De la lumânare, direct la panouri fotovoltaice. Cum se schimbă viața locuitorilor unui cătun izolat din Munții Buzăului

0
Publicat:

Sunt încă mulți români care trăiesc ca-n evul mediu, în sate izolate, neelectrificate, cu drumuri de pământ, în condiții greu de acceptat pentru zilele noastre. Este și cazul sătenilor din Gura Siriului, județul Buzău, ale căror gospodării nu sunt racordate la rețeaua națională de energie.

image

Rând pe rând, gospodăriile din cătunul rupt de lume sunt electrificate, dar nu de la rețeaua națională, ci prin montarea unor panouri fotovoltaice.

Localnicii din Gura Siriului, care în majoritate sunt vârstnici, se obișnuiesc greu cu sistemele avansate. Spun că sunt fericiți pentru că pot avea, în sfârșit, curent electric pentru iluminat dar și pentru aparatele electrocasnice.

„Era rău, mai ales acum pe timp de iarnă. Copiii ar mai fi stat să se joace dar se întuneca, mai aprindeam lampa, la lumânare, dar vă dați seama, ieșea fum, nu erau condiții. Vinerea îi duceam la rude să-și facă temele”, spune o localnică din Gura Siriului.

image

Soții Ciupic locuiesc într-o parte a satului cu doar trei gospodării. Atât la ei, cât și la vecini, au fost instalate panouri fotovoltaice, astfel că și-au putut lua și ei televizoare sau mașini de spălat. Până acum, seara aprindeau doar o lampă pe gaz, la care continuau să își facă treburile gospodărești.

„Stăteam cu lampa, dar mai ieșea fum, o mai stingeam, o mai aprindeam iar, ce era să facem. Ne culcam devreme. Cât era gaz, gazul era mai bun, dar motorina scoate fum și nu puteai sta în casă”, mărturisește Aurica Ciupic.

Din păcate, bateriile sistemului pot stoca energia electrică pentru scurt timp, atunci când nu este soare, și trebuie să se întoarcă temporar la vechile lămpi cu gaz.

„Cu ce instalații avem, duce un frigider, vara, când e soare puternic. Iarna este puțină lumină și trebuie să economisim, să nu folosim multe aparate. Eu am un televizor foarte mic, ca să nu consume. Cam trei zile mai alimentează, dacă e nor, apoi până se luminează iar folosim lămpi, lanterne”, ne spune Ion Ciupic.

image

Printre localnicii cătunului Gura Siriului se află și familia Vasile, care a fost strămutată în urmă cu 30 de ani de pe locul în care a fost construit lacul de acumulare Siriu. De atunci au tot sperat că vor avea și ei curent electric, așa cum le-a fost promis.

„De când suntem căsătoriți nu am avut lumină. Acum, de când au venit panourile astea, e altceva. E bine când e vreme însorită, când ai oleacă de lumină, funcționează cum trebuie. Ai și tu un aparat de radio, un televizor, trece timpul altfel”, spune domnul Vasile.

Localitatea Gura Siriului este situată în munții Buzăului, pe malul celui mai mare lac de acumulare din județ. Chiar dacă lacul deservește cea mai mare hidrocentrală din zonă, aproape 130 de locuințe au rămas neracordate la rețeaua electrică. Proiectul de electrificare al localității a început în urmă cu doi ani, atunci când au fost instalate panouri în șase locuințe.

„Noi le-am montat aceste panouri fotovoltaice dar ele au o putere limitată, unele le-am montat de un kilowat, altele de doi, anul ăsta de trei. Aceste acumulatoare au o durată de viață limitată. Soluția eficientă este racordarea la o rețea de distribuție continuă”, declară Dragoș Voicu, primarul comunei Siriu.

În 2023 au fost finalizate 13 sisteme, care au costat puțin peste 100.000 de euro. Finanțarea pentru instalarea sistemelor a venit din granturi europene și norvegiene.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite