Cât va costa zacusca în această toamnă. Ardeiul, foarte scump. „Avem un avantaj, gogoșar nu pune decât românul“

0
Publicat:

Zacusca făcută în casă, din legume românești, va fi în acest an aproape un produs de lux. Prețul uleiului a tot crescut, însă nici legumele nu sunt ieftine. Nici măcar la producător prețurile nu sunt mici, pentru că suprafețe întinse cultivate cu ardei, în sudul țării, au fost compromise, iar fermierii le-au defrișat.

Ingredientele pentru zacuscă ne vor costa considerabil mai mult în acest an FOTO Shutterstock
Ingredientele pentru zacuscă ne vor costa considerabil mai mult în acest an FOTO Shutterstock

Sunt deja câteva săptămâni de când consumatorii tot așteaptă să scadă prețul ardeiului, însă acest lucru nu se întâmplă. Nici vinetele nu sunt foarte ieftine, dar sfatul producătorilor este să le cumpărăm acum, pentru că la toamnă deja nu vor mai avea același gust, vor fi mai amărui, vor avea mai multe semințe, și, cel mai probabil, nici la preț nu vom câștiga.  

„E între 2,5 și 3 lei/kg, de acasă“

„Vânăta, vă garantez eu că sub 3 lei de la producător, calitatea I, nu va scădea. 3 lei e de acasă (n. red. - din fermă), între 2,5 lei și 3 lei kilogramul, în funcție de zi și de marfă. Sub 4-5-6 lei/kg nu este în piață, gogoșarul este între7,5 și 8 lei, de acasă. Încă nu au apărut culturile în câmp la noi, dar în zona noastră sunt compromise 100%, ardeiul gogoșar și kapia“, spune un producător din bazinul legumicol Pleșoiu, din județul Olt.

Cantitatea obținută de pe un hectar de cultură este mult sub așteptări, spune fermierul Ion Păunel, iar asta în contextul în care, în această zonă, suprafața cultivată cu legume în câmp s-a înjumătățit în 2022, față de 2021, creșterea suprafețelor cultivate în spațiu protejat necompensând pierderea.

„Se vor recolta maximum 5 tone pe hectar, și nu de calitatea I. La ora actuală, marfa de calitatea a II-a, chiar a III-a, se vinde cu 3 lei/kg, că e kapie, că e gogoșar, de la producător. O cumpără omul, o cumpără angrosiștii, pentru că asta e, nu e alta“, completează Păunel.

Sunt, recunoaște legumicultorul, zone în țară în care aceste culturi au fost mai bune și în care acum începe recoltarea, însă oferta fermierilor rămâne în continuare mică față de cât cere piața, de aici și prețul mare.

„Foarte mari suprafețe au fost compromise“

Prețurile la ardei și vinete nu vor scădea nici în perioada următoare, crede fermierul, chiar dacă încep să apară primele legume din cultura în câmp. Ardeiul recoltat de pe aceste suprafețe a plecat spre piață cu 6,5 lei/kg și chiar mai mult. De la producător și până în piața en-gros la preț se mai adaugă cel puțin 1 leu/kg, iar cei care cumpără din en-gros îl vor pune, cel mai probabil, pe tarabă, pentru consumatorul final, cu peste 10-12-14 lei/kg.

„Nici cel care-l vinde cu 8 lei/kg, să știți, nu se îmbogățește, vorbesc de producător, pentru că foarte mari suprafețe au fost compromise. Să menții o plată sănătoasă a necesitat costuri“, a completat Păunel.

Aspectul care îi salvează pe producătorii noștri, când vine vorba de ingredientele pentru zacuscă, este acela că ardeiul gogoșar nu vine din import să „strice piața“. „Aici avem avantajul, gogoșar nu pune decât românul, se consumă doar în România“, mai spune fermierul.

Roșiile au și acestea, chiar și în sudul țării, unde se regăsesc cei mai mulți producători, conform statisticii din programul „Tomata“, prețuri piperate, pornind de la producător cu 4-5 lei/kg.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite