O nouă fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, în România. Cât va costa şi când va fi operaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Captură video Green Wee
Foto: Captură video Green Wee

Compania GreenWEEE International investeşte 10 milioane de euro în construcţia unei noi fabrici de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), în Buzău, pe platforma industrială Frasinu.

Potrivit reprezentanţilor companiei, construcţia va demara la începutul anului viitor şi va fi pe deplin operaţională în trimestrul IV al anului.

„Compania, prezentă la Buzău din anul 2009 şi în Câmpia Turzii din anul 2017, membră Green Group, îşi continuă strategia de dezvoltare prin construcţia unei fabrici noi şi achiziţia de cele mai avansate instalaţii în reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, cu o valoare a investiţiei de 10 milioane de euro.”, anunţă sursa citată.

La finalizarea proiectului, GreenWEEE va avea peste 325 de angajaţi în România, iar capacitatea totală de reciclare va creşte cu 30%, însumând şi operaţiunile celorlalte două fabrici existente.

Proiectul, ce va fi finanţat de OTP Bank România în cadrul unui credit sindicalizat existent, este cel mai recent dintr-o serie de investiţii strategice semnificative, ca parte a angajamentului GreenWEEE de a stimula un model economic sustenabil, în acord cu aspiraţiile UE, ce face trecerea către economia circulară şi cu impact major în combaterea schimbărilor climatice.

„Înca din 2009 ne-am angajat să deschidem calea în crearea unei economii circulare naţionale puternice, prin reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, iar fracţiile rezultate să fie folosite ca materii prime secundare în diferite industrii. Această nouă fabrică evidenţiază strategia grupului nostru, şi anume creşterea continuă a businessului prin investiţii într-un viitor mai verde, prin achiziţia de noi şi moderne tehnologii, contribuind totodată la reducerea poluării şi la menţinerea materialelor în uz”, a declarat Marius Costache, Director General GreenWEEE.

„În Uniunea Europeană, Economia Circulară este corelată cu 300-380 miliarde de euro din PIB, în timp ce în România se discută despre o nevoie substanţială pentru a se avansa în această direcţie. Beneficiile pe care le aduce tranziţia la un model de dezvoltare circular sunt legate de creşterea economică, forţa de muncă, investiţii, toate generând o creştere sustenabilă pe termen lung. În acest context, apreciem eforturile Green WEEE de a stimula un model economic sustenabil, în acord cu aspiraţiile UE, şi rămânem un partener financiar de încredere în susţinerea unui business puternic şi cu impact major în societatea în care trăim.”, a declarat Gyula Fatér, Director General OTP Bank România.

Potrivit reprezentanţilor compaiei, GreenWEEE obţine din DEEE-urile colectate (echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii etc.) fracţii de înaltă puritate, asimilate în economie ca materii prime secundare, atât de necesare în contextul economic actual.

Deşeurile provin de pe piaţa locală, de la operatori economici autorizaţi pentru preluarea responsabilităţii producătorului, retaileri de electronice şi electrocasnice, firme de salubritate, colectori, cât şi prin contracte cu mari producători.

„Inovaţia în sectorul producţiei de echipamente electrice şi electronice ne alimentează dorinţa de a creşte nivelul de performanţă pentru calitatea serviciilor de reciclare, motiv pentru care liniile noastre de tratare sunt aliniate la standardele internaţionale BATRRT (Best Available Techniques of Recovery, Recycling and Treatment).

Pe lângă generarea de beneficii economice semnificative, industria reciclării are un rol esenţial în protecţia mediului. DEEE-urile nu reprezintă doar materiale valoroase, ci au în compoziţie inclusiv substanţe toxice. În urma procesării în fabricile noastre, agenţii poluanţi sunt îndepărtaţi în mediu controlat, iar recuperarea materialelor din deşeuri atinge un procent de peste 98%”,  a continuat Marius Costache.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite