precum şi pregătire extinsă şi sprijin logistic al Forţelor Armate.

"Conferinţa donatorilor de astăzi demonstrează hotărârea comunităţii internaţionale de a sprijini Ucraina în faţa unei invazii ilegale şi neprovocate a lui Putin şi a Rusiei. Ne întărim coordonarea pentru a consolida acest sprijin militar şi a întări Forţele Armate", a spus Wallace.

Pe 31 martie, Marea Britanie a organizat o conferinţă a donatorilor pentru a mobiliza mai multe arme letale. Anterior, Wallace a spus că Londra a vrut să vadă „ce mai poate fi adunat din lume pentru ca Putin să nu reuşească în Ucraina”. Marea Britanie este sceptică în ceea ce priveşte discuţiile de pace cu Rusia, deoarece nu vede la Putin vreo intenţie de a pune capăt războiului printr-un acord de pace.

UPDATE 21.30 O recentrare a efortului rus de război asupra Donbasului, în estul Ucrainei, unde forţele ruse urmează să înfrunte o armată ucraineană călită în război, prevesteşte un război ”prelungit”, avertizează joi un oficial de rang înalt de la Pentagon, relatează AFP.

UPDATE 21.20 Rusia anunţă joi că interzice intrarea pe teritoriul rus a liderilor europeni şi a majorităţii eurodeputaţilor, ca măsură de retorsiune faţă de măsuri punitive care i-au fost impuse din cauza intervenţiei militare în Ucraina, relatează AFP.

”Restricţiile se aplică celor mai înalţi conducători ai Uniunii Europene (UE), inclusiv unui anumit număr de comisari europeni şi şefi de organe militare europene, dar şi vastei majorităţi a deputaţilor Parlamentului European (PE), care promovează politici antiruse”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Această măsură se aplică, de asemenea, unor lideri politici din statele membre UE şi unor personalităţi publice şi jurnalişti care ”au susţinut sancţiunile ilegale impuse Rusiei, au îndemnat la rusofobie sau au încălcat drepturile şi libertăţile populaţiilor rusofone”, adaugă ministerul rus.

Diplomaţia rusă nu publică lista persoanelor vizate, însă anunţă că a informat reprezentanţa europeană la Moscova cu privire la această măsură.

”Reafirmăm că orice acţiune ostilă a UE şi a statelor membre va continua în mod inevitabil să dea naştere une risposte ferme”, subliniază Moscova.

UPDATE 21:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Occidentul că este în căutarea unor noi pretexte pentru a impune sancţiuni împotriva ţării sale.

Putin a susţinut că toate sancţiunile occidentale împotriva Rusiei ar fi fost pregătite în avans şi ar fi fost implementate "în orice caz", sugerând că războiul în Ucraina a fost doar un pretext.

UPDATE 20.30 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi la CNN că trupele ruseşti urmăresc să captureze „cât de curând” o treime din teritoriul Ucrainei, iar Moscova se va folosi de asta pentru a-şi întări poziţia în negocieri.

„Văd că trupele ruseşti se regrupează, se reorganizează. Cred că vor încerca destul de curând să încercuiască forţele ucrainene - în special în regiunea Donbas. Şi apoi, după ce vor fi capturat o treime din teritoriul Ucrainei, vor dori să negocieze din această poziţie foarte puternică”, a declarat premierul polonez.

Morawiecki spune că aliaţii Ucrainei trebuie să continue să impună Rusiei un „set zdrobitor de sancţiuni”. 

UPDATE 20.00 Glib Lyashenko, un blogger pro-rus, a fost reţinut la Liov sub suspiciunea de înaltă trădare, scrie The Kyiv Independent. Instanţa l-a arestat Lyashenko, în vârstă de 33 de ani, care ar fi fost folosit de mass-media rusă de propagandă ca „expert politic” în detrimentul intereselor naţionale ale Ucrainei şi a stabilit o cauţiune la 136.000 de dolari.

UPDATE 19.30 Bilanţul victimelor atacului de marţi împotriva sediului administraţiei regionale din Nikolaiev, în sudul Ucrainei, se ridică de acum la 20 de morţi, a anunţat joi Serviciul ucrainean pentru situaţii de urgenţă (SES), citat de EFE.

UPDATE 19.00 Preşedintele SUA, Joe Biden, a decis să scoată o cantitate record de petrol din rezervele strategice, ca răspuns la creşterea preţurilor la energie în contextul războiului din Ucraina, a anunţat joi Casa Albă, potrivit Bloomberg.

Marea miză din Ucraina pentru Putin şi pericolul din spatele „îngheţării” conflictului

UPDATE 18.50 24 de reprezentanţi ai administraţiei locale ucrainene sunt ţinuţi în captivitate de către forţele ruse, conform Biroului preşedintelui Ucrainei. Pe listă figurează primari, membri ai consiliilor locale şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor statului, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 18.30 Forţele ruse au început să se retragă de la instalaţia nucleară de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul încă din primele zile ale războiului în Ucraina, declanşat de Vladimir Putin la 24 februarie, a anunţat joi agenţia nucleară ucraineană Energoatom, relatează AFP, potrivit news.ro.

UPDATE 18.00 Reacţia Germaniei şi a Franţei după ce Putin a anunţat că, de vineri, Rusia acceptă doar plăţile în ruble pentru gaz. 

UPDATE 17.45 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că Rusia nu pare să-şi reducă operaţiunile militare în Ucraina, ci îşi redistribuie forţele în Donbas, regiunea de est a ţării.

„Rusia încearcă să se regrupeze, să îşi aprovizioneze şi să îşi consolideze ofensiva în regiunea Donbas”, a subliniat şeful NATO, potrivit The Associated Press. 

UPDATE 17.30 Toate ţările care cumpără gaz din Rusia vor fi nevoită să plătească de vineri în ruble, în caz contrar, contractele vor fi oprite, potrivit unui decret semnat de preşedintele Vladimir Putin.

UPDATE 17.15 Aproximativ 83% dintre ruşi aprobă acţiunile lui Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina, în creştere cu 12 puncte procentuale faţă de luna februarie, arată un sondaj publicat joi de Centrul sociologic Levada, considerat independent.

UPDATE 16.55 Un videoclip postat de agenţii pro-ucrainene îi arată pe soldaţii ruşi din războiul din Ucraina cum se revoltă faţă de echipamentele pe care le-au primit pentru această misiune. „Puştile pe care ni le-au dat sunt din anii 1940. Mulţi dintre noi au murit. Avem 18 ani, suntem copii”.

UPDATE 16.25 Inscripţiile „Z” sau „colaboraţionist”, precum şi mesajele antisemite se înmulţesc în ultimele zile pe uşile locuinţelor criticilor la adresa războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Litera „Z” este un semn de susţinere a aşa-zisei „operaţiuni militare speciale” a Rusiei în Ucraina.

UPDATE 16.00 Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei au început joi manevre de amploare în regiunea Orenburg, din sudul ţării, în contextul războiului din Ucraina, numit de Rusia „o misiune specială”. Au participat 3.000 de militari, cu peste 300 de echipamente de luptă.

UPDATE 15.40 Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus premierului italian, Mario Draghi, că situaţia din Ucraina nu a ajuns la cel mai avansat stadiu pentru a fi decisă o încetare a focului, a declarat Draghi într-o conferinţă de presă joi, când a fost întrebat despre convorbirea telefonică cu liderul rus, de miercuri, conform Reuters.

UPDATE 15.20 Pavel Popescu, şeful Comisiei de apărare din Comisia Deputaţilor, a anunţat că luni ar urma să se adreseze Parlamentului României preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în urma discuţiilor purtate cu o delegaţie ucraineană.

UPDATE 15.00 Separatişti ucraineni pro-ruşi din Donbas anunţă joi că deţin controlul asupra aproape întregii regiuni ucrainene Lugansk şi a peste jumătate din regiunea Doneţk, în contextul în care Rusia a făcut din cucerirea acestor regiuni din estul Ucrainei prioritatea sa în război, revendicări care nu au putut fi verificate din surse independente, relatează AFP.

Pericolul puterii: Sindromul Hubris, atribuit lui Vladimir Putin

UPDATE 14.45 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat în timpul conferinţei sale de presă zilnice că oficialii de rang înalt de la Washington nu ştiu ce se întâmplă cu adevărat în Rusia, iar acest lucru este îngrijorător. Acest lucru ar putea avea consecinţe nefaste şi duce la „decizii eronate” din partea Statelor Unite, relatează Interfax.

UPDATE 14.27 Viceprimarul oraşului Mariupol Serghei Orlov afirmă joi, la CNN, că autobuze cu civili s-au pus în mişcare prin coridoarele umanitare iar în cursul zilei de joi peste 1.500 de oameni ar putea fi evacuaţi din oraşul distrus de bombardamente ruşilor, el arătând că cel mai probabil evacuarea va continua vineri. El spune că unele zone de la periferia oraşului sut ocupate de Rusia.

„Autobuzele s-au pus în mişcare prin coridoarele umanitare. (...) Dar trebuie să înţelegem că la Mariupol acum este ora 1:22 după amiază şi cred că autobuzele nu vor putea întoarce azi, probabil va continua mâine (evacuarea – n.r.)”, a afirmat joi după amiază la CNN, viceprimarul din Mariupol.

UPDATE 13.47 Ankara lucrează pentru a reuni miniştrii de Externe ai Ucrainei şi Rusiei pentru discuţii, iar întâlnirea ar putea avea loc în decurs de două săptămâni, a declarat, joi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, în cadrul unui interviu acordat canalului de televiziune naţională A Haber, conform The Associated Press.

Declaraţiile oficialului turc au venit la câteva zile după ce Turcia a găzduit delegaţiile de negociatori din Rusia şi Ucraina, pentru negocieri faţă în faţă, desfăşurate la Istanbul, marţi. Cavusoglu a spus că deciziile luate în timpul negocierilor nu au fost puse pe deplin în aplicare pe teren.

„După această întâlnire au fost luate unele decizii, în special în ceea ce priveşte reducerea tensiunilor, însă noi nu vedem că aceste decizii se reflectă pe teren – cum ar fi îndepărtarea soldaţilor ruşi din anumite zone”, a spus Cavusoglu.

UPDATE 13.19 Mai multe autobuze cu soldaţi ruşi care ar fi fost expuşi radiaţiilor în zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus, scrie presa ucraineană.

Potrivit Visegrad 24, care citează agenţia ucraineană de presă Unian, şapte autobuze cu soldaţi ruşi care ar avea sindromul iradierii acute ar fi ajuns la un spital din Belarus.

UPDATE 13.08 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, joi, Parlamentului olandez armament, ajutor pentru reconstrucţia ţării şi oprirea tuturor afacerilor cu Rusia ca răspuns la invazia rusă în statul ucrainean, relatează Reuters.

„Sunt necesare sancţiuni mai puternice, pentru ca Rusia să nu aibă şansa de a continua acest război în Europa”, a spus el parlamentarilor prin intermediul unei videoconferinţe.

„Opriţi orice comerţ cu Rusia”, a solicitat el.

UPDATE 12.43 Trupele ruse care luptă în războiul din Ucraina folosesc covoare, puieţi, paie şi fân pentru a-şi camufla vehiculele blindate. Aceste acţiuni par să fie un semn că ruşilor nu li s-au oferit echipamente adecvate pentru camuflaj.

UPDATE 12.30 Partea ucraineană a primit, joi, un mesaj prin intermediul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, care s-a confirmat disponibilitatea Rusiei de a deschide un „culoar umanitar” de la Mariupol prin oraşul Berdeansk şi de a trimite 45 de autobuze spre destinaţie, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul de Telegram,

„Pe ruta spre Mariupol trimitem 45 de autobuze”, a spus ea.

„28 de autobuze trebuie să obţină un permis pentru a trece prin punctul de control rusesc din Vasîlivka. De asemenea, 17 autobuze au plecat deja din Zaporojie. Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că autobuzele ajung astăzi la Mariupol şi preiau persoanele care nu au putut încă să părăsească oraşul”, a subliniat Vereşciuk.

Au fost convenite culoare suplimentare pentru livrarea ajutorului umanitar şi evacuarea oamenilor din oraşul Melitopol, precum şi o coloană în vehicule private care să părăsească oraşul Enerhodar către Zaporojie, potrivit oficialului ucrainean.

„Armata noastră a confirmat pe deplin (deschiderea culoarului) şi garantează o încetare totală a focului”, a conchis Vereşciuk.

UPDATE 12.14 Două companii de infanterie motorizată şi un echipaj de artilerie şi-au depus armele în timpul unor confruntări, susţin serviciile secrete ucrainene.

Potrivit acestora, cele două situaţii sunt doar cele mai recente exemple de renunţare la luptă şi dezertări din armata rusă.

„În urmă cu câteva zile, aproape întregul personal al unuia dintre grupurile tactice de batalion (două companii de infanterie motorizată şi un echipaj de artilerie), care s-au format la Baza Militară 4 a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (unitatea militară 66431, Ţhinvali, Osetia de Sud) şi au fost implicaţi în direcţia Doneţk, au refuzat să participe la agresiunea militară împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat preluat de Zerkalo Nedeli.

UPDATE 11.58 Vladimir Putin este prost informat despre desfăşurarea războiului în Ucraina întrucât consilierii săi se tem să-i dezvăluie pierderile militare şi economice suferite de Rusia, spune un şef al spionilor britanici într-o rară luare de poziţie publică.

Potrivit lui Jeremy Fleming, directorul Centrului Guvernamental al Comunicaţiilor (GCHQ), Vladimir Putin „s-a înşelat masiv” în estimarea situaţiei legate de Ucraina.

„Este clar că (Putin, n. red.) a estimat greşit rezistenţa poporului ucrainean. A subestimat forţa coalizării generate de acţiunile lui şi consecinţele economice ale sancţiunilor împotriva regimului şi a supraestimat capacitatea armatei sale de a-şi asigura o victorie rapidă”, a declarat Fleming într-o intervenţie la Universitatea Naţională Australiană din Canberra.

UPDATE 11.10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat, joi, Parlamentului Australiei, în cadrul unei videoconferinţe, solicitând noi sancţiuni împotriva Rusiei. ”Distanţa dintre ţările noastre este mare”, a spus Zelenski, ”dar nu există distanţă faţă de brutalitatea ruşilor pe teritoriul nostru ucrainean”, a subliniat şeful statului şi a vorbit în mod special despre dezvoltarea porturilor şi oraşelor de la Marea Neagră şi reconstrucţia sectorului naval, relatează CNN.

”Distanţa dintre ţările noastre este mare”, a spus Zelenski, ”dar nu există distanţă faţă de brutalitatea ruşilor pe teritoriul nostru ucrainean”, a subliniat şeful statului.

Zelensk a avertizat cu privire la marile implicaţii pentru securitatea globală dacă Rusia nu este oprită şi a vorbit, de asemenea, despre ceea ce va urma după război, invitând naţiunile şi companiile să investească în restaurarea Ucrainei.

Liderul ucrainean a vorbit în mod special despre dezvoltarea porturilor şi oraşelor de la Marea Neagră şi reconstrucţia sectorului naval.

UPDATE 10.48 Forţele ruse par să fi fost relocate în Belarus, ”probabil pentru regruparea unităţilor, precum şi crearea unei rezerve pentru refacerea pierderilor de personal, armament şi echipamente ale grupurilor care operează în Ucraina”, a anunţat, joi, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, într-un comunicat, conform CNN.

Relocarea echipamentului militar rusesc a fost observată în Belarus, ”probabil pentru regruparea unităţilor, precum şi crearea unei rezerve pentru refacerea pierderilor de personal, armament şi echipamente ale grupurilor care operează în Ucraina”, se arată în comunicat.

Forţele ucrainene au observat ”cazuri frecvente” de plasare de mine în zonele recent recucerite de forţele ruse din regiunea Kiev, se mai arată în comunicat.

UPDATE 09.55 Organizarea unui referendum privind neutralitatea Ucrainei ar putea dura cel puţin un an, potrivit şefului delegaţiei de negociatori ucraineni, David Arahamia. Oficialul ucrainean a mai afirmat că negocierile de pace vor fi reluate în format online, vineri, pe 1 aprilie, conform BBC.

UPDATE 09.34 Trupele ruseşti continuă bombardamentele în Cernihiv, iar în suburbiile Kievului vor avea loc probabil în următoarele zile lupte grele în ciuda declaraţiilor Moscovei privind reducerea operaţiunilor din nordul Ucrainei. În acelaşi timp, trupele ucrainene încă deţin controlul asupra centrului Mariupolului, potrivit ultimei evaluări a serviciilor militare secrete britanice.

UPDATE 09.22 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunţat eliberarea miercuri de către Forţele Teritoriale de Apărare ale Ucrainei a unor localităţi din diferite regiuni, care au fost capturate anterior de invadatorii ruşi – relatează RBC-Ucraina, referindu-se la datele Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Unităţile Forţelor de Apărare au recâştigat controlul asupra localităţilor Orlove din regiunea Zaporojie, Zahgradivka şi Kociubeivka, ambele din regiunea Herson. 

„Pentru a restabili poziţiile pierdute anterior, inamicul încearcă să desfăşoare operaţiuni ofensive pe linia frontului Oleksandrivka, regiunea Kirovohrad”, se menţionează în comunicatul Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. 

Trupele ucrainene au eliberat şi oraşul Irpin de sub ocupaţia invadatorilor ruşi. Autorităţile nu recomandă civililor să revină în oraş. De asemenea, armata ucraineană a recucerit Mala Rohan de lângă Harkov.

UPDATE 09.08 În timpul raidurilor aeriene ruse din regiunea Harkov, sistemele de rachete antiaeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei au distrus patru avioane de luptă, două rachete de croazieră şi o dronă, relatează RBC-Ucraina citând Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei. 

„Invadatorii au pierdut patru avioane, avioane de luptă-bombardiere Su-34 (Suhoi), precum şi un UAV. De asemenea, potrivit unor informaţii, două rachete de croazieră inamice au fost doborâte în diferite zone ale frontului”, se specifică în comunicatul remis de Forţele Armate ale Ucrainei. 

Forţele Armate ale Ucrainei au mai remarcat în comunicat că, în ultimele două zile, inamicul a schimbat tactica de a conduce operaţiunile militare în aer şi şi-a concentrat activitatea în estul ţării. 

„După ce au suferit pierderi semnificative cu o zi înainte, aeronavele inamice evită contactul direct cu luptătorii ucraineni şi încearcă să nu intre în zona apărării noastre aeriene”, a adăugat în comunicat Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei. 

Amintim că în regiunea Lvov, Forţele Armate ale Ucrainei au doborât mai multe rachete inamice. Un incendiu a izbucnit în urma căderii unor fragmente de rachete. Rusia se teme de apărarea aeriană a Ucrainei şi lansează atacuri cu rachete din propriul spaţiu aerian.

UPDATE 08.50 Hackerii ruşi au încercat recent să pătrundă în reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul Europei, a afirmat Grupul de analiză a ameninţărilor al Google, într-un raport publicat miercuri, transmite Reuters.

Raportul nu spune care armate au fost vizate în ceea ce Google a descris drept „campanii de phishing a acreditărilor” lansate de un grup din Rusia numit Coldriver sau Callisto.

UPDATE 08.21 Jeremy Fleming, şeful agenţiei de informaţii cibernetice din Marea Britanie, a declarat că că există indicii că Rusia a „judecat greşit situaţia” şi a fost forţată să „regândească în mod semnificativ campania din Ucraina”.

Fleming a spus că trupele ruse asediate şi-au sabotat propriul echipament şi au doborât accidental propriile aeronave.

UPDATE 07.44 O jumătate din oraşul ucrainean Irpin a fost distrusă, potrivit primarului Oleksandr Markuşin, citat de CNN.

Markuşin a făcut această evaluare într-o conferinţă de presă, miercuri, spunând: "Putem vedea că 50% din oraş şi infrastructura critică a fost distrusă, iar molozul nu a fost îndepărtat încă".

Recent, forţele ruse au atacat oraşul Irpin, dar acum acesta se află sub controlul ucrainenilor, întrucât forţele ucrainene au ripostat, a afirmat primarul într-un interviu pentru CNN, tot miercuri.

El a arătat că, în ciuda luptelor, multe persoane rămân în oraş.

"Cât despre reluarea alimentării cu apă şi energie, acest lucru nu s-a întâmplat şi este prea periculos din cauză că oraşul este bombardat constant", a adăugat Markuşin.

UPDATE 07.14 Moscova anunţă o încetare a focului, joi, pentru evacuarea civililor de la Mariupol, în timp ce, miercuri, peste 1.500 de persoane au părăsit oraşul, anunţă NEXTA.

Ministerul rus al Apărării a anunţat pentru ziua de joi o încetare a focului pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol şi a străinilor care se mai află în oraş. Perioada de încetare a focului ar urma să înceapă la ora 10.00.  

Totodată, autorităţile ucrainene au anunţat că, miercuri, 1.530 de locuitori din Mariupol şi localităţi din regiunea Zaporojie au putut să se evacueze cu mijloace de transport proprii.

UPDATE 06.20 SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe numite Switchblade, în cadrul unui pachet uriaş de arme aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul acestei luni, au confirmat miercuri oficialii americani, transmite CNBC

Celeste Wallander, secretarul adjunct al Apărării pentru afaceri de securitate internaţională, le-a spus parlamentarilor americani că Kievul a cerut armele, care sunt numite ”drone kamikaze”, în timp ce luptă împotriva invaziei ruse.

”Ne-am angajat să trimitem 100 de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade, care urmează să fie livrate în cel mai recent pachet prezidenţial”, a declarat Wallander într-o audiere în faţa Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor.

”I-am ascultat pe ucraineni şi luăm această cerere foarte în serios”, a spus ea.

UPDATE 05.41 Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat, miercuri, că îndepărtarea trupelor ruseşti de Kiev este mai degrabă o "repoziţionare" decât o retragere, pentru a le permite să îşi reorienteze eforturile spre alte părţi ale Ucrainei, transmite BBC.

Vorbind cu reporterii de la Pentagon, Kirby a declarat că mai puţin de 20% din trupele ruseşti desfăşurate în apropierea capitalei Ucrainei au "început să se repoziţioneze" spre nord, probabil îndreptându-se spre Belarus. 

"Dacă ruşii sunt serioşi cu privire la dezescaladare... atunci ar trebui să-i trimită acasă", a adăugat el.  

Majoritatea forţelor care au început să se deplaseze spre nord, a spus Kirby, sunt cele din apropierea aeroportului Hostomel de lângă Kiev, care a fost scena unor lupte grele în primele zile ale războiului, la sfârşitul lunii februarie. 

Potrivit Le Figaro, forţele ruse încep să se retragă de la situl nuclear de la Cernobîl, asupra căruia au preluat controlul în prima zi a invaziei, pe 24 februarie.  

Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Hostomel, la nord-vest de Kiev, iar ”Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziţioneze, lăsând Cernobîlul pentru a pleca în Belarus”. 


FOTO Shutterstock

Cernobîl FOTO SHUTTERSTOCK

UPDATE 04.47 Ruşii şi-au doborât accidental propriul avion. Acest lucru a fost raportat de serviciile secrete britanice, citate de Reuters.

La Londra, se pretinde că unii ruşi şi-au distrus în mod deliberat propriul echipament pentru a sabota războiul. În plus, soldaţii ruşi sunt prost echipaţi.

Jeremy Fleming, şeful serviciului britanic de informaţii al GCHQ, a declarat că Putin a subestimat atât rezistenţa Ucrainei, cât şi determinarea Occidentului de a răspunde invaziei Ucrainei.

UPDATE 04.27 Tensiunile cresc între preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, din cauza faptului că liderilor de la Kremlin nu li s-a spus despre pierderile reale ale forţelor armate ruse în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de The New York Times citând serviciile de informaţii americane. Publicaţia în sine se îndoieşte dacă este adevărat că Putin nu este pe deplin informat despre cursul ostilităţilor. 

Casa Albă a subliniat că, Putin era dezinformat de către consilierii săi, ascunzându-i-se eşecul ofensivei şi consecinţele reale ale sancţiunilor occidentale.

UPDATE 03.28 CNN a aflat despre noile arme pe care Ucraina le-a solicitat Statelor Unite. Lista include drone de recunoaştere, radare tactice, sisteme electronice anti-UAV şi avioane de luptă, inclusiv Su-25. Lista include şi sisteme de artilerie, sisteme de rachete antiaeriene, rachete antitanc Javelin, rachete antinavă şi echipamente de supraveghere optică. 

Ucraina cere ajutor pentru tratarea militarilor răniţi şi repararea vehiculelor blindate din ţările vecine.

Săptămâna trecută, Ucraina a solicitat zilnic 500 de rachete Stinger şi Javelin de fabricaţie americană. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că primele şase din „aproximativ 30” noi transporturi din Statele Unite au sosit deja în Ucraina.

UPDATE 02.32 În viitorul apropiat, ocupanţii sunt aşteptaţi să-şi intensifice focul asupra unităţilor ucrainene pentru a asigura deplasarea trupelor lor, cu sarcina ulterioară de a bloca oraşul Cernihiv, este menţionat în rezumatul Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

În zonele aşezărilor din Pinsk, Luninets ale Republicii Belarus au fost înregistrate unităţi ale trupelor aeriene ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, care probabil au fost retrase de pe teritoriul Ucrainei.

„În direcţia Polissya continuă regruparea planificată a unităţilor din Districtul Militar de Est. Este de aşteptat ca aceste unităţi să fie mutate în alte zone. Inamicul nu a întreprins acţiuni active în direcţia Seversky. Se constată intensificarea focului asupra unităţilor ucrainene în scopul pentru a asigura deplasarea trupelor lor, cu sarcina ulterioară de a bloca oraşul Cernihiv.

UPDATE 01.48 Avioanele ruse evită contactul direct cu luptătorii ucraineni şi încearcă să nu intre în zona apărării aeriene ucrainiene. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate.

„În ultimele două zile, inamicul a schimbat uşor tactica operaţiunilor de luptă pe cer şi şi-a concentrat activitatea în estul ţării. „Există şi informaţii despre doborarea a două rachete de croazieră inamice pe direcţii diferite”, se arată în comunicat. Se observă că, după ce au suferit pierderi grave cu o zi înainte, aeronavele inamice evită contactul direct cu luptătorii ucraineni şi încearcă să nu intre în zona apărării noastre aeriene.

"Cu toate acestea, încă patru în minus avem pentru ziua de 30 martie!”.

UPDATE 01.08 Potrivit informaţiilor disponibile, odată cu începerea agresiunii armate împotriva Ucrainei, comandamentul Forţelor Armate Ruse a pierdut mai mulţi lideri militari din rândul ofiţerilor superiori se precizează în rezumatul Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Comandantul Armatei 1 Tancuri, general-locotenent Serhiy Kisel, demis;

Comandant al Armatei a 6-a General-locotenent Vladislav Yershov, demis din funcţie şi arestat;
Şeful Statului Major - Comandant adjunct al Armatei a 35-a, generalul-maior Serghei Nirkov, a fost grav rănit;
Şeful Statului Major - Comandant adjunct al Armatei Generale a 36-a, generalul-maior Andrei Seriţki, a fost grav rănit;
Comandantul adjunct al Armatei 41 integrale, generalul-locotenent Andriy Suhovetsky, a murit;
Comandantul Armatei a 49-a general-locotenent general Yakov Ryazantsev, a murit;
Comandantul Armatei a 58-a, generalul-locotenent Mykhailo Zusk, a fost demis din funcţie şi arestat.

UPDATE 00.27 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski reafirmă, miercuri seară, determinarea de a continua lupta „pentru fiecare metru de pământ” şi pentru fiecare om. „Nu renunţăm la nimic”, este mesajul transmis pe Telegram şi postat pe Facebook de către preşedintele ucrainean. „Da, este în desfăşurare un proces de negociere. Dar astea sunt totuşi doar vorbe. Până acum nimic concret”, consideră Zelenski.

"Există un proces de negociere în desfăşurare. Dar acestea sunt încă cuvinte. Deocamdată nu există precizări. Există şi alte cuvinte despre presupusa retragere a trupelor ruse de la Kiev şi Cernihiv, despre presupusa reducere a activităţii ocupanţilor în aceste zone. Ştiţi că aceasta nu este o retragere, ci rezultatul expulzării trupelor ruse, rezultatul muncii apărătorilor noştri. Totuşi, vedem şi că există o acumulare de trupe ruseşti pentru noi lovituri în Donbas şi ne pregătim pentru asta, ", a spus Preşedintele Volodimir Zelenski în cuvântarea sa video, relatează Ukrinform.

El a dat asigurări că Ucraina nu crede în „construcţii verbale frumoase”. Există o situaţie reală pe câmpul de luptă, iar acum este cel mai important lucru.

UPDATE 23.34 "Bătălia pentru Mariupol ucrainean continuă. Luptătorii Regimentului Azov au distrus astăzi trei tancuri şi peste 64 de soldaţi ai infanteriei inamice, inclusiv forţele speciale ale GRU [Directia principală de informaţii] a Federaţiei Ruse", se arată într-un comunicat al Regimentului Azov postat pe Telegram, relatează Ukrinform..

Luptele grele continuă la Mariupol. Jumătate din oraş este controlat de invadatori ruşi, luptele având loc direct pe străzi. Începând cu 27 martie, potrivit datelor preliminare ale primarului oraşului Vadym Boichenko, aproape 5.000 de persoane, inclusiv aproximativ 210 copii, au fost ucise la Mariupol în timpul asediului rus.

UPDATE 22.44 "Deja seara, inamicul a lansat un atac aerian asupra centrului regional. Două rachete au lovit un terminal petrolier plin cu combustibil. Instalaţia a fost distrusă. Resturile unei alte rachete au avariat două camioane cu combustibil. Nimeni nu a fost rănit sau ucis", a scris Mykola Lukashuk, preşedintele Consiliului Regional Dnipropetrovsk, într-o dpostare publicată pe Telegram. De asemenea, potrivit acestuia, forţele ruse au organizat miercuri o provocare de pe teritoriul regiunii Herson când au tras în localitatea Apostolove. Nimeni nu a fost rănit şi nicio instalaţie nu a fost avariată în urma atacului. 

O altă rachetă trasă de agresori ruşi a lovit o fabrică din Novomoskovsk, regiunea Dnipropetrovsk, fără a face victime.

UPDATE 22.31 „Forţele armate ucrainene alungă treptat inamicul, în special pe direcţiile Derhachi şi Rohan. În această dimineaţă, în jurul orei 11, forţele noastre de apărare aeriană au doborât un avion de luptă rusesc în afara Harkovului. După aceea, activitatea aeriană în regiunea a scăzut dramatic”, a scris Oleh Syniehubov, şeful administraţiei militare regionale Harkov, pe Telegram, relatează Ukrinform..

Potrivit acestuia, oraşul Izium rămâne cel mai critic punct, unde luptele continuă. De îndată ce va fi posibilă evacuarea oamenilor sau livrarea ajutorului umanitar, cu siguranţă se va face, a spus Syniehubov.

În prezent, inamicul continuă să tragă cu artilerie, mortiere şi MLRS pentru a destabiliza situaţia şi a preveni revenirea la viaţa normală.

UPDATE 21.39 Franţa nu vede „progrese majore” în negocierile ruso-ucrainene şi nici „noutăţi” în situaţia din Ucraina, după ce Rusia a anunţat o reducere a activităţii sale militare în zona Kievului şi la Cernihiv, a declarat miercuri, la postul France 24, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian.

UPDATE 21.15 Guvernul german anunţă că preşedintele rus Vladimir Putin i-a dat asigurări miercuri cancelarului german Olaf Scholz că Uniunea Europeană (UE) poate plăti în continuare gazele naturale ruseşti în euro şi nu în ruble, aşa cum a ordonat recent liderul de la Kremlin, relatează AFP.

UPDATE 21.00 Conform Serviciului de Securitate al Ucrainei, care distribuie conversaţii interceptate ale armatei ruse pe canalul lor de Telegram, într-o discuţie telefonică cu soţia sa, un militar rus i-a mărturisit acesteia că a furat „produse cosmetice, adidaşi de marcă şi tricouri de calitate”, dintr-o locuinţă ucraineană.

UPDATE 20.50 Reprezentanţii tătarilor din Crimeea au cerut miercuri ca restituirea peninsulei de la Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014, să fie una dintre condiţiile pe care Kievul să le impună în cadrul negocierilor cu Moscova în vederea încetării războiului, relatează AFP.

UPDATE 20.20 Preşedintele american Joe Biden a discutat miercuri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre capacităţi militare „suplimentare” necesare ajutorării armatei ucrainene „să-şi apere ţara”, a anunţat Casa Albă, potrivit AFP.

UPDATE 20.10 Slovacia a decis să expulzeze 35 de diplomaţi ruşi, anunţă miercuri Ministerul slovac de Externe, invocând informaţii clasificate furnizate de către serviciul slovac de informaţii, relatează AFP.

UPDATE 19.30 Germania ar urma să trimită armamente şi echipamente militare Ucrainei în valoare de 300 de milioane de euro. Drone, mortiere, arme automate, blindate 4x4 - aproape 200 de tipuri diferite de echipamente militare, potrivit cotidianului german Süddeutsche Zeitung, citat de Nexta.

UPDATE 19.00 Preşedintele american Joe Biden a discutat miercuri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre capacităţi militare ”suplimentare” necesare unei ajutări a armatei ucrainene ”să-şi apere ţara”, anunţă Casa Albă, relatează AFP.

Cei doi preşedinţi ”au evocat modul în care Statele Unite lucrează zi şi noapte să răspundă principalelor cereri ale Ucrainei în privinţa ajutorului în domeniul securităţii”, anunţă într-un comunicat Executivul american, în urma acestui apel telefonc.

Biden şi Zelenski au discutat, de asemenea, despre ”eforturi persistente furnizate de Statele Unite împreună cu aliaţii şi partenerii lor în vederea unei identificări a unor capacităţi suplimentare de ajutare a armatei ucrainene să-şi apere ţara”, anunţă Casa Albă.

UPDATE 18.55 Protest în Georgia, în faţa Parlamentului din Tbilisi unde 145 de perechi de încălţăminte de copii au fost puse într-o piaţă publică, în amintirea celor cel puţin de 145 de copii ucraineni care ar fi murit până acum în războiul din Ucraina.

UPDATE 18.50 Potrivit trupelor ucrainene, un comandant de origine rusă s-a sinucis după ce a aflat că toate tancurile unităţii sale, cu excepţia unuia, au fost demontate, fiind imposibil de utilizat.

În structura Diviziei 4 Panzer din Rusia, „din 10 tancuri, doar unul este într-o stare mai mult sau mai puţin operaţională. Restul sunt complet demontate. Unele nici măcar motoare nu mai au”. 

UPDATE 18.00 O clădire a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a fost ţinta unui bombardament rus la Mariupol, un port strategic situat în sud-estul Ucrainei, asediat de către armata rusă, anunţă miercuri o oficială ucraineană de rang înalt, relatează AFP.

UPDATE 17.30 Ucraina discută cu România despre posibilitatea de a-şi expedia exporturile agricole din portul român Constanţa, cel mai mare port de la Marea Neagră, în contextul în care Rusia blochează porturile ucrainene, relatează AFP.

UPDATE 17.20 Primăria din Mariupol acuză miercuri o evacuare forţată, de către Rusia, a unei maternităţi din acest oraş asediat, situat în sud-estul Ucrainei, unde o altă maternitate a fost bombardată de către ruşi la 9 martie, relatează AFP.

UPDATE 17.00 Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat, în urma vizitiei lui Lavrov, că atât Rusia cât şi China sunt mult mai hotărâte să dezvolte legăturile bilaterale şi să stimuleze cooperarea.

Wang şi Lavrov au discutat în provincia estică chineză Anhui, unde China găzduieşte două zile de reuniuni multilaterale pe tema Afganistanului.

„Ambele părţi sunt mai hotărâte să dezvolte legăturile bilaterale şi sunt mai încrezătoare în promovarea cooperării în diverse domenii", a declarat Wang.

UPDATE 16:38  Rusia ascunde faptul că mobilizează în masă rezervişti şi în plus recrutează deţinuţi ceceni în scopul de a-şi reface forţele care luptă în Ucraina, a afirmat marţi Directoratul Ucrainean de Informaţii (GUR), relatează Jerusalem Post.

 Potrivit acestuia, Rusia va începe la 1 aprilie, concomitent cu înrolarea pentru serviciul militar obligatoriu, să mobilizeze rezervişti astfel încât să „acopere un număr mare de persoane care vor veni la centrele de recrutare”.

 GUR susţine că 100.000 de ruşi au semnat până acum contracte în cadrul programului rus pentru rezervişti care să fie utilizaţi în războiul din Ucraina. De asemenea, unui număr de 100 de deţinuţi ceceni cu condamnări pentru infracţiuni grave - jaf, crimă, trafic de droguri - încarceraţi la colonia penitenciară Cernokozovo li s-ar fi promis amnistiere în schimbul participării la război. Aceştia nu au voie să-şi anunţe familiile.

UPDATE 16.20 Armata ucraineană a reluat controlul unei autostrăzi strategice care asigură o legătură între Harkov şi Ciuhuiiv, în estul Ucrainei, au constat miercuri jurnaliştii AFP.

UPDATE 16.00 Delegaţia ucraineană care a negociat, marţi, cu delegaţia rusă la Istanbul, rămâne în Turcia pentru a discuta cu guvernul turc, miercuri, cu privire la cooperarea în domeniul ”tehnico-militar”, a declarat negociatorul ucrainean David Arahamia, conform Reuters.

Turcia a jucat rolul de intermediar între Ucraina şi Rusia de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

În trecut, Turcia a avut un parteneriat puternic cu Rusia în materie de energie, comerţ şi apărare, dar a vândut şi drone Bayraktar TB2 Kievului, stârnind, astfel, un val de furie din partea Moscovei.

UPDATE 15.55 ”Doi cetăţeni ucraineni, în vârstă de 23 şi 32 de ani” se află între vctimele atacului soldat cu cinci morţi, inclusiv un poliţist, marţi seara, la Bnei Brak, un oraş ultraortodox situat la periferia Tel Avivului, anunţă miercuri într-un comunicat poliţia israeliană, relatează AFP.

Ambasada Ucrainei în Israel a condamnat, într-un comunicat, ”atacul terorist plin de ură de la Bnei Brak care s-a soldat cu cinci morţi. iar cu o durere profundă confirmăm că doi cetăţeni ucraineni se află între victime”.

Mii de ucraineni s-au refugit în Israel, după lansarea invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

În Israel trăiesc peste un milion de evrei originari din fosta URSS.

Autorităţile israelene au anunţat miercuri că cei doi ucraineni ucişi erau municotri - ci nu refugiaţi sau solicitanţi de azil.

Un palestinian în vârstă de 27 de ani, Dia Hamarshah, originar din satul Yaabad, în Cisiordania ocupată, a deschis focul, marţi seara, în centrul Bnei Brak. El i-a ucis pe cei doi ucraineni, care erau aşezaţi în faţa unui magazin.

Un atac în oraşul Hadera (nord) s-a soldat, duminică, cu doi morţi, inclusiv o tânără franco-israeliană.

UPDATE 15.43 Producătorul de bere artizanală Pravda, cu sediul într-o zonă populară de la periferia oraşului Liov, a iniţiat producerea de cocktailuri Molotov, hrană pentru cei care au fugit din calea războiului şi confecţionarea unor tricouri pentru strângerea de fonduri pentru trupele armate ucrainene.

UPDATE 14.26 Florin Cîţu, preşedintele Senatului, anunţă că Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, va susţine un discurs în Parlamentul României săptămâna următoare.

Preşedintele Senatului a făcut anunţul printr-o postare pe Twitter.

UPDATE 14.10 Rusia a salutat, miercuri, cererile în scris ale Kievului de încetare a conflictului din Ucraina, dar precizat că încă nu există semne cu privire la un progres în relaţiile celor două ţări, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

UPDATE 13.23 Negocierile dintre Rusia şi Ucraina „au progresat, cu siguranţă”, deoarece pentru prima dată de la începutul negocierilor, delegaţia rusă a ascultat ce a avut de comunicat partea ucraineană. Cu toate acestea, Ucraina nu va ceda „niciun centimetru” din teritoriu, iar armata rusă nu şi-a retras trupele din Kiev, şi Cernihiv, potrivit lui Ihor Zhovkva, directorul adjunct al Biroului Preşedintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE 12.52 Ucraina şi Rusia au convenit asupra a trei culoare umanitare de evacuare a cetăţenilor pentru miercuri, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

UPDATE 12.40 În faţa blocadei informaţionale a guvernului de la Moscova, după ce a închis şi ultimele portaluri independente din Rusia şi a introdus pedepse cu închisoarea pentru difuzarea „ştirilor false”, ruşii au mijloace de a străpunge zidul tăcerii: serviciile de ştiri occidentale precum BBC World Service, Vocea Americii (VOA) şi Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), relatează Politico.

UPDATE 12.33 Un militar sirian primeşte aproximativ 6.500 de dolari (5.000 de lire sterline) pe lună pentru a lupta în prima linie pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei, scrie BBC. Moscova ar fi întocmit liste cu 40.000 de luptători din armata siriană şi din miliţiile aliate, gata să fie dislocaţi în Ucraina, a anunţat recent Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

UPDATE 12.20 Guvernatorul regiunii Cernihiv, din nordul Ucrainei, a acuzat Rusia că nu a încetat atacurile, spunând că încă sunt bombardamente, cu toate că ţara a promis marţi, după negocierile de pace de la Istanbul, că va reduce „drastic” activităţile militare de acolo şi din Kiev.

„Credem în promisiunea Rusiei? Bineînţeles că nu”, a transmis guvernatorul Viacheslav Chaus, pe canalul său Telegram.

UPDATE 12.01 China este pregătită să joace un ”rol constructiv” în facilitarea negocierilor ruso-ucrainene şi să ofere asistenţă pentru ”normalizarea situaţiei din Ucraina”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, conform agenţiei de ştiri TASS.

Întrebat de un reporter al agenţiei de ştiri TASS dacă Beijingul este pregătit să servească drept garant al unui acord de pace între Moscova şi Kiev, oficialul chinez a afirmat: ”Vom continua să jucăm un rol constructiv şi să oferim asistenţă pentru normalizarea situaţiei din Ucraina”.

Potrivit diplomatului, China va asista în procesul de soluţionare a crizei ucrainene ”aderând la propriile metode”.

”Intenţionăm să interacţionăm cu fiecare dintre părţile interesate astfel încât conflictul armat dintre Rusia şi Ucraina să se încheie în viitorul apropiat”, a subliniat oficialul chinez.

UPDATE 11.31 Unităţile ruse care au suferit pierderi grele în Ucraina au fost forţate să se întoarcă în Rusia şi Belarus pentru reaprovizionare şi reorganizare, a comunicat Ministerul Apărării al Marii Britanii, conform Sky News.

„O astfel de activitate pune o presiune suplimentară asupra logisticii deja tensionate a Rusiei şi demonstrează dificultăţile pe care le întâmpină Rusia în reorganizarea unităţilor sale în zonele avansate din Ucraina”, a comunicat Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE 11.01 Forţele armate ale Ucrainei susţin că există pericolul ca muniţia să explodeze la centrala nucleară de la Cernobîl, solicitînd demilitarizarea zonei prin retragerea forţelor ruse care ocupă centrala trebuie, a declarat miercuri, vicepremierul Irina Vereşciuk, conform Reuters.

Ea a mai spus că Ucraina a cerut Rusiei în cadrul negocierilor de marţi desfăşurate în Istanbul, Turcia, să permită stabilirea a 97 de culoare umanitare către cele mai afectate oraşe şi sate din Ucraina.

”Solicităm Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri imediate pentru demilitarizarea zonei de excludere a Cernobîlului şi să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul de repetare a unei catastrofe nucleare”, a mai subliniat oficialul ucrainean.

UPDATE 10.17 Blocuri întregi din centrul Mariupol au fost distruse - un nivel de distrugere nemaiîntâlnit anterior în oraşul ucrainean asediat - arată noile imagini din satelit de la Maxar Technologies. Aceste imagini sunt prima actualizare vizuală din ultimele zile care nu a venit din partea Rusiei.

Mariupol FOTO CNN Maxar Technologies

UDPATE 09.29 Irpin, odată o suburbie liniştită a capitalei ucrainene Kiev, s-a transformat într-un „oraş fantomă”.

UPDATE 08.40 Armata rusă a bombardat, miercuri dimineaţă, cartiere rezidenţiale din Lîsîceansk, o localitate din regiunea separatistă Lugansk. Potrivit autorităţilor ucrainene, există victime, dar numărul nu este cunoscut.

Guvernatorul militar regional al Luganskului, Serhiy Haidar, a scris pe canalul său de Telegram că bombardamentul a început în jurul orei 6.30, ora locală.

”Clădiri înalte au fost distruse în mod semnificativ” şi ”sunt raportate victime”, potrivit lui Haidar.

”Informaţiile cu privire la numărul de morţi şi răniţi sunt în curs de stabilire. E plin de dărâmături”.

UPDATE 07.43 Peste 3,9 milioane de ucraineni au fugit de invazia Rusiei în ţara lor, a anunţat ONU marţi, Crucea Roşie afirmând că refugiaţii sosesc epuizaţi şi se simt "fără speranţă", relatează AFP.

Exodul "este fără precedent de la al Doilea Război Mondial în Europa, cu siguranţă în ceea ce priveşte viteza şi amploarea deplasării”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Matthew Saltmarsh.

UPDATE 07.38 „Catastrofa umanitară din Ucraina este un element al strategiei militare ruse”. Declaraţia a fost făcută de Reprezentantul Permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care a fost dedicată situaţiei umanitare din Ucraina, potrivit Ukrinform.

Potrivit lui Kyslytsya, Ucraina cere Rusiei să implementeze imediat şi necondiţionat toate prevederile rezoluţiei Adunării Generale, „Consecinţele umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei”, care a fost adoptată recent. Această rezoluţie prevede acordul de încetare a focului, retragerea trupelor ruse din Ucraina şi asistenţă umanitară pentru Ucraina.

UPDATE 07.20 Locuitorii oraşului rus Belgorod au raportat o explozie în apropiere de satul Oktiabrski, situat la aprorximativ 12 kilometri de graniţa cu Ucraina. Guvernatorul regiunii Belgorod a confirmat informaţia despre explozii, dar nu a oferit mai multe detalii.

Agenţia de presă TASS a anunţat că un obuz a lovit o tabără militară din regiunea Belgorod. Potrivit agenţiei, patru militari au fost răniţi.

Cauza exploziilor de lângă Belgorod a fost atribuită provizoriu unor „factori umani”. Acest lucru a fost raportat de RIA Novosti, citând o sursă din serviciile de urgenţă.

UPDATE 07.13 Forţele ruse din jurul Kievului au început o "repoziţionare”, dar "nu o retragere reală", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, citat de AFP.

"Putem confirma că am văzut un număr mic de trupe care au început să se repoziţioneze”, a spus el reporterilor. Dar "trebuie să fim pregătiţi să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei” şi "asta nu înseamnă că ameninţarea împotriva Kievului a luat sfârşit”, a avertizat el.

"Marea majoritate a forţelor pe care le-au adunat lângă Kiev sunt încă acolo”, a spus John Kirby, iar asta "este o repoziţionare, nu o retragere reală".

Potrivit acestuia, Rusia nu şi-a îndeplinit obiectivul de a cuceri Kievul, nu şi-a îndeplinit obiectivul care a fost să preia controlul Ucrainei, "dar încă poate provoca violenţe masive în ţară, inclusiv în Kiev".

"Trebuie să fim lucizi cu privire la realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren şi nimeni nu ar trebui să fie păcălit de anunţurile Rusiei”, a declarat Kate Bedingfield, o purtătoare de cuvânt de la Casa Albă.

Moscova a promis marţi că îşi va reduce "radical" activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihiv în Ucraina, după discuţii "substanţiale" ruso-ucrainene de la Istanbul.

UPDATE 06.51 Douăsprezece persoane au fost ucise, iar alte cel puţin 33 au fost rănite, marţi, într-un atac rus care a distrus în parte clădirea în care se află sediul administraţiei regionale de la Mîkolaiv, în sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate.

"Trupurile a 12 persoane au fost recuperate de la locul atacului şi 33 de persoane au fost rănite”, a anunţat serviciul de urgenţă a Ucrainei într-un comunicat pe Telegram.

Şi preşedintele Zelenski a vorbit despre situaţia de la Mîkolaiv. "În timpul zilei, o operaţiune de salvare a fost în desfăşurare în Mîkolaiv. Resturile clădirii administraţiei regionale distruse de loviturile cu rachete ruseşti au fost destructurate. Trupele ruse au lovit Mîkolaiv într-un mod perfid. Într-un moment în care oamenii veneau dimineaţa la locul de muncă. Slavă Domnului, cei mai mulţi dintre cei aflaţi în clădire au reuşit să se evacueze când au auzit alarma aeriană. Încă un act al aşa-numitei denazificări ruseşti a Mîkolaivului a avut loc dimineaţa după aniversarea eliberării oraşului de invadatorii nazişti. Locuitorii Mîkolaiv îşi amintesc ziua de 28 martie 1944. Şi văd cu cine seamănă acum trupele ruse care încearcă să captureze oraşul".

UPDATE 04.58 În Irpenul eliberat de ocupanţi, oamenii sunt căutaţi sub dărâmături, a anunţat şeful Direcţiei Principale a Poliţiei Naţionale a Ucrainei din regiunea Kiev, Andriy Nebytov. El a remarcat că evacuarea are loc din toate locurile în care ostilităţile continuă, sau aşezările sunt sub ocupaţie. „În aşezările eliberate am văzut rezultatele efective ale activităţilor noastre militare. În sate sunt echipamente inamice distruse, tancuri, vehicule de luptă de infanterie, care au fost sfărâmate în bucăţi. Dar mai este mult de lucru, inclusiv pentru explozivi” - spune Nebitov. El a spus că oamenii sunt de obicei scoşi prin aşa-numitele „coridoare verzi”, dar de multe ori poliţia şi guvernele locale organizează evacuări exclusiv pe cont propriu.

„Numai în regiunea Kiev, cel puţin 100.000 de oameni au fost evacuaţi. Aceasta s-a făcut atât cu ajutorul transportului public, dacă este organizat de autorităţile locale, cât şi cu transportul privat. Ne-am descurcat. Am lucrat non-stop şi principalul lucru - am salvat aceşti oameni "- a raportat Nebitov.

Şeful poliţiei din regiunea Kiev a menţionat că în prezent poliţia lucrează din greu pentru a identifica colaboratori, oameni care au ajutat armata rusă să ocupe oraşe şi să-şi stabilească propria ordine acolo. El a menţionat că în regiunea Kiev au fost deja deschise mai multe proceduri penale, iar autorii vor fi urmăriţi penal.

UPDATE 04.17 Potrivit şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, UE cere ca „Rusia să-şi oprească imediat ofensiva militară şi să retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentele militare din toată Ucraina, aşa cum cer rezoluţiile Adunării Generale a ONU şi hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie".

Uniunea Europeană a condamnat ferm bombardarea sediilor Misiunii de consiliere a UE (EUAM) din Mariupol. Acest lucru se precizează într-o declaraţie a diplomatului UE Josep Borrell, lansată marţi la Bruxelles.

UPDATE 03.24 Statul compensează pierderea unei case sau a unui apartament ca urmare a ostilităţilor. Acest lucru a fost anunţat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său video de seară, adresat cetăţenilor Ucrainei, publicat de Biroul Preşedintelui. El a mai menţionat că noua funcţionalitate a serviciului de stat „Acţiune” funcţionează online. Peste o săptămână serviciul va fi disponibil şi offline – în centrele de servicii administrative”, a spus şeful statului.

UPDATE 02.32 Cel puţin 100 de nave comerciale străine şi peste 1.000 de navigatori din echipajele acestor nave rămân blocate în porturile ucrainene. Potrivit Voice of America, acest lucru a fost anunţat de Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI), care este o agenţie a ONU care reglementează transportul comercial internaţional. Se observă şi că echipajele rămân fără alimente.

Navele străine au fost blocate în porturile ucrainene din cauza războiului şi a blocării porturilor ucrainene de către Marina Rusă. În prezent, toate căile navigabile ucrainene din Azov şi Marea Neagră sunt sub controlul Rusiei.

ONU solicită crearea de coridoare maritime sigure, astfel încât navele comerciale străine să poată părăsi Marea Neagră în ape neutre, fără a risca viaţa echipajelor.

UPDATE 01.58 Şeful adjunct al Administraţiei Regionale de Stat Berdyansk a Regiunii Zaporojia a fost informat despre suspiciunea de trădare comisă în temeiul legii marţiale (Partea 2 a articolului 111 din Codul penal al Ucrainei). Acest lucru a fost raportat în canalul Telegram al Procuraturii Generale.

Potrivit anchetei, oficialul a acceptat în mod voluntar să ajute ofiţerii FSB ai Federaţiei Ruse în desfăşurarea de activităţi subversive împotriva Forţelor Armate şi a populaţiei patriotice din Berdianskul ocupat. El a participat la asigurarea activităţilor administraţiei de ocupaţie a statului agresor. Potrivit raportului, suspectul se află în prezent în arest.

Ocupanţii  au ajuns la Berdiansk  pe 27 februarie. Locuitorii oraşului ies în mod regulat pentru a protesta împotriva ocupaţiei.

UPDATE 01.17 Conducerea Forţelor Armate ale Ucrainei presupune că, prin rotirea unităţilor individuale, inamicul vrea să creeze o impresie falsă că a abandonat ideea încercuirii Kievului. Acest lucru se precizează în informaţiile operaţionale ale Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei cu privire la invazia rusă de la ora 24.00 pe 29 martie. După cum s-a mai menţionat în rapoarte anterioare ale armatei ucrainiene, sarcina de a ajunge la graniţele administrative ale regiunilor Doneţk şi Lugansk, încercuirea oraşului Kiev şi stabilirea controlului asupra malului stâng al Niprului rămân obiective neîndeplinite de inamic. 

Potrivit datelor operative, nu există modificări semnificative în compoziţia şi poziţia trupelor inamice în zonele Volyn, Polissya şi Seversky. Ocupanţii încearcă să păstreze poziţiile ocupate anterior şi nu desfăşoară operaţiuni ofensive active în aceste zone.

În direcţia Slaviansk, inamicul continuă să deţină poziţii în zona aşezărilor din Kamyanka, Sukha Kamyanka. Au continuat măsurile de aprovizionare a trupelor, de regrupare a unităţilor şi de aprovizionare.

„În direcţia Doneţk, inamicul continuă să tragă şi să asalteze poziţiile apărătorilor A efectuat lovituri aeriene şi cu rachete în zonele Kreminna şi Mariupol. raportat în Statul Major.

Nu au fost înregistrate modificări în compoziţia şi poziţia inamicului în direcţia Tavriya.

În direcţia Bugul de Sud, inamicul ia măsuri pentru a restabili capacitatea de luptă a unităţilor sale. Inamicul a efectuat bombardarea cu artilerie a poziţiilor unităţilor Forţelor de Apărare din apropierea aşezărilor Stepnogorsk, Orikhovo şi Gulyaypole. În zonele aşezărilor Novokarlivka şi Luhivske, inamicul continuă să efectueze activităţi de fortificare a poziţiilor ocupate şi să instaleze câmpuri de mine.

În zonele operaţionale de la Marea Neagră şi Azov nu există modificări semnificative.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite