Victoria unui elev asupra școlii. La un pas de exmatriculare, Andrei a obținut daune de 3.000 euro și reparație în catalog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea unui colegiu din Buzău trebuie să șteargă din registre nota 2 la purtare dată unui elev, în urmă cu peste cinci ani, și să-i plătească daune morale de 3.000 de euro. Părinții lui au acționat școala în instanță, în 2018, iar procesele s-au încheiat cu decizie definitivă a Curții de Apel. 

Andrei Voicu, elevul din Buzău în conflict cu școala SURSA arhiva personala
Andrei Voicu, elevul din Buzău în conflict cu școala SURSA arhiva personala

Andrei Voicu, elev atunci în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu“ din Buzău, a fost la un pas să fie exmatriculat pentru că şi-a criticat profesoara de desen pe un grup de socializare. Adolescentul a postat un videoclip în care femeia, solistă într-un grup de muzică etno, pe care a catalogat-o ca fiind o „struțo-camilă a artei care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena”.

Supăraţi că a postat un comentariu jignitor la adresa unei profesoare de desen, dascălii Colegiului Naţional „B.P. Haşdeu" l-au sancţionat pe „derbedeu” cu scăderea notei la purtare. Sancţiunea a fost dispusă pe 11 decembrie 2018, de Consiliul Profesoral. „Pentru tot comportamentul lui, 64 de profesori au votat propunerea care a venit în comisia de disciplină”, declara atunci directorul Ionel Banu. 

Mama elevului a contestat imediat sancțiunea. Astfel, Andrei Voicu a scăpat de exmatriculare şi repetenţie după ce, pe semestrul al doilea, a primit nota 10 la purtare, ridicând la 6 media anuală. Doi ani mai târziu, Andrei încheia studiile liceale cu media 9.03 la examenul de Bacalaureat. Atunci, mama lui Andrei a început și acțiunea în instanță, iar la capătul a trei ani de procese, pe 7 aprilie 2023, Tribunalul Buzău a dispus anularea deciziilor colegiului buzoian de scădere a notei la purtare a băiatului. 

De asemenea, în urma deciziei pe fond, școala a fost obligată să radieze „mențiunile din evidențele școlare în ceea ce-l privește pe reclamant cu privire la aplicarea notei 2 la purtare pe semestrul I al anului școlar 2018-2019, cu efectuarea cuvenitelor modificări” și să-i plătească elevului 3.000 de euro daune morale plus cheltuieli de judecată de 2.800 de lei. 

Școala a atacat sentința inițială, însă Curtea de Apel Ploiești a respins, marți, 30 ianuarie 2024, recursul formulat de Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, menținând decizia dictată de Tribunalul Buzău. „Respinge recursurile, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 30.01.2024.”, este decizia care pune capăt proceselor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite