„Ferma partidului“ din Buzău de unde mânca sănătos Nicu Ceaușescu, când învăța să piloteze avioane la Boboc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ferma agro-zootehnică din satul Potoceni, comuna Mărăcineni, era mândria judeţului Buzău până la Revoluţie. Aceasta alimenta cu carne, lactate, brânzeturi și legume toate localurile de partid. Căpătase renumele de ”ferma partidului”, de aici fiind aprovizionată Școala de aviație de la Boboc, în perioada în care Nicu Ceaușescu învăța aici să piloteze avioane.

Clădirile fermei se deteriorează. FOTO Iulian Bunilă
Clădirile fermei se deteriorează. FOTO Iulian Bunilă

Pe o suprafață uriașă de la marginea satului Potoceni, erau cantine, birouri, o crescătorie de vaci de lapte şi porci. În complex mai funcționa staţie de prelucrare a laptelui, carmangeria unde se prelucrau renumitele mezeluri de Potoceni, care au dăinuit până în 1995. Peste 500 de oameni aveau locuri de muncă aici.

„Venea lume să muncească aici de la Beceni, de sus. Curgeau mașinile cu muncitori. Cei mai mulți lucrau cu ziua în sămânțărie și în zootehnie. Aveau și permanenți, dar nu mulți. Se produceau semințe de ardei, ceapă, vinete pentru export, pepeni. La zootehnie, baza erau taurinele și porcii pentru Italia”, își amintește Gheorghe Ulmeanu, fost tractorist la fermă.

Gheorghe Ulmeanu povestește că ferma era plină de muncitori. FOTO Iulian Bunilă
Gheorghe Ulmeanu povestește că ferma era plină de muncitori. FOTO Iulian Bunilă

Căpătase renumele de ”ferma partidului”, Pentru că de aici erau aprovizionate cu alimente toate localurile de partid din ţară. Complexul aproviziona și Școala de aviație de la Boboc, în perioada în care Nicu Ceaușescu învăța aici să piloteze avioane.

Nicu Ceaușescu a făcut armata în 1976 la Boboc. SURSA Arhivă
Nicu Ceaușescu a făcut armata în 1976 la Boboc. SURSA Arhivă

Fiul cel mic al dictatorului Nicolae Ceauşescu a fost elev al şcolii de aviaţie, în urmă cu peste 45 de ani. Numele lui Nicu Ceauşescu este dăltuit pe placa de marmură de la intrarea în Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, ca şef de promoţie din 1976.

„Tot județul mânca de aici, chiar și fiul lui Ceaușescu, Nicu, atunci când era militar la Boboc. Veneau mereu și luau mâncare de aici pentru el. A fost ferma Partidului Comunist Român, pentru că de aici pleca spre restaurantele lor toată mâncarea. Carne, pui, legume, lactate, brânzeturi, de aici se aprovizionau”, povestește bătrânul Gheorghe Ulmeanu.

Terenul a fost retrocedat în mare parte fostului proprietar. FOTO Iulian Bunilă
Terenul a fost retrocedat în mare parte fostului proprietar. FOTO Iulian Bunilă

Ferma a ajuns o ruină în primii zece ani ani de democraţie. După Revoluţie a fost preluată de Întreprinderea Agricolă de Stat, la începutul anilor ‘90 a fost privatizată prin metoda Mebo, iar în timp a fost părăsită definitiv.

Vecinii complexului agro-zootehnic spun că ultimii directori ai fermei au tăiat tot fierul şi au dat locuri de case abuziv. Acum, sunt cel puțin opt case ridicate lângă fostele grajduri ale fermei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite