Atenţie la micile insecte care se ascund în vegetaţia abundentă! Pot transmite o boală periculoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevărul.ro
Arhivă adevărul.ro

Luna aprilie favorizează apariţia căpuşelor din pricina temperaturilor din ce în ce mai ridicate, motiv pentru care medicii fac o serie de recomandări. Ţinând cont că aceste provoacă o boală extrem de gravă, Lyme, pentru a ne proteja de căpuşe este indicat să luăm câteva măsuri de prevenire.

Dr. Cristina Răduţă, medic specialist în cadrul secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, spune că în ţara noastră există peste 25 de specii de căpuşe. 

Nu orice muşcătură de căpuşă este însă periculoasă, ci doar cele ale speciei care transmite boală Lyme sau borelioza, supranumită şi “boala cu o mie de feţe”, din pricina faptului că simptomele ei sunt foarte asemănătoare altor boli.

Persoana înţepată de căpuşă trebuie să se prezinte cât mai repede posibil la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Medicul Cristina Răduţă spune că există multe metode empirice pentru a extrage căpuşele, însă acestea prezintă riscuri pe care mulţi nu le conştientizează. 

”Căpuşa se poate rupe în timpul extracţiei sau poate fi strivită, iar tot conţinutul se transferă astfel în corpul pacientului”, spune dr. Cristina Răduţă.

Pentru a nu exista risc de contaminare, insecta trebuie să fie extrasă în primele 24 de ore de la înţepătură. Perioada optimă este de 72 de ore, timp în care pacientul trebuie să se prezinte la spital.

Personalul medical dezinfectează locul în înţepăturii şi extrage insecta printr-o procedură simplă şi nedureroasă, după care transferă pacientul către camera de gardă de la Boli Infecţioase.

buzau

Sursa arhivă

Aici i se recomandă administrarea unui medicament în scop profilactic, pentru prevenirea complicaţiilor. 

Pacientul va monitoriza locul înţepăturii timp de 31 de zile şi trebuie să fie atent la eventualele modificări la nivelul pielii. Orice indiciu trebuie tratat cu seriozitate, spune medicul infecţionist, şi este motiv pentru o nouă prezentare la un cabinet specializat.

Sunt două sezoane în care căpuşele sunt active. Unul este la începutul primăverii, din martie până în iunie, iar celălalt, în lunile septembrie-noiembrie, dar mai redus ca intensitate.

Căpuşele preferă zonele cu vegetaţie abundentă, în special pajiştile de la marginea pădurilor, parcurile şi orice zone cu vegetaţie înaltă.

De aceea, pentru a reduce riscurile, medicii recomandă ca atunci când ieşiţi în natură, în zonă cu vegetaţie, să purtaţi pantaloni lungi şi încălţări care acoperă pielea piciorului.

Pe de altă parte, este necesară tunderea vegetaţiei în această perioadă, pentru a crea un mediu mai puţin propice dezvoltării căpuşelor.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite