Aplicație mobilă pentru Ținutul Buzăului, geoparc UNESCO, lansată la Târgul de Turism

0
Publicat:

Geoparcul UNESCO „Ţinutul Buzăului” va fi promovat ca destinaţie de vacanţă în standul oficial al României, la Târgul de Turism de la Romexpo. Va fi lansată și aplicația „Descoperă Buzăul”.

Aplicația poate fi descărcată din Magazin Play sau App Store. FOTO Iulian Bunilă
Aplicația poate fi descărcată din Magazin Play sau App Store. FOTO Iulian Bunilă

În perioada 23-26 februarie 2023 are loc la Centrul Expozițional Romexpo ediția de primăvară a Târgului de Turism al României, cel mai mare eveniment al industriei ospitalității românești.

Aici vor fi promovate, printer altele, destinațiile de vacanță cele mai atractive ale județului Buzău, precum și cel mai recent teritoriu acreditat UNESCO, Geoparcul Internațional UNESCO „Ţinutul Buzăului”.

Pentru prima dată, Buzăul va fi prezent atât cu stand propriu, cât şi la standul oficial al României, la inițiativa Ministerului Antreprenoriatului și Turismului de a promova geoparcurile UNESCO din România.

Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” va promova valorile românești alături de Geoparcul Internațional UNESCO „Țara Hațegului” şi de alte două geoparcuri aspirante, Oltenia De Sub Munte (Vâlcea) și Carpaterra (Brașov), reprezentând împreună Rețeaua Geoparcurilor din România.

În cadrul expoziției, Consiliul Județean Buzău va lansa la nivel național aplicația „Descoperă Buzăul”, platformă online care ghidează turiștii înainte de a alege o destinație turistică din județ, prezintă oferta culturală a județului, precum și oferta de servicii turistice de cazare și masă. Prin numai câteva click-uri vor putea fi accesate cu ușurință componentele ofertei turistice ale județului Buzău.

Aplicația - scrisă sub denumirea „Descopera Buzaul“ (fără diacritice) - poate fi descărcată din Magazin Play sau App Store.

„Descoperă Buzăul” este o aplicație administrată de Consiliul Județean Buzău și este menită să fie un ghid digital al județului. Aplicația este destinată atât turiștilor, cât și buzoienilor cărora le sunt oferite informații referitoare la cele mai atractive obiective turistice și evenimente din zonă, la servicii de cazare, restaurante, puncte si birouri de informatii turistice.

Totodată, în sprijinul promovării elementelor de patrimoniu UNESCO, județul Buzău va prezenta la standul României și elemente de patrimoniu imaterial al județului, în cadrul expoziției de mărțișoare la care participă reprezentanți ai Asociației Meșterilor Populari, Asociația Zestrea Bisoceană și Școala Merei. Tradiția Mărțișorului a fost inclusă în anul 2017 în patrimoniul UNESCO.

La standul propriu al județului, pe parcursul celor patru zile de târg, vizitatorii vor avea ocazia să călătorească în Buzău prin intermediul expoziţiei de fotografie „70 de milioane de ani de istoria Pământului în 70 de fotografii”.

Inedita expoziție poartă un mesaj simplu, dar profund asupra esenței acestei vechi vetre de civilizație. Ambasadorii turismului buzoian sunt 12 pasionați de fotografie: Mihai Mîncu, Vali Blidaru, Costin Fetic, Teodor Toma, Teodor Cârdei, Radu Iftinoiu, Ilona Duță, Cosmin Crăciun, Ciprian Sterian, Marius Iancu, Răzvan-Gabriel Popa și Alice Popa.

Expoziția de fotografie va avea și o componentă virtuală, fiecare fotografie având un cod QR care, prin scanarea acestuia cu telefonul, trimite privitorul către informații detaliate din online, privind zona promovată.

Astfel, înainte de a ajunge la Buzău, vizitatorii pot explora județul prin urmărirea unor scurte video-uri online sau prin parcurgerea unor articole cu informații detaliate, pot citi broșuri sau cărți și vor descoperi magia acestor plaiuri.

Vizitatorii vor avea ocazia să afle mai multe despre Ținutul Buzăului și prin intermediul unui joc interactiv, răspunzând la întrebările puse de echipa Buzăului.

Răspunsurile la întrebări pot fi regăsite fie prin intermediul celor 70 de fotografii din expoziție, fie în aplicația Descoperă Buzăul. La finalul jocului, vizitatorii care au răspuns corect la toate întrebările vor fi recompensați cu suveniruri de la Buzău.

Începând cu anul 2022, România deține două geoparcuri internaționale UNESCO: Țara Hațegului și Ținutul Buzăului. 

Geoparcurile internaționale UNESCO sunt zone geografice unificate, unde siturile și peisajele cu semnificaţie geologică internaţională sunt gestionate printr-un concept holistic de protecţie, educaţie, dezvoltare durabilă și implicare a comunităţilor locale.

Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București sunt instituțiile care au inițiat și coordonat acest proiect de dezvoltare încă din anul 2006. În parteneriat cu Asociația „Ținutul Buzăului”, cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, Consiliul Județean contribuie la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale, supervizează și finanțează activități de management, cercetare, educație și promovare a Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite