Turnul Palatului Comunal din Buzău s-a degradat. Bucăți din tencuială cad pe trotuar VIDEO

0
0

Turnul Palatului Comunal din Buzău, edificiu în care funcționează Primăria Buzău, este un real risc pentru trecători. În ultimele luni, din clădirea primăriei se desprind frecvent elemente de ornament.

„Cât e Siriul de mare” se aude la oră fixă din turn. FOTO Iulian Bunilă
„Cât e Siriul de mare” se aude la oră fixă din turn. FOTO Iulian Bunilă

Alarmată de tot mai desele căderi de bucăți din turn, conducerea Primăriei Buzău a apelat la un expert în construcții, pentru a face o evaluare la fața locului. După o constatare amănunțită, verdictul specialistului a fost clar: turnul Palatului Comunal trebuie consolidat de urgență.

„L-am chemat pe domnul Viorel Constantinescu, care este un inginer foarte cunoscut în acest domeniu, al rezistenței clădirilor, iar soluția acestuia a fost să facem o izolare acolo, cu plasă, așa cum se face. Deci, am dat drumul deja și la această lucrare. Suntem în faza de proiect tehnic, pe urmă intrăm în cea de achiziție. În fine, până la sfârșitul acestui an o să o avem făcută și această lucrare”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

În următorii ani, după ce se va da în folosință clădirea fostului Bazar din capătul străzii Cuza Vodă, care va deveni sediul principal al Primăriei Buzău, administrația locală are în vedere reabilitarea în întregime a Palatului Comunal. Clădirea emblematică a orașului Buzău, spun experții, s-ar putea prăbuși în cazul unui cutremur similar celor din 1986 sau 1990.

Palatul din centrul oraşului Buzău a fost cea mai impunătoare construcţie comunală, din Regatul Ţării Româneşti, supremaţie care a durat până în 1918.

Construit între 1899 și 1903, la comanda edilului Nicu Constantinescu, Palatul Comunal din centrul Buzăului a fost inaugurat în prezența Regelui Carol I, a Principelui Ferdinand și a personalităților politice de top ale vremii. Clădirea, care este monument istoric, a fost grav avariată atât în urma marelui cutremur din 1940 dar și în urma bombardamentelor aviației aliate, în august 1944.

La finalul Celui de-al Doilea Război Mondial, Palatul Comunal a fost refăcut complet, imobilul fiind redat în folosință în 1947.

Refrenul melodiei „Cât e Siriul de mare”, a lui Benone Sinulescu, se aude în Buzău de fiecare dată când orologiul din turnul Palatului Comunal dă ora exactă. 

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite