Vânzătorii de legume și fructe din piețe, sancționați dur de Protecția Consumatorului. Ce nereguli majore au fost găsite

0
Publicat:

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Buzău a desfășurat recent șase acțiuni de control la comercianții de legume și fructe din județ. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi în valoare e 40.000 lei pentru o serie de abateri constatate.

image

Printre neregulile identificate se numără comercializarea de legume și fructe depreciate calitativ, prezentând modificări organoleptice, pete, mucegai sau umiditate excesivă în ambalaj și comercializarea unor legume și fructe nesortate corespunzător, fragmentate, deshidratate sau cu urme de alterare, necorespunzând nivelului de calitate indicat pe etichetă.

Au mai fost constatate abateri precum nerespectarea condițiilor de depozitare a legumelor și fructelor proaspete, fiind depozitate direct pe paviment în spații neigienizate și lipsa afișării prețului pe produs și/sau a prețului pe unitatea de măsură pentru fructele și legumele comercializate.

Comisarii au mai aplicat sancțiuni contravenționale pentru deficiențe de etichetare, inclusiv lipsa totală a elementelor de identificare-caracterizare, lipsa înscrierii țării de origine sau informații eronate privind aceasta, lipsa mențiunii privind categoria de calitate și lipsa traducerii în limba română a informațiilor de pe etichete.

Protecția Consumatorilor Buzău recomandă consumatorilor să fie atenți la următoarele aspecte atunci când achiziționează fructe:

Cumpărați produse doar din locuri special amenajate, dotate și autorizate.

Solicitați și păstrați bonul de casă pentru eventuale reclamații privind calitatea produsului.

Verificați semnele de alterare înainte de cumpărare, cum ar fi modificări ale aspectului, culorii, consistenței sau integrității suprafeței (ex. pete, mucegai, lovituri).

Asigurați-vă că prețurile afișate la raft corespund cu cele de pe bonurile de casă.

Citiți etichetele de prezentare, care trebuie să conțină denumirea produsului, țara de proveniență și avertizări privind tratamentele aplicate (ex. fungicide).

Nu achiziționați produse preambalate cu ambalaje deteriorate sau care prezintă suspiciuni de deteriorare a conținutului sau a cantității nete.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite