DNA extinde urmărirea penală faţă de 27 oameni de afaceri, în dosarul Finanţele Publice Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus extinderea urmării penale faţă de 27 oameni de afaceri, în dosarul în care mai sunt cercetaţi un şef de serviciu din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Buzău şi alţi cinci funcţionari.

Într-un comunicat al DNA se arată că aceştia sunt bănuiţi de săvârşirea, în forma complicităţii, ”a infracţiunii prevăzute de art. 11 din Legea 78/2000, respectiv îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat faţă de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată”.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada martie - august 2021, cei 27 oameni de afaceri ar fi pus la dispoziţia inculpatelor Gheorghe Nicoleta-Cristina, Iacob Daniela, Mavrodin Daniela, Mînzu Luminiţa şi Neacşu Vasilica, angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, documentele contabile ale societăţilor pe care le administrau în vederea întocmirii situaţiilor şi declaraţiilor fiscale,  depunerii acestora la organele fiscale, etc.

Aceste demersuri ar fi avut loc în condiţiile în care oamenii de afaceri cunoşteau faptul că funcţionarii respectivi aveau, printre altele, ca sarcină generală de serviciu doar pe aceea de a controla operatorii economici privaţi cu sediul în raza de competenţă şi nicidecum pe aceea de a efectua activităţi de contabilitate primară.

Celor 27 de oameni de afaceri, având calitatea de suspect, li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În dosar se desfăşoară cercetări şi faţă de alte persoane.“

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi al Direcţiei de Operaţiuni Speciale. Procurorii DNA precizează că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite