Locul din România unde un cimitir al eroilor a fost mutat de un lac de acumulare. „Din cranii, unii îşi făceau veioze“

0
Publicat:

Un monument cu o poveste deosebită este locul în care, de câțiva ani, militarii și autoritățile din Buzău sărbătoresc Ziua Armatei Române (25 octombrie). Este vorba despre Monumentul Ostașului Erou, din localitatea Siriu, opera celebrului sculptor Frederic Storck.

Ceremonial militar, la monumentul din Siriu. FOTO Iulian Bunilă
Ceremonial militar, la monumentul din Siriu. FOTO Iulian Bunilă

Primul amplasament al ansamblului se află acum pe fundul unui lac de acumulare.

Monumentul Ostașului Erou se află la Buzău undeva aproape de barajul Siriu. Statuia care înfăţişează un soldat gata de atac a fost ridicată în memoria eroilor care au luptat în Primul Război Mondial, pentru apărarea Văii Buzăului.

Ansamblul monumental simbolizează marea confruntare care a avut loc aici, în 1916, pentru oprirea înaintării armatei germane.

„Pentru proslăvirea eroilor morţi din Regimentul 3 Vânători şi Divizia 6 şi celor care au luptat în 1916 pe aceste meleaguri barând pătrunderea armatelor duşmane în spatele frontului armatei române”, este mesajul scris pe soclul statuii.

Monumentul realizat de marele sculptor Frederick Stork. SURSA Arhivă
Monumentul realizat de marele sculptor Frederick Stork. SURSA Arhivă

Monumentul a fost amenajat începând cu anul 1936 şi a fost dezvelit, în 1938, de către Societatea Cultul Eroilor. Statuia este confecţionată din bronz, pe un soclu din blocuri de piatră, având o înălțime de şase metri.

Soldatul este reprezentat în poziţie de atac, cu o armă în mâna stângă şi cu o grenadă în mâna dreaptă, simbolizând marea încleştare care a avut loc aici pentru oprirea înaintãrii germane în 1916 pe dealul Şoimul Siriului.

„Rezistenţa românilor a fost aşa de înverşunatã încât Falkenheym «se teme ca trupele lui sã nu se epuizeze în chip grav fără să aibă nici o perspectivă… de succes». Osemintele celor căzuţi au fost strânse şi îngropate aici”, scria Eugenia Stoica, în „Catalogul monumentelor eroilor din judeţul Buzău”, tipărită în 1982.

Potrivit publicistului buzoian Gheorghe Petcu, autorul unei ample monografii a judeţului Buzău, statuia confecționată din bronz, cu o greutate de trei tone, a fost realizată în anul 1922 de celebrul sculptor român Frederic Storck, apoi turnată la Uzinele de armament de la Cugir. Fiul sculptorului Karl Storck şi fratele sculptorului Carol Storck, Frederic Storck a trăit între anii 1872 şi 1942.

Ceremonial militar, la monumentul din Siriu. FOTO Iulian Bunilă
Ceremonial militar, la monumentul din Siriu. FOTO Iulian Bunilă

Iniţiativa ridicării monumentului a fost a confesorului de atunci al Regimentului 3 Vânători, preotul Nicolăescu din Nehoiaş. Construcţia ansamblului monumental s-a făcut sub directa îndrumare a generalului Traian Epure, comandantul Diviziei 5 Infanterie Buzău, supranumit „apărătorul Văii Buzăului”.

„O grandioasã manifestare i s-a fãcut cu ocazia dezvelirii monumentului ce s-a ridicat la Siriu, în cinstea eroilor Regimentului 3 Vânători, la care au luat parte ofiţerii supravieţuitori şi care au participat la aceastã mare epopee”, scrie Mircea Tănase în lucrarea sa „Monumentul eroilor de la Siriu, judeţul Buzău“.

Monumentul din Siriu. FOTO Iulian Bunilă
Monumentul din Siriu. FOTO Iulian Bunilă

Osemintele celor cãzuţi au fost strânse şi îngropate aici, într-o nişă săpată sub soclul de piatrã al statuii, constituindu-se astfel Cimitirul Eroilor. În 1966, au fost ridicate în acest cimitir douã cruci mari din piatrã.

Monumentul şi mormintele eroilor, strămutate pentru a face loc unei lucrări hidrotehnice

Monumentul a fost ridicat iniţial pe prima terasă de pe malul stâng al pârâului Siriu, afluent al Buzăului. A rezistat pe amplasamentul iniţial până în anul 1975. Pentru a permite construcţia barajului şi inundarea văii, monumentul a fost mutat pe un alt amplasament, deasupra şoselei care leagă judeţele Brașov și Buzău, pe malul stâng al barajului.

„Mutat de pe vatra satului, care la rândul său a fost în mare parte dislocat pentru a lăsa locul apelor barajului, uitat o bună bucată de vreme, monumentul a intrat într-un proces accentuat de degradare fizică, la care au contribuit în mare măsură neglijenţa edililor locali şi ai celor de la conducerea judeţului, dar şi ignoranţa localnicilor. Din craniile găsite în cimitir, unii dintre constructorii barajului, mai ingenioşi, îşi confecţionau veioze, iar vitele satului păşteau nestingherite printre crucile eroilor”, scrie Mircea Tănase în lucrarea sa „Monumentul eroilor de la Siriu, judeţul Buzău".

Vechea vatră a satului Siriu, înainte de formarea lacului de acumulare. SURSA Arhivă
Vechea vatră a satului Siriu, înainte de formarea lacului de acumulare. SURSA Arhivă

Pentru a putea fi vizibilă de la o distanţã mai mare, statuia a fost reamplasatã din iniţiativa şi pe propria răspundere a lui Gheorghe Petcu pe o înălţime dominantă din apropierea Cimitirului eroilor şi orientată cu faţa spre Ardeal. I s-a oferit astfel perspectiva şi posibilitatea de a fi remarcat de la o distanţã apreciabilã de către cei care pătrund din nord pe Valea Buzăului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite