VIDEO Cafeneaua cu voluntari străini. Francezul Julien şi turcoaica Meltem învaţă română şi povestesc clienţilor despre ţările lor

0
0
Julien si Meltem sunt nelipsiţi din cafeneaua râmniceană     Foto Iulian Bunilă
Julien si Meltem sunt nelipsiţi din cafeneaua râmniceană     Foto Iulian Bunilă

O cafenea din judeţul Buzău a devenit mai interesantă după ce, printre angajaţi, şi-au făcut apariţia doi tineri din Turcia şi Franţa. Sunt studenţi şi au ales să facă practică la o terasă din Râmnicu Sărat, printr-un proiect educaţional. Au devenit atracţia localului, pentru că aceştia socializează cu clienţii, împărtăşesc cu ei poveşti şi lecţii de limbi străine.

Julien Samir Benzina are 21 de ani, este student la Management, în Grenoble, Franţa, iar de peste cinci luni munceşte într-o cafenea din Râmnicu Sărat. Învaţă de la zero să administreze o afacere. O atenţie deosebită o acordă lecţiilor de limba română.  

Mai întâi a aflat care sunt cuvintele magice în comerţ. ”Am învăţat la început să spun <Mulţumesc>, <Cu plăcere>, <Te rog să faci> - asta când spui colegilor că au ceva de făcut, şi <La revedere>, <Pa-pa!>, <Bună!>”, spune tânărul francez.

Julien este beneficiarul unui proiect care susţine schimbul de experienţă între tinerii din Europa. Un an durează stagiul în România, perioadă în care şi-a propus să viziteze toată ţara.

”Îmi place Râmnicu Sărat pentru că este un oraş mai calm, liniştit. Am vizitat Constanţa, Ploieşti, Buzău şi Bucureşti puţin. Eu vreau să mai vizitez castelele lui Vlad Ţepeş şi Biserica Neagră. Dacă am timp, vreau să vizitez cât mai mult, pentru că România este o ţară foarte frumoasă”, spune Julien Benzina.

                                                                                                          

buzau

Foto Iulian Bunilă

Meltem Kaya este colega de practică a lui Julien. Turcoaica în vârstă de 24 de ani este preferata clienţilor din cafenea, pentru că le satisface toate curiozităţile despre ţara care se întinde pe două continente.

”Mulţi mă întreabă ce îmi place să mănânc. Le spun că desertul meu preferat este baclava, apoi kunefe cu brânză, pentru că îmi plac toate tipurile de brânză. Mă mai roagă să le recomand ce pot vizita în zona mea. Le spun că Nevşehir este un palat foarte frumos, apoi avem strâmtoarea Bosfor, în Istanbul, avem Marea Mediterană, multe izvoare de apă termală”, ne explică Meltem Kaya.

                                                                                                        

buzau

Foto Iulian Bunilă 

Meltem (foto sus) va deveni ghid turistic în Istanbul şi este convinsă că practica de un an la Râmnicu Sărat o va ajuta în relaţia cu turiştii români, care sunt din ce în ce mai numeroşi. 

”Românii vorbesc engleza mai bine decât turcii, dar aş vrea să învăţ câteva cuvinte, cât mai multe. Cred că e mai bine să ne înţelegem între noi în română când vin să ne viziteze”, spune Meltem.

Imagine indisponibilă
”Meltem a venit zilnic la cafenea, este o persoană foarte deschisă şi a comunicat permanent cu clienţii. Le-a  povestit exact cum este în Turcia, au împărtăşit experienţe. Este o prezenţă agreabilă”, spune Denisa Mateevici, administratorul cafenelei.

Au devenit atracţia localului, pentru că aceştia socializează cu clienţii, împărtăşesc cu ei poveşti şi lecţii de limbi străine.

”Tinerii sunt încântaţi de prezenţa celor doi străini, pentru că socializează, pentru că învaţă mult din cultura fiecăruia, e un sharing intercultural deosebit şi ca atare este un du-te-vino permanent”, spune Volodea Mateevici, coordonatorul proiectului de voluntariat.

După terminarea stagiului, Meltem Kaya şi Julien Benzina au planuri mari, din care România nu va lipsi. 

Turcoiaca născută în apropiere de Istanbul vrea să revină ca turist în Munţii Carpaţi şi Delta Dunării. La rândul său, Julien este sigur că după terminarea facultăţii de Management se va întoarce în România ca ghid pentru grupuri de francezi.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Cascada La Şipot, de la graniţa judeţelor Buzău şi Prahova, atrage turişti în fiecare weekend

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri