Vitalitate de invidiat. Secretul longevității localnicului din Mânzălești ajuns la 101 ani VIDEO

0
Publicat:

În Ținutul Buzăului, zonă declarată Geoparc Internațional UNESCO în 2022, se află o așa-numită „zonă albastră”, adică o regiune în care mulți membri ai comunității au o durată de viață neobișnuit de lungă, comparativ cu media populației de pe restul planetei.

Gică Baciu a împlinit 101 ani pe 4 mai. SURSA Viorel Bănică
Gică Baciu a împlinit 101 ani pe 4 mai. SURSA Viorel Bănică

Potrivit datelor statistice ale Primăriei comunei Mânzălești, dintre cei 2.000 de locuitori, 40 au vârste de peste 90 de ani, ceea ce reprezintă circa 2% din populație. Această incidență este una neobișnuită, fiind de patru ori mai mare comparativ cu media națională.

Procentul din Mânzălești este comparativ cu cel din faimoasele „zone albastre”, cum sunt insula grecească Ikaria, Sardinia, din Italia, sau Peninsula Nicoya, din Costa Rica. Oamenii locului trăiesc pe un munte de sare și fiecare gură de aer le este pură terapie.

„La noi nu sunt bolnavi de astm sau de nervi. Au fost făcute măsurători și s-a ajuns la concluzia că zonele acestea cu sare la suprafață sunt zone propice vieții. Dacă te lingi pe buze, simți gust de sare”, ne explică Cecilia Petrescu, învățătoare și custode al Muzeului „Timpul Omului”, din Mânzălești.

Unul dintre localnicii din Mânzălești care uimesc nu doar prin longevitate, ci și prin vitalitate este nea Gică Baciu, cel care, în acest an, a ajuns la impresionanta vârstă de 101 ani.

Bărbatul nu numai că se deplasează fără ajutor, dar chiar își îngrijește singur toată gospodăria. Când nu are treabă prin curte, bătrânul își curăță arma de vânătoare sau cântă la fluier.

„Toate treburile mi le fac singur, că nu are cine. Fac ce pot. Am colindat toți munții ăștia, cât să mai merg și eu! Picioarele nu prea mă mai ajută, dar cu mâinile, încolo, fac treabă ca unul tânăr; cosesc, muncesc”, spune bătrânul din Mânzăleşti.

Nea Gică are o singură fată, Roneta, ajunsă acum la vârsta de 73 de ani și care locuiește în orașul Buzău. Fiica îl vizitează de câte ori este posibil și îl mai ajută cu treburile casei.

La fel ca Gică Baciu, oamenii locului au ajuns la vârste foarte înaintate deoarece consumă alimente curate, cultivate de ei în grădină, muncesc și fac mișcare neîntrerupt, țin post, mănâncă și beau țuică de prune sau vin, întodeauna cu moderație.

Recordul de longevitate în comuna Mânzălești este deținut de o femeie care a trăit 113 ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite