Piaţa cărnii, în preajma sărbătorilor. De unde pot cumpăra buzoienii porc, în viu sau tăiat, şi la ce preţuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oborul din Buzău este deschis în fiecare duminică
Oborul din Buzău este deschis în fiecare duminică

Muşchi, cotlet sau ceafă de porc, sunt produsele cele mai căutate în preajmă sărbătorilor de iarnă. În cursa după cumpărăturile pentru masa de Crăciun, mulţi dintre noi mergem direct la raioanele de carmangerie din marile hipermarketuri şi magazine, dar nu puţini sunt nici cei care cumpără carne sau preparate din carne de porc de la crescători.

Buzoienii care doresc să cumpere porc, o pot face de la târguri sau din curţile oamenilor. În toate satele de lângă oraş, mulţi gospodari au afişat pe porţi cartoane care anunţă că au porci de vânzare. Muşteriilor li se oferă două posibilităţi, fie doar cumpărarea porcului în viu, fie şi sacrificarea lui. 

Diferenţa de cost este însă mare. La Mărăcineni, Poşta Câlnău, Vadu Paşii, un porc viu se vinde cu 6 sau 7 lei kilogramul, în funcţie de negociere.

Cei care vor să cumpere carcasa întreagă de porc, trebuie să fie pregătiţi să scoată din buzunare cel puţin 600 de lei, pentru un porc de la care să poţi alege ”ceva”. Cel puţin, acesta este sfatul celor care îşi vând marfa. În această perioadă, fermierii oferă carcasa de porc la un preţ mediu de 10 lei pe kilogram. 

Din păcate, pieţele din Buzău nu au standuri dedicate comercializării de carcase de porc, iar cei care vor să cumpere câte un porc întreg tăiat nu au alte variante decât să meargă în târguri sau prin sate şi să ceară sacrificarea pe loc. Un astfel de târg este programat, luni, la Smeeni.

buzau

”La noi în casă se prepară totul de la porc, slănina, jumările care se pun la borcan, maţele pentru cârnaţi, lebăr, organele interne care se pun la tobă. Aşa facem de când locuiam la ţară şi ne-a rămas acest obicei. Aş vrea să cumpăr întreg, dar nu găsesc decât dacă merg la om acasă”, ne-a declarat  Ion Albu, un pensionar din Buzău.

Cei m ai mulţi buzoieni preferă să se aprovizioneze din măcelării sau raioanele de carmangerie ale supermarketurilor. Muşchiul de porc se vinde cu 18 lei kilogramul, ceafa costă 19 lei kilogramul, pulpa, 14 lei, iar spata de porc, 12 lei. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite