VIDEO Prima vitrină „inteligentă“ dintr-un muzeu din România. Una dintre săli pare desprinsă dintr-un film SF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Muzeul Judeţean Buzău
Sursa Muzeul Judeţean Buzău

După un amplu proces de reabilitare, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi şi-a redeschis porţile într-o prezentare modernă. Una dintre surpizele pregătite publicului este vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc. Sala dedicată florilor de mină pare desprinsă dintr-un film SF, cu rafturi cu design futurist.

Prin inaugurarea de la sfârşitul săptămânii, Muzeul Judeţean Buzău devine prima instituţie muzeală din ţară care deschide, în această perioadă de criză generată de pandemie, două expoziţii permanente la sediile externe.

Pe lângă exponatele de chihlimbar de Colţi, considerat unul dintre cele mai preţioase din lume, găsim acum câteva plasme pe care rulează imagini şi filmuleţe de colecţie. 

Sala dedicată florilor de mină pare desprinsă dintr-un film SF, cu rafturi cu design futurist, lumini, ecrane şi sunete menită să redea atmosfera dintr-o peşteră.

”După reabilitare, acest muzeu s-a schimbat mult, există condiţii demne de anul 2020. Avem vernisarea expoziţiei de bază, o expoziţie mult îmbunătăţită, cu o suprafaţă expoziţională triplată. Veţi vedea o expoziţie care combină elemente de muzeotehnică dintre cele mai moderne, unele unice în România”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

buzau

Sursa MJB 

Printre noutăţile pregătite publicului se numără vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc, şi magazinul de suveniruri. De aici, vizitatorii pot achiziţiona amintiri din Buzău, precum obiecte personalizate cu imagini din colecţiile muzeului, dar şi ale unor monumente istorice din judeţ. 

Una dintre cele mai interesante vitrine conţine bijuterii din chihlimbar ce au aparţinut Elenei Ceauşescu, vitrină pe fundalul căreia rulează imagini cu Nicolae şi Elena Ceauşescu în vizită la Buzău.

O altă surpriză constă în organizarea unei săli cu exponate de paleofaună, din patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău, precum molari de mamut craniul unui urs preistoric şi  femurul unui mamut, care a trăit acum 2,5 milioane de ani pe teritoriul judeţului Buzău.

buzau

Sursa MJB

Prezent la inaugurare, preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, le-a mulţumit autorităţilor locale şi localnicilor care au acceptat trecerea clădirii Muzeului Chihlimbarului de la Colţi în administrarea Consiliului Judeţean.

„De foarte multă vreme această colecţie este aici, este o secţie exterioară a muzeului judeţean Buzău dar prin grija domnului director într-adevăr aici va fi un adevărat muzeu. Vreau să mulţumesc domnului primar pentru că a fost o perioadă dificilă când clădirea era în patrimoniul comunităţii şi ne-am chinuit un pic să  convingem”, a declarat Petre Emanoil  Neagu.

Programul de vizitare al muzeului este de miercuri până duminică între 10:00 – 18:00, în perioada 1 mai – 30 sept., cu ultima intrare la ora 17:15, respectiv 9:00 – 17:00, în perioada 1 oct. – 30 apr., cu ultima intrare la 16:15, lunea şi marţea muzeul fiind închis.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite