Cea mai ieftină ceapă roșie de Buzău, în gospodăriile producătorilor. Care este prețul gustoasei legume

0
0

Ceapa de apă roșie, produsă la Buzău, așteptată de gospodine pentru calitățile ei, este de ceva vreme pe tarabe. Ustură deocamdată și la buzunare, mai ales în piețele agro-alimentare din Capitală și din afara Buzăului, unde legumele ajung cu două, trei adaosuri la preț, în funcție de numărul samsarilor care le distribuie. 

Ceapa este scoasă din pământ în aceste zile. FOTO Iulian Bunilă
Ceapa este scoasă din pământ în aceste zile. FOTO Iulian Bunilă

Producătorii vestitei cepe invită clienții din toată țara să cumpere marfa direct din curțile lor, pe alese și la prețuri convenabile.

Aromată, zemoasă şi mai puţin iute decât celelalte soiuri, ceapa roşie de apă cultivată de grădinarii buzoieni este ideală pentru salate, în tocăniţe, ciorbe sau crudă. Valoarea ei se reflectă și în preț. Se vinde cu peste 8 lei kilogramul, în piețele din afara Buzăului, inclusiv în București.

Prețul nu este cu mult mai mic nici în piețele din Buzău, între 5 și 6 lei kilogramul, chiar dacă marfa este adusă de aproape.

„Ceapa de Buzău e scumpă, dar asta e, nu avem ce face. De multe ori, cel care vinde ia mai mult decât producătorul. Aici e problema. Și sunt mulți de aici care nu au certificat de producător, din asta trăiesc”, spune un client din Piața Centrală a Buzăului.

Ceapa ieftină se găsește în Potoceni și Mătești. FOTO Iulian Bunilă
Ceapa ieftină se găsește în Potoceni și Mătești. FOTO Iulian Bunilă

Sute de hectare de teren agricol de la marginea oraşului Buzău şi din comunele Mărăcineni şi Săpoca sunt cultivate, an de an, cu ceapă roşie de apă, un soi local foarte apreciat de gospodinele din toată ţara.

Recoltatul este pe final, iar grămezile de ceapă pot fi zărite în mai toate curțile din aceste localități, unde marfa este sortată și legată.

Gheorghe Manole se mândrește anul acesta cu o recoltă bună de ceapă de Buzău, performanță atinsă și datorită rețelei de irigații din comună. Pregătește marfa ca să fie livrată unor depozite en-gros din București.

Gheorghe Manole a depozitat ceapa în curtea sa din Potoceni. FOTO Iulian Bunilă
Gheorghe Manole a depozitat ceapa în curtea sa din Potoceni. FOTO Iulian Bunilă

La negocieri cu intermediarii, producătorii cepei de Buzău sunt nevoiți să le accepte prețurile, doar ca să nu rămână cu marfa nevândută. Ar fi mai convenabil, spun fermierii din Mărăcineni, dacă le-ar veni clienții direct de la poartă.

„Sunt căi de acces, uite, șoseaua asta Buzău - Lopătari recent modernizată e în apropierea drumului european E85. Doar o mică abatere de un sfert de oră și oamenii pot cumpăra la prețuri convenabile. Dacă cineva vine și cumpără pentru o mică comunitate, atunci pot lua la un preț minimal de 3 lei. Prețul rezonabil pentru noi este de 4 lei”, declară Gheorghe Manole, fermier din Potoceni.

Acest soi de ceapă roşiatică, cu formă alungită, şi-a găsit cel mai potrivit sol pe terenurile de lângă albia râului Buzău. În această perioadă a anului este scoasă din pământ şi vândută în pieţe sau pe marginea drumului, în legături, ca să reziste mult timp.

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite