Primul oraș din țară care va folosi apa epurată în irigații. Ministrul Daea susține proiectul VIDEO

0
Publicat:

Proiectul de a utiliza în agricultură circa zece milioane de metri cubi pe an de apă filtrată de stația de epurare a stârnit interesul ministrului Petre Daea, care a ținut să facă luni seară o vizită fulger la Buzău.

Petre Daea vrea refacerea sistemului de irigații. SURSA Facebook
Petre Daea vrea refacerea sistemului de irigații. SURSA Facebook

Conform proiectului anunțat de edilul Buzăului, Constantin Toma, în urmă cu o lună, apa epurată care se deversează în râul Buzău va fi folosită pentru irigarea terenurilor agricole din zona de sud a municipiului și în comunele limitrofe precum Gălbinași, Țintești și Cilibia.

Alături de Petre Daea s-au aflat și directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Cornel Popa, dar și buzoianul Nicolae Mărăcine, fost director general al ANIF.

„Avantajele sunt uriașe iar câțiva fermieri mari de la Buzău abia așteaptă să-și irige terenurile în acest fel. Apa va fi stocată în câteva lacuri artificiale, unde se va face o epurare naturală, fără consum de energie și resurse. Apoi, gravitațional, prin canale deja existente, apa va ajunge la culturile agricole. Pompajul va fi redus, doar la finalul traseului”, declară Nicolae Mărăcine.

În drum spre stația de epurare, ministrul Petre Daea și primarul Constantin Toma s-au întâlnit cu mai mulți legumicultori. Aceștia consideră că folosirea apei epurate pentru irigații este o soluție binevenită.

„Va fi un proiect pilot de cercetare la nivel național. I l-am prezentat premierului Nicolae Ciucă, a fost interesat, mi-a spus să-i dau bătaie. De la Buzău, proiectul poate fi extins în toată țara, cu avantaje considerabile. Nu vom mai arunca apa, o vom folosi pentru irigare și îngrășământ, vom reduce și prețul final al apei, epurarea e mare consumatoare de energie”, spune Constantin Toma, primarul Buzăului.

Petre Daea l-a asigurat pe edilul Buzăului că va susține acest proiect inedit, care ar putea salva agricultura din jurul orașului. Primarul Buzăului precizează la rândul său că, dacă se va asigura finanțare de la Guvern, acest proiect pilot la nivel național ar putea fi pus în aplicare peste aproximativ trei ani.

În România sunt peste 300 de stații de epurare. Folosirea apei de aici va fi un avantaj considerabil pentru agricultură și mediu, în condițiile secetei și deșertificării din anumite zone.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite