Povestea cuplului Ramesh şi Manila, doi tineri nepalezi care îşi văd viitorul în România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramesh şi Manila, la plimbare prin Buzău
Ramesh şi Manila, la plimbare prin Buzău

România este ţara salariilor mari şi a visurilor îndeplinite. Aşa este văzută de străinii care vin să muncească la noi. Pe lângă şansa unui trai mai bun decât pe meleagurile natale, mulţi rămân fascinaţi de locurile, istoria şi mâncărurile noastre şi vor să se stabilească aici.

Ramesh este şeful echipei de bucătari nepalezi ai unui apreciat restaurant din Buzău. Are 34 de ani iar pe ultimii patru i-a petrecut în ţara noastră, unde a lucrat în restaurante din Bucureşti şi Buzău. 

De la sfârşitul anului trecut, o are alături pe soţia sa, Manila. Cei doi locuiesc într-o garsonieră din cartierul Micro 14, închiriată de angajator, unde tinerii şi-au amenajat un colţişor de Nepal.

„Soţia mi-a adus mai multe lucruri din Nepal, printre care şi statueta cu zeul Ganesh, simbolul nostru suprem. După cum vedeţi, seamănă cu un elefant. Îl invocăm de fiecare dată când începem ceva nou şi ne rugăm la el dimineaţa”, ne explică Ramesh.

Când soţul este la muncă, Manila face curat, pregăteşte mâncarea, spală şi vorbeşte cu rudele de acasă. Nu are încă un serviciu, însă încearcă să înveţe româna, ca apoi să îşi caute de lucru. Înainte să vină în România, lucra ca asistentă la un spital din Kathmandu.

BUZAURAMESHMANILA

Cei doi îşi păstrează obiceiurile culinare, ceaiul fiind nelipsit dimineaţa. „Am adus  ceai din Nepal. Îi spunem ciya în Nepal, chaay în India, ceai în română, exact ca în India. La noi, oaspeţii sunt serviţi cu ceai, nu cu cafea, atunci când îţi intră în casă”, ne explică Manila.

Pentru tânăra nepaleză, venirea după soţul ei, în România, a fost împlinirea unui vis pe care şi l-a clădit în minte, cu fiecare poză şi mesaj primite de la soţul ei. Este nerăbdătoare să afle lucruri noi despre ţara în care şi-ar dori să rămână cât mai mult şi să ajungă în locurile frumoase pe care Ramesh le-a vizitat deja.

”Este cea mai bună perioadă din viaţa mea. Înainte să vină Manila, mă plictiseam, doar veneam de la muncă şi eram ca un robot. Acum, după program, mă simt bine. În zilele libere, o să o duc la munte, la Predeal, Braşov, unde mie mi-a plăcut foarte mult. O să mergem şi la mare, la Costineşti”, spune Ramesh.
BUZAURAMESHMANILA

După programul de lucru, Ramesh şi Manila ies la plimbare în parcuri şi pe străzile oraşului, împreună cu prietenul lor, Tulsi, tot nepalez, angajat de doi ani la restaurantul din Buzău. Sunt dornici să înveţe cât mai multe despre stilul de viaţă al românilor, despre istoria şi mâncărurile de aici.

„Suntem încă în procedura de a-mi aduce aici fiica şi soţia, pentru a sta mai mult timp aici. Îmi place mult România. Îmi place mâncarea, oamenii sunt prietenoşi iar clima este asemănătoare; e frig şi acolo, ca aici, ninge şi acolo ca aici. Nu e greu să te adaptezi”, spune Tulsi.

buzau

Când ies la plimbare prin centrul oraşului, cei trei prieteni asiatici şi nu uită niciodată să-şi cumpere covrigi de Buzău, gustări pe care bucătarul Ramesh mărturiseşte că le-ar recomanda în orice restaurant, la fiecare mic dejun, alături de o cană de ceai negru din Nepal.

La 34 de ani, Ramesh este şeful echipei numeroase de nepalezi care lucrează la Garden Restaurant, un restaurant cu bucătărie internaţională. Salariul său este de patru, cinci ori mai mare decât ar fi câştigat în ţara sa natală. De aceea, crede că pentru asiatici România este un adevărat tărâm al făgăduinţei. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite