Se cere declararea „stării de calamitate”, din cauza secetei, în județul Buzău. Situația este deja dramatică VIDEO

0
Publicat:

Diferenţele de temperatură, seceta pedologică şi vântul puternic au produs pagube însemnate cultivatorilor de grâu din județul Buzău. Acesta este motivul pentru care conducerea Direcției Agricole Județene (DAJ) Buzău i-a solicitat prefectului Daniel Țiclea să declare Buzăul „județ calamitat”.

Grâul s-a uscat complet în anumite comune buzoiene. FOTO I. Bunilă
Grâul s-a uscat complet în anumite comune buzoiene. FOTO I. Bunilă

Cosmin Florea, directorul instituției, a făcut anunțul chiar la debutul ședinței de marți, 22 mai 2024, a Colegiului Prefectural.

Prefectul de Buzău, Daniel Ticlea, a luat act de solicitarea șefului Direcției Agrigole Județene. Reprezentantul Guvernului în județ a declarat că e dispus să demareze cât mai curând procedurile legale în acest sens.

„Stare de calamitate” se poate declara în localităţile sau judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de culturi agricole este compromisă, din cauza secetei pedologice sau ai altor factori.

Din relatările fermierilor buzoieni, sunt zone în nord-estul județului unde culturile de toamnă sunt afectate aproape total. Agricultorii de aici se plâng că de patru ani nu a mai plouat suficient în zona lor astfel că deficitul de apă din sol s-a adâncit alarmant.

Grâul care urma să fie recoltat în mai puțin de o lună se transformă în hrană pentru animale. Vremea extremă a dus la o situație fără precedent, în agricultură. Din cauza secetei, recolta este uscată complet, iar fermierii sunt disperați.

Dacă Buzăul va fi declarat județ calamitat, fermierii afectaţi de secetă pot depune înştiinţări cu privire la suprafeţele afectate, în perspectiva obţinerii unor despăgubiri.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite