Sfaturi pentru o excursie sigură cu motocicleta. „Fiţi vizibili în oglinzile retrovizoare ale maşinilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Sezonul excursiilor lungi cu motocicleta este la început, iar riscul producerii unor evenimente în trafic creşte. Pentru a nu-şi pune viaţa în pericol, bikerii sunt sfătuiţi printre altele să aibă o conduită preventivă în trafic şi să anticipeze intenţiile partenerilor de drum.

Potrivit lui Răzvan Radu, instructor de siguranţă şi perfecţionare moto din cadrul Academiei Titi Aur, înainte de a pleca la drum este foarte important să verificaţi tehnic motocicleta. 

”Anvelopa trebuie să fie cât mai nouă, bineînţeles cu o presiune potrivită, adică cea pe care o recomandă producătorul”, explică instructorul.

Utilizaţi o cască de protecţie omologată, deoarece una folosită este posibil să fi suferit deteriorări şi să ascundă vicii structurale. 

Îmbrăcămintea de protecţie este aproape obligatoriu şi este de preferat echipamentul modular „în straturi“, adaptabil la condiţiile meteo în schimbare.

Utilizarea unei căşti integrale cu mască de protecţie este ideală, deoarece  curentul de aer, insectele zburătoare şi praful diminuează vizibilitatea şi vă pot răni ochii sau faţa. 

Este bine de ştiut, de exemplu, că motociclistul nu este vizibil dacă nu se expune în aşa fel încât să fie văzut în oglinda retrovizoare a şoferilor. 

Răzvan Radu îi sfătuieşte pe împătimiţii motoarelor pe două roţi să aibă o conduită preventivă în trafic şi să anticipeze intenţiile partenerilor de drum.

”Factorul principal al accidentelor, factorul viteză. Creierului îi este destul de greu să funcţioneze la nişte viteze destul de mari, cu atât de multe lucruri în jurul nostru. E clar că atunci când rulăm cu viteză moderată, cu atât ne expunem la mai puţine pericole, atunci vom fi mai vizibili. De asemenea, motociclistul nu este vizibil dacă nu se expune în aşa fel încât să fie văzut în oglinda retrovizoare a şoferilor”, declară Răzvan Radu. 
buzausfaturimotocicleta

Foto I. Bunilă

  

Răzvan Radu a fost prezent, zilele trecute, la întrunirea a peste 150 de motociclişti din toată ţara, organizată de clubul B-Zones RC din Buzău.

Evenimentul şi-a propus să scoată în evidenţă problemele cu care se confruntă motocicliştii în trafic şi măsurile preventive pe care le pot lua astfel încât să se pună la adăpost de accidentele rutiere.

La parada motocicliştilor au fost prezente şi echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, care le-au transmis participanţilor un set de recomandări. 

buzausfaturimotocicleta

Foto I. Bunilă 

Pentru motociclist, este extrem de important să păstreze contactul vizual şi să nu presupună că este văzut de ceilalţi. 

”Încercaţi întotdeauna să aveţi contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria”, este sfatul poliţiştilor.

Ce mai sfătuieşte Poliţia: 

- Anticipaţi intenţiile partenerilor de drum; chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiaţi, ei apreciază gresit, de multe ori, distanţa ori viteza. Nu vă bazaţi numai pe buna lor reacţie.

- Feriţi-vă de vehicule la viraje şi intersecţii, cel mai frecvent tip de accident de motocicletă fiind generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.

- Asiguraţi-vă în oglizi atunci când viraţi deoarece şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră.

- Fiţi pregătit pentru condiţii periculoase de drum, precum carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente.

- Abordaţi curbele cu viteză moderată, fără a le "tăia", pentru că multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.

- Purtaţi haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant sau purtaţi o vestă reflectorizantă. 

- Păstraţi întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare, adică la două treimi din lăţimea benzii. Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite