Gospodarii de la țară prepară bulionul cu roșii cumpărate. Seceta le-a provocat pagube în grădini

0
Publicat:

Seceta a făcut prăpăd în grădinile românilor iar acolo unde există totuși recolte legumele sunt foarte mici. Dar, chiar și așa, cu puținele roșii pe care le culeg, gospodinele sunt neclintite de la tradiția lor de a produce conservele pentru iarnă. 

Adela Aldea și vecina ei pregătesc roșiile pentru procesat. FOTO Iulian Bunilă
Adela Aldea și vecina ei pregătesc roșiile pentru procesat. FOTO Iulian Bunilă

Acum este perioada bulionului, pe care oamenii de la țară îl prepară în curte, la pirostrie. Zeci de kilograme de tomate sunt pe cale să devină bullion și suc de roșii, zilele acestea, în gospodăriile de la țară. În plină activitate de preparare a conservelor din roșii am găsit-o și pe doamna Adela Aldea, din Mitropolia, sat al comunei buzoiene Brădeanu.

Pentru că e multă treabă, mai ales cu sortatul, spălatul, zdrobitul legumelor și fierberea sucului, Adela și-a chemat o vecină în ajutor. Doamna Lidia are la îndemână ustensile care-i ușurează munca; mai precis, trece roșiile prin mașina care separă pulpa și sucul de coajă.

Bulionul se fierbe în cantități mari. FOTO Iulian Bunilă
Bulionul se fierbe în cantități mari. FOTO Iulian Bunilă

După obţinerea sucului de roşii, fără pieliţe şi sâmburi, gospodina pune conținutul într-un ceaun fixat pe o pirostrie. Doamna Lidia, femeie trecută de vârsta pensionării, își amintește că pe vremuri același rezultat era obținut prin cu totul alte metode.

„Eu puneam roșiile în apă și le opăream până puteau fi decojite un pic. După aceea, le puneam așa pe masă ca să se scurgă, apoi le treceam printr-un ciur. Pasta aceea care se forma o fierbeam și ieșea un bulion extraordinar de bun”, ne spune doamna Lidia, vecina soților Aldea.

Bulion preparat cu roșii cumpărate 

Întreaga familie Aldea este angrenată în prepararea bulionului. În timp ce femeile pregătesc în curte amestecul de roșii, în care adaugă puțin ardei, așa cum au aflat dintr-o veche rețetă locală, capul familiei asigură materia primă. Tomatele provin doar parțial din propria grădină, situație nemaiîntâlnită în anii trecuți.

„Este foarte slabă recolta de tomate, anul acesta, din cauza secetei, a lipsei de apă. Nu ni s-a mai întâmplat până acum să rămânem fără roșii în grădină pentru conserve. Acum am fost nevoiți să cumpărăm de lae piață tomate în valoare de peste 400 de lei, ca să ne ajungă pentru conservele de iarnă”, declară Vasile Aldea.

Gopsodinele muncesc o zi întreagă. FOTO Iulian Bunilă
Gopsodinele muncesc o zi întreagă. FOTO Iulian Bunilă

Sucul de roșii se ține câteva ore la fiert într-un ceaun în care se amestecă frecvent cu o lingură din lemn. Dacă tomatele folosite nu sunt suficient de coapte, atunci sucul de roşii va ieşi acrişor, iar în acest caz, se poate adăuga spre sfărşitul procesării zahăr sau miere, după gust.

La final, se adaugă sare și puțin conservant. Bulionul făcut în casă are o aromă mai intensă și ține foarte mult, spun gospodinele noastre din satul Mitropolia. „Dacă vrem, în a doua zi sau a treia zi, îl mai fierbem puțin la bain-marie încă vreo 30 sau 40 de minute, ca să putem să-l ținem și la anul, și anul celălalt”, explică doamna Lidia, vecina soților Aldea.

Pentru a rezista cât mai mult timp, bulionul se pune fierbinte în sticle sau borcane care trebuie închise imediat cu capac, ca să fie etanșe. Gopsodinele spun că este recomandat să întoarcă borcanele cu gura în jos, să le acopere cu o pătură şi apoi să le lase la temperatura camerei pentru a se răci lent, până a doua zi. Astfel are loc şi procesul de steriliare a sucului în borcane şi conservele pot fi păstrate fără grijă în cămară peste iarnă.

Bulionul se pune fierbinte în recipientele. FOTO Iulian Bunilă
Bulionul se pune fierbinte în recipientele. FOTO Iulian Bunilă

Tomatele pentru suc de roşii sau bulion trebuie să fie foarte coapte. Nu toate soiurile de tomate sunt recomandate pentru o astfel de procesare. Trebuie să aibă o anumită consistenţă, culoare şi un echilibru în compoziţia chimică.

Dintre soiurile pentru pastă de tomate şi suc de roşii, cele mai folosite sunt Darsirius, care au puţine seminţe, substanţă uscată ridicată şi pieliţă subţire, care nu necesită consum mare de energie la procesare. Foarte bune la industrializare mai sunt şi tomatele Măriuca și Florina. Şi tomatele tip cherry pot fi folosite în suc, însă întregi.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite