Scandal la Buzău: condamnat pentru infracțiuni sexuale, profesor la două școli! Cum a fost posibil

0
Publicat:

Conducerea a două instituții de învățământ din municipiul Buzău se află în centrul unei anchete a poliției, după ce au permis unui cadru didactic să predea, deși figura în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale și fusese recent condamnat, cu suspendare, și pentru trafic de droguri.

Profesorul infractor preda la două școli din Buzău FOTO Arhivă
Profesorul infractor preda la două școli din Buzău FOTO Arhivă

Potrivit unor surse, este vorba despre un profesor de desen care a predat și anul trecut. Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, a transmis că se fac cercetări asupra conducerii celor două unități de învățământ, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.

Legea 118/2019 interzice temporar sau permanent persoanelor înscrise în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale să desfășoare activități profesionale care presupun contact direct cu copiii sau cu alte categorii de persoane vulnerabile.

„În data de 14 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară, urmare activităţilor specifice desfăşurate în contextul începerii anului şcolar, s-au sesizat din oficiu, faţă de conducerea a două unităţi de învăţământ din municipiul Buzău, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că unităţile de învăţământ nu au desfăşurat corespunzător activităţile şi verificările specifice impuse de Legea 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, cu privire la un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Buzău, cadru didactic în ambele şcoli”, se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.

Profesorul, condamnat și pentru trafic de droguri

Totodată, anchetatorii investighează faptul că persoana în cauză a fost lăsată să profeseze, în ciuda faptului că recent a fost condamnată și pentru trafic de droguri.

Potrivit alin.7 din Legea Învăţământului Preuniversitar, nu poate ocupa / exercita o funcţie didactică de predare, de îndrumare şi control, didactică auxiliară, administrativă sau orice activitate didactică sau de conducere în sistemul de învăţământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii, contra libertăţii persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărţuire, trafic de minori, proxenetism, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, fals şi uz de fals, furt calificat, pentru care nu a intervenit reabilitarea.

Surse apropiate anchetei au declarat că Tribunalul Buzău a admis în vara anului 2023 acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție DIICOT - Biroul Teritorial Buzău cu cadru didactic, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată, dispunând suspendarea pedepsei de 2 ani și 4 luni închisoare sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite