Soluția folosită la construirea Barajului Siriu, printre cele mai sigure amenajări hidrotehnice din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barajul Siriu din Buzău se află în parametri de siguranță, conform celor mai recente verificări efectuate de Apele Române după cele întâmplate în Alba. Barajul din Buzău are însă nevoie de lucrări de reabilitare. 

Barajul Siriu este al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară. SURSA shtiu.ro
Barajul Siriu este al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară. SURSA shtiu.ro

Autoritățile iau la verificat construcțiile hidrotehnice, după ce au descoperit o fisură în Barajul Tăul Mare din Roșia Montană. Barajul Siriu are nevoie de modernizare atât la construcția în sine, cât și la echipamentele hidromecanice si electrice.

Cu o înălţime de 122 de metri şi o lungime a coronamentului de 570 metri, Barajul Siriu este al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară, după Barajul de la Gura Apei, construit în munte, pe Râul Mare, la aproximativ 40 de kilometri de Haţeg, al cincilea din Europa şi al 12-lea din lume.

Construcţia barajului a durat aproape două decenii, între 1975 şi 1994 şi a fost realizat după o metodă inovatoare pentru acele vremuri, fără ciment, numai din pământ, piatră, steril şi miez din argilă. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu.

Construcţia hidrotehnică e realizată prin depunerea de anrocamente. Tehnica relativ nouă, prin care se înlocuiesc barajele de beton, se bazează pe principiul unui nucleu impermeabil de argilă uscată. Ca tehnologie de construcţie, se aşază straturi succesive de argilă uscată, flancată în secţiune de pânze verticale groase de nisip, apoi pietriş, rocă măruntă, până la bolovani mari.

În contact cu apa, argila uscată îşi măreşte volumul şi devine impermeabilă. Rolul stratelor amintite e de rezistenţă şi de a filtra bine apa ce ajunge „liniştită" la nucleul argilos. Barajul a dus la formarea unui lac cu lungimea de 11.5 kilometri şi un volum de 155 milioane de metri cubi de apă.

Obiectivul este administrat de Apele Române Buzău-Ialomița, instituție ai cărei specialiști asigură frecvent verificările și lucrările de mentenanță care se impun.

Conform Planului de Management al Riscului la Inundații, întocmit de Administraţia Bazinală de Apă Buzău – Ialomiţa, pentru punerea în deplină siguranță a barajului Siriu sunt necesare reabilitarea sistemului de monitorizare și sistem de avertizare-alarmare, și efectuarea cu prioritate a unor lucrări de reabilitare și modernizare atât la baraj, cât și la echipamente hidromecanice si electrice.

Sunt necesare lucrări de mentenanță pentru exploatarea în siguranţă a construcţiilor hidrotehnice existente şi a echipamentelor aferente, respectiv lucrări de întreţinere şi reparaţii curente, modernizări, retehnologizări. Prioritare mai sunt, de asemenea, defrișări pe o suprafață de 120 de metri pătrați, săpătură mecanică a 17 metri cubi de pământ, intretinere parament amonte si aval baraj si intretinere deversor. 

Ce s-a întâmplat la Tăul Mare din Roșia Montană, Alba

Zilele trecute, autoritățile au descoperit o fisură în Barajul Tăul Mare din Roșia Montană, iar în gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane, din care, luni, 158 erau deja evacuați, dar 105 au refuzat în continuare evacuarea și cinci persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

În România există peste două mii de lacuri de acumulare artificiale, susțin autoritățile de mediu. Ele asigură alimentarea cu apă a localităților şi a sistemelor de irigații şi reglează debitele pentru evitarea inundațiilor.

Cele mai multe sunt în administrarea Apelor Române, care verifică starea lor, iar cele care asigură funcţionarea hidrocentralelor sunt în subordinea Hidrolectrica. Altele aparţin de primării. Potrivit legii, autoritățile trebuie să facă în permanență verificări și controale pentru menținerea lor în siguranță.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite