Cel mai performant sistem de management al deşeurilor din România va fi la Galaţi. Stadiul proiectului
0Lucrările la cel mai performant sistem de management al deşeurilor din România, care se construieşte la Galaţi cu fonduri europene, sunt într-o fază avansată. În prezent, se lucrează la staţia de sortare a depozitului de deşeuri menajere de la Valea Mărului, platforma fiind aproape finalizată.
De asemenea, cea mai modernă staţie din România pentru tratarea levigatului, construită în Elveţia, va fi montată în curând. Ulterior, specialiştii vor testa echipamentele moderne şi le vor conecta la reţelele amenajate în judeţul Galaţi.
Staţia de epurare este construită de către una dintre cele mai mari companii din lume, cu proiecte implementate în Elveţia, Marea Britanie, Germania, Olanda şi Africa de Sud.
„Staţia de epurare va fi complet automatizată şi va fi echipată cu cele mai noi tehnologii din domeniu, conform noilor criterii de mediu de la nivelul Uniunii Europene. Testele şi probele de funcţionare au fost realizate în Elveţia. Zilele acestea, la Galaţi, începe operaţiunile de montare şi conectare la reţeaua depozitului de deşeuri menajere de la Valea Mărului”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
sursa foto: CJG
Întreg proiectul a costat peste 100 de milioane de euro
Mai mult, se lucrează din plin şi la închiderea rampei de deşeuri de la Rateş, din municipiul Tecuci, totul conform ultimelor normative europene.
Valoarea întregului proiect de management al deşeurilor din judeţul Galaţi este de peste 100 de milioane de euro, fonduri europene atrase de Consiliul Judeţean Galaţi. Staţia de epurare construită în Elveţia a costat peste 4.2 milioane de lei.
În cadrul proiectului, vor fi construite mai multe staţii de compostare, de sortare şi de transfer pentru deşeuri şi vor fi cumpărate maşini şi pubele de gunoi pentru toate localităţile din judeţul Galaţi. Cu ajutorul sistemului cu tehnologie de ultimă oră, gunoiul va fi transformat în îngrăşământ pentru agricultură şi în energie electrică, ce va fi folosită pentru funcţionarea staţiei. Investiţia duce la apariţia a 800 de locuri de muncă. 400 dintre acestea sunt disponibile în perioada lucrărilor, iar celelalte 400 vor fi după finalizarea investiţiei.
Vă recomandăm să mai citiţi: