Ofertă în livada de pruni: mănânci cât vrei, plătești ce iei acasă. Se întâmplă într-un sat din Buzău

0
Publicat:

Fructele sunt din belşug în acest an la ferma pomicolă din Cândești, județul Buzău, iar proprietarii ei alocă deja o parte din producție către micii producători de băuturi tradiționale fabricate în gospodărie.

Clienții pot culege cel puțin cinci kilograme de fructe. FOTO Iulian Bunilă
Clienții pot culege cel puțin cinci kilograme de fructe. FOTO Iulian Bunilă

Cei care vor să-și producă băuturi alcoolice din fructe produse ecologic sunt îmbiați cu o ofertă care nu are concurență în acest an pe piața locală.

Ei pot vizita o fermă din Buzău, aflată la ieșire din Cândești, spre localitatea Sătuc. Clienții pot intra în livadă și pot cumpăra prune pentru a-și fabrica în casă licorile tradiționale, precum țuica sau palinca de Buzău.

Mai mult, vizitatorii pot mânca pe săturate fără să plătească, iar la final vor lăsa bani doar pentru fructele pe care le vor lua acasă. Cantitatea minimă pe care trebuie să o cumpere un vizitator este de cinci kilograme, iar accesul în livadă se face pe bază de programare.

„Este păcat totuși ca prunele românești, sănătoase și netratate să lipsească din piețe și să fie înclocuite cu cele din import. Din acest motiv ne-am gândit să venim cu această ofertă către cei care vor să cumpere fructe sănătoase și să-și proceseze acasă produsele tradiționale”, afirmă Adrian Burloi, un producător din Cândești.

Un kilogram de prune culese din livada de la Cândești costă 2,5 lei. Fermierii spun că mai convenabil le este să vândă fructele direct clienților sau către fabricile de procesare care plătesc mai mult decât achizitorii din pieţe.

„Vom mânca un compot natural românesc, atât timp cât tu nu obţii un preţ cât de cât echitabil în care îţi poţi scoate costurile de producţie care sunt destul de mari, ţinând cont de preţurile foarte avansate de anul acesta”, spune fermierul Adrian Burloi.

Samsarii oferă cel mult 2 lei pe kilogramul de prune, sumă care nu acoperă cheltuielile cu producţia, spun fermierii. Astfel că majoritatea proprietarilor de livezi preferă să livreze fructele direct către fabricile de sucuri şi gemuri.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite