Seceta a distrus recolta de grâu pe mari suprafețe din sud-estul României. Fermierii transformă lanurile în nutreț

0
Publicat:

Vremea extremă a dus la o situație fără precedent, în agricultură. Din cauza secetei, recolta este uscată complet, iar fermierii sunt disperați. Grâul care urma să fie recoltat în mai puțin de o lună se transformă în hrană pentru animale.

image

Fermierii din mai multe comune buzoiene s-au trezit cu grâul uscat complet, după ce cu doar câteva săptămâni în urmă dădea semne de vigoare. Oamenii sunt disperați și spun că vor intra la treierat, măcar să se aleagă cu paiele pentru animale.

Agricultorii din comunele Balta Albă și Vâlcelele spun că de patru ani nu a mai plouat suficient în zona lor astfel că, de la an la an, deficitul de apă din sol s-a adâncit.

„Ne aflăm într-o solă cu grâu, unde sunt aproximativ o sută de hectare. Este compromis sută la sută”, declară Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.

image

Agricultorul spune că nu va obține niciun bob de grâu anul acesta. Planta este extrem de mică și s-a uscat rapid.

„În perioada asta trebuia să aibă undeva la 70-80 de centimetri, să fie dezvoltat. Din păcate, uitați la momentul ăsta cum arată, 15 centimetri, uscat în proporție de 90 la sută”, spune Calotă.

Fermierul din Balta Albă se plânge că de când s-a instalat seceta a uitat ce înseamnă o recoltă satisfăcătoare. Obținea pe vremuri minimum șase tone de grâu la hectar și nu scădea sub o mie de kilograme, în cei mai slabi ani agricoli.

„Nu-l poate recolta conbina. Și nici nu merită să fie recoltat, pentru că investițiile, cheltuielile cu recoltatul vor fi mai mari decât producția în sine”, este de părere fermierul din Balta Albă.

image

Situația este la fel de gravă și în comuna vecină, Vâlcelele. Toți fermierii din sat sunt disperați și vor să intre mai repede la treierat, măcar să se aleagă cu paiele pentru animale.

„Nu sunt boabe iar spicul e sec, sec. Ce să mănânce animalul, dacă el e gol! Nu are ce mânca nici animalul. Doar paiele ce mai rămân din grâul de anul acesta”, declară Liviu Toader, din Vâlcelele.

image

Fără precipitații, fermierii stau la mila cerului, deoarece în zonă nu există sursă de irigat cultura de cereale. Probleme cu apa sunt în tot județul Buzău, din cauza secetei. Acolo unde pânza freatică este la suprafață, fermierii investesc în foraje.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite