Bateriile aruncate la gunoi, sortate automat la Buzău. Cât de riscantă este prezența acestora în deșeurile reciclabile

0
Publicat:

Scopul proiectului în care au fost cooptați și românii este să reducă impactul uneia dintre problemele care afectează lanțul de gestionare a deșeurilor, anume incendiile provocate de baterii.

GreenWEEE este lider de piață în reciclarea deșeurilor electrice și electronice SURSA GreenWEEE
GreenWEEE este lider de piață în reciclarea deșeurilor electrice și electronice SURSA GreenWEEE

Firma buzoiană de reciclare a deșeurilor electrice și electronice, GreenWEEE International, a fost cooptată în proiectul GRINNER, finanțat prin programul Horizon Europa al Uniunii Europene. Acesta are drept scop detectarea bateriilor din echipamentele electrice și electronice pentru a preveni incendiile cauzate de acestea la instalațiile de reciclare.

Concret, proiectul GRINNER dezvoltă o tehnologie de detectare a bateriilor bazată pe sisteme de inteligență artificială (AI), ce utilizează date de la detectoare de raze X, pentru a localiza bateriile în fluxul de deșeuri electronice și electrice (DEEE) pe instalațiile de reciclare. 

Cum funcționează sistemul de detectare a bateriilor din deșeuri

GRINNER a fost lansat pe 1 septembrie 2022, iar soluția include, de asemenea, folosirea unui sistem robotizat pentru îndepărtarea automată în siguranță a bateriilor, înainte de faza de mărunțire în instalații.

Atunci când unele tipuri de baterii aflate în interiorul DEEE-urilor, în special litiu-ion (Li-ion) și hidrură de nichel-metal (NiMH) sunt deteriorate, se aprind sau explodează cauzând incendii.

Bateriile pot fi găsite în electrocasnice mici, echipamente IT și de telecomunicații, care sunt adesea colectate în comun cu alte deșeuri: țigări electronice, MP3 playere, digipass-uri, periuțe de dinți electrice, irigatoare orale, camere video, lacăte, POS-uri, etichete electronice de preț etc.

Sistemul GRINNER va conține echipamente hardware si software care vor detecta DEEE-urile cu baterii și un robot care pe baza inteligenței artificiale (AI) va identifica, prelua și îndepărta automat aceste deșeuri înainte de a ajunge în punctul de mărunțire al procesului de reciclare.

„Bateriile sunt tot mai des folosite în noile produse electrice și electronice, majoritatea fiind încapsulate, ceea ce reprezintă pentru noi, reciclatorii, o mare provocare, deoarece sunt aproape imposibil de identificat vizual și de îndepărtat. Acest proiect va juca un rol esențial în îmbunătățirea fluxului de sortare a deșeurilor de echipamente mici ce conțin baterii, dar și a procesului de reciclare, ceea ce înseamnă și minimizarea riscului de explozie și foc provocat de baterii”, declară Marius Costache, director general GreenWEEE.

GreenWEEE este parte din consorțiul GRINNER, format dintr-o echipă interdisciplinară de experți din șapte organizații de cercetare și industrii din același număr de țări europene, condusă de o companie specializată în producție de software.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite