VIDEO Cascada Caşoca, comoara ascunsă în Munţii Buzăului. „Un tărâm cu un potenţial turistic fantastic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În nordul judeţului Buzău, în apropiere de lacul Siriu, se află una dintre cele mai frumoase căderi de apă din Subcarpaţii de Curbură: cascada Caşoca. Înconjurată de păduri de conifere şi de fag şi învăluită într-o aură de legendă, zona îi atrage pe turişti mai ales prin sălbăticia nealterată şi liniştea răcoroasă a muntelui.

Despre cascada Caşoca nu prea s-a vorbit până de curând. Ferită de ochii lumii şi de marile circuite turistice, era vizitată mai degrabă de oamenii locului şi de pasionaţii muntelui. 

Însă când pandemia a scurtat drumurile şi a restrâns opţiunile de călătorie, cascada Caşoca a devenit un adevărat magnet turistic. 

Şi pe bună dreptate: căderea de apă ascunsă în Munţii Buzăului impresionează prin frumuseţea ei naturală, dar îi ademeneşte pe călători şi prin adierea răcoroasă a pădurilor, prin sălbăticia nealterată care-o înconjoară şi prin pitorescul zonei. 

Cascada Caşoca – sau Pruncea, cum îi mai spun localnicii – este o cădere de apă ce măsoară în jur de şase metri, situată în Masivul Podul Calului, la mai puţin de 10 kilometri de Barajul Siriu. 

Este o cascadă mică, nu-ţi taie răsuflarea prin dimensiuni. Unicitatea ei vine din tot peisajul înconjurător, întregul bazin fiind împădurit cu fag, cu brad şi cu molid.

                                                                                                                   

Imagine indisponibilă

Foto Iulian Bunilă 

Sălbăticia din inima pădurii

La Caşoca se ajunge relativ uşor, cu orice fel de maşină. Cum vii dinspre oraşul Nehoiu virezi la dreapta, chiar înainte de a urca spre Barajul Siriu. Traseul până la frumoasa cădere de apă se face pe un drum pietruit şi durează cam 20 de minute. Se mai merge pe jos cam 200 de metri, dar la capătul potecii se arată un peisaj cu totul spectaculos, ce rivalizează cu uşurinţă cu cele mai celebre obiective ale ţării. 

Printre zecile de drumeţi atraşi de peisajul din jurul cascadei de pe pârâul Caşoca sunt şi Adriana şi Adrian Roman, bloggeri de turism din Bucureşti. „E prima oară când ajung la Caşoca. Zona este de o frumuseţe absolut sălbatică! Este un tărâm cu un potenţial turistic fantastic. Cei care ajung aici au posibilitatea să se bucure de o zonă sălbatică, dar care are, totuşi, anumite amenajări. De exemplu, de la drum se poate coborî lejer pe scări“, spune Adriana (foto jos). 

                                                                                                                  

Imagine indisponibilă

Foto Iulian Bunilă

Autori ai unor jurnale de călătorie precum cei doi bucureşteni au transformat frumoasa cascadă din judeţul Buzău într-un obiectiv foarte căutat, mai ales de drumeţi din Muntenia. Treptat, zona a devenit o alternativă la Valea Prahovei.

Puţin cunoscută în urmă cu câţiva ani, cascada Caşoca a ajuns un punct important pe harta turistică a Buzăului, cu amenajări specifice. În ultimii ani, au fost create spaţii pentru popasuri, cu mese şi băncuţe din lemn, un ţarc de agrement pentru amatorii de tir cu arcul şi arme airsoft, inclusiv standuri de unde se pot cumpăra produse tradiţionale, magneţi şi alte suvenire realizate de artişti plastici. 

                                                                                                                     

buzau

Foto Iulian Bunilă 

Câte ceva din secretele Buzăului

Drumeţia la Caşoca poate fi însă un bun pretext pentru ca turiştii să descopere şi alte obiective deosebit de frumoase ale Buzăului. Un loc de neratat în Munţii Buzăului este lacul de acumulare de la Siriu – 

ce s-a format prin sugrumarea apelor râului Buzău, care a determinat şi schimbarea rutei drumului naţional ce leagă Buzăul  de Braşov, ocolind barajul prin spectaculoasele viaducte Giurca şi Tehărău.

                                                                                                                               

Imagine indisponibilă

Foto Iulian Bunilă

Variante de cazare sunt atât în vecinătatea rezervaţiei Caşoca, la Pensiunea „14 Scaune“, dar şi în locuri din jurul lacului Siriu. „Peisajul de aici rivalizează cu zone similare din ţări cu turism avansat“, spune Sergiu Tutulan, administratorul Pensiunii „Izvorul Bucuriei“, din Siriu. 

O altă atracţie a zonei este cascada La Şipot, situată în comuna Chiojdu. „La Şipot este o cascadă de şase metri înălţime, într-o zonă absolut sălbatică, «nepipăită», necontrolată“, o descrie plastic Ioan Lezeu, proprietar de pensiune din comuna Chiojdu. 

Drumeţii care vor să descopere aerul curat şi frumuseţea zonei sunt sfătuiţi să renunţe la maşină şi să meargă pe mâna sătenilor care, la un preţ modic, le oferă o plimbare pe Valea Chiojdului în căruţe tradiţionale. 

Vă mai recomandăm:

VIDEO Cascada La Şipot, de la graniţa judeţelor Buzău şi Prahova, atrage turişti în fiecare weekend

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite