Descoperire la extinderea reţelei de apă din Olt: vestigii din patru epoci istorice. „Vom încerca şi o datare cu Carbon-14“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În localitatea în care s-a făcut descoperirea este un important sit arheologic, lucrările care se fac aici necesitând prezenţa unui arheolog FOTO: Muzeul Judeţean Olt
În localitatea în care s-a făcut descoperirea este un important sit arheologic, lucrările care se fac aici necesitând prezenţa unui arheolog FOTO: Muzeul Judeţean Olt

Un mormânt medieval a fost descoperit într-o aşezare din Olt cu ocazia unor lucrări de extindere a reţelei de alimentare cu apă. Zona este sit arheologic, iar lucrătorii firmei de construcţii sunt însoţiţi de specialistul Muzeului Judeţean Olt.

Localitatea Hotărani, din comuna Fărcaşele, judeţul Olt, are o importanţă deosebită pentru istorici, aici fiind descoperite urme ale culturii neolitice Vădastra (4300 - 3700 a. Chr.). Din acest motiv în situl arheologic nu se poate interveni fără ca un arheolog să fie de faţă.

De o săptămână, în zona cunoscută drept „la turn“, pe o stradă de 270 metri lungime, muncitorii unei firme de construcţii lucrează la săparea şanţurilor pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă. 

În a şaptea zi, la săpături s-au găsit materiale arheologice din patru epoci istorice: cultura Vădastra, Latène, epoca romană şi Evul Mediu, după cum a anunţat pe pagina oficială a Muzeului Judeţean Olt cercetătorul Florin Ciulavu. 

Dacă în ceea ce priveşte cultura Vădastra pentru specialişti surpriza nu este mare, inedit a fost să se descopere acolo un mormânt din Evul Mediu. 

„Interesantă este descoperirea unui mormânt medieval de femeie a cărui groapă taie un complex arheologic databil în Latène, iar în umplutura gropii au fost descoperite fragmente ceramice aparţinând culturii Vădastra“, a anunţat Florin Ciulavu, responsabil ştiinţific al şantierului arheologic de la Hotărani.

descoperire arheologica olt - foto muzeul judetean olt

Specialiştii au lucrat câteva ore, scheletul descoperit urmând să fie investigat pentru a i se determina vechimea FOTO: Muzeul Judeţean Olt

Contactat de „Adevărul“, arheologul a explicat ce ar mai putea ieşi la iveală în continuare. 

„Este vorba despre un mormânt medieval, găsit într-o zonă despre care nu se ştia că ar fi fost la un moment dat cimitir, care a fost afectată în trecut de o locuire dacică, după aceea de una romană şi mai devreme de o locuire eneolitică a cultului Vădastra. Găsirea unui mormânt ne determină să credem că ar putea fi un cimitir. Nu existau morminte izolate în Evul Mediu în această zonă, nu sunt cunoscute până în prezent“, a explicat arheologul.

Descoperirea a fost făcută luni, 21 martie, iar în câteva ore, după ce arheologul şi-a făcut treaba, muncitorii şi-au putut relua lucrările. Atenţia este însă concentrată în continuare, pentru că în orice moment pot fi scoase la lumina noi dovezi istorice.

„Vom încerca şi o datare carbon 14“

„În câteva ore ne-am făcut treaba, am scos mormântul şi continuă lucrările. (…) Este un sit arheologic aici cunoscut al culturii Vădastra. Nu se ştia că aici sunt şi daci, şi romani, şi Ev Mediu. Vorbim despre un proiect de extindere a reţelei de apă şi pentru orice proiect trebuie cercetare arheologică în sit arheologic. Suntem în sit, dar este vorba despre un sit eneolitic care se întinde pe câteva hectare. Orice investiţie se face cu cercetare arheologică în sit. În momentul acesta se lucrează mecanizat în continuare pentru introducerea conductelor, eu sunt lângă utilaj şi în eventualitatea în care apar urme de locuire, eu îi fac semne şoferului, se opreşte şi începem să cercetăm“, a explicat arheologul.

Lucrările pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă se vor încheia foarte curând la Hotărani, însă unele asemănătoare vor demara în această săptămână în localitatea vecină, Dobrosloveni, unde de asemenea este necesară prezenţa arheologilor, pentru că se va lucra într-un sit arheologic pe o suprafaţă şi mai extinsă. Cât despre noua descoperire de la Hotărani, încep deja demersurile pentru datare şi conservare. 

Sursa: Muzeul Judeţean Olt

descoperire arheologica olt - foto muzeul judetean olt

„În ceea ce ne priveşte, vom trimite scheletul la Bucureşti, la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, pentru analize antropologice şi ulterior vom încerca şi o datare Carbon 14 la Institutul Măgurele. Avem şi inventar funerar, sunt nişte aplici. E un mormânt de femeie şi aplicile acelea ne fac să credem că avea ceva pe cap când a fost înmormântată, şi vom face şi analize metalografice pe aplici. Încercăm să scoatem cât mai mult posibil din orice descoperim“, a mai precizat arheologul Florin Ciulavu.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Fostul poliţist care a descoperit un adevărat tezaur anul trecut în Olt a îmbogăţit zestrea muzeului cu noi piese.  „Au mai fost găsite alte 12 monede“ 

VIDEO „Comoara“ ascunsă sub terenul unde se ridică un McDonald's la Slatina. Zeci de oameni sapă neobosiţi pământul


 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite