Care este momentul oportun pentru a lua micul dejun. „Am ajuns în secolul în care trebuie să învăţăm să mâncăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt motive întemeiate, spun nutriţioniştii, pentru care micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei. Lipsa lui constantă poate duce la un dezechilibru, generând probleme cu kilogramele în plus, dar şi riscuri de boli cardiovasculare.

Specialiştii în nutriţie şi metabolism susţin că micul dejun are un rol deosebit în activitatea hormonală şi ajută la procesul de saţietate, ceea ce înseamnă că ajungem să mâncăm mai puţin la celelalte mese.

Teoretic, micul dejun ar trebui să ofere energie pentru a începe ziua. 

Sunt recomandate pentru consumul în prima parte a zilei cerealele integrale, nu procesate, iaurturile cu sau fără fructe, pâine cu unt şi gem sau dulceaţă, sandvichuri cu produse din carne cât mai puţin procesate, lapte sau lapte cu cacao, cu sau fără zahăr.

Micul dejun trebuie să fie calitativ şi mai puţin cantitativ, spun specialiştii, motiv pentru care cerealele cu lapte sunt, poate, cea mai bună combinaţie de alimente pe care o putem oferi organismului pentru a căpăta energie.

Un mic dejun echilibrat combină carbohidraţii de calitate cu fibre şi proteine. Nutrienţii se transformă aproape integral în energie, nu în depozite de grăsime, senzaţia de saţietate persistă de-a lungul zilei, iar sistemul digestiv funcţioneaza excelent.

”Am ajuns în secolul în care trebuie să învăţăm să mâncăm, trebuie să învăţăm care este mâncarea bună, să învăţăm din ce anume ne extragem nutrienţii necesari pentru a avea o viaţă normală şi un corp sănătos”, spune Dana Gabriela Marinescu, şefa Secţiei Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Judeţean Buzău.

Specialiştii consideră că nu doar respectarea mesei de dimineaţă este importantă, ci şi momentul zilei în care are loc micul dejun.

breakfast turcia

Este recomandat ca prima masă a zilei să fie consumată la circa 30 de minute după trezire, atunci când organismul simte cel mai mult nevoia de hrănire după o lungă pauză alimentară de peste noapte.

Organismul are nevoie de nutrienţi pentru a funcţiona corect, iar privarea acestuia de hrană la începutul zilei înseamnă inducerea unor disfuncţionalităţi la nivel organic.

Când primeşte nutrienţii atunci când se instalează aceasta necesitate, corpul reuşeşte să îşi menţină nivelul sănătos de lipide în sânge, precum colesterolul şi hormonii (insulina), dar şi să beneficieze de o tensiune arterială optimă.

Bolile digestive şi cele de nutriţie şi metabolism fac din ce în ce mai multe victime din cauza regimului de viaţă, care ne influenţează direct alimentaţia şi conduita zilnică.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite