Geoparcul Ținutul Buzăului și Sărata Monteoru au ajuns în EDEN. Care sunt avantajele celor două branduri buzoiene

0
Publicat:

Geoparcul Ținutul Buzăului și stațiunea balneară Sărata Monteoru, două repere ale turismului buzoian, au devenit parte din Ruta Cultural Turistică Națională a Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN). 

Vulcanii Noroioși sunt printre atracțiile geoparcului UNESCO. SURSA Arhivă
Vulcanii Noroioși sunt printre atracțiile geoparcului UNESCO. SURSA Arhivă

Proiectul EDEN a fost lansat de Comisia Europeană în anul 2006, urmărind creșterea vizibilității destinațiilor non-tradiționale, creșterea conștientizării asupra diversității și calității ofertei turistice europene, reducerea sezonalității, susținerea turismului durabil și crearea de rețele între destinații.

Ținutul Buzăului și Stațiunea Sărata Monteoru fac parte din Ruta Cultural Turistică Națională a Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN) din România, recunoscută și dezvoltată la nivel național de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

„Ruta cuprinde cele 36 de destinații EDEN din România și a fost lansată oficial pe 27 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului. Cu două destinații EDEN cuprinse în traseul propus, județul Buzău se află în topul județelor în ceea ce privește numărul de locații prezente în rută”, a transmis Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean.

O călătorie pe Ruta Cultural Turistică Națională a Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN) poate fi descrisă ca o adevărată lecție de cultură și presupune un itinerar lung, prin 20 de județe din România, respectiv Brașov, Vrancea, Neamț, Suceava, Buzău, Covasna, Sibiu, Mureș, Harghita, Maramureș, Bistrița, Alba, Cluj, Bihor, Hunedoara, Arad, Gorj, Vâlcea, Constanța și Tulcea.

Potrivit Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, în perioada 2008-2019, în România au fost desemnate 39 destinații EDEN pentru cele nouă teme ale concursului: turismul și patrimoniul local intangibil, turismul și ariile protejate, turismul acvatic, turismul rural, turismul și regenerarea siturilor fizice, turismul accesibil, turismul și gastronomia locală, turismul cultural tangibil, turismul de sănătate și relaxare.

Imbold în promovarea Ținutului Buzăului

În aprilie 2022, Ţinutul Buzăului a devenit oficial geoparc acreditat UNESCO, al doilea din România, după Ţara Haţegului. Zona cu circa 45.000 de locuitori şi o suprafaţă ocupată este de peste o mie de kilometri pătraţi va fi mai bine promovată la nivel mondial.

Peisajele buzoiene sunt unice. SURSA Ținutul Buzăului
Peisajele buzoiene sunt unice. SURSA Ținutul Buzăului

Geoparcul include în salba de atracţii mai mulţi vulcani noroioşi, focuri vii, munţi de sare, pietre şi sfincşi cu forme bizare, chihlimbar unic în lume, dar şi valori naturale şi culturale. Odată redescoperite, acestea vor fi puse în valoare pentru a deveni o destinaţie turistică sustenabilă.

Sărata Monteoru, cea mai cunoscută stațiune din judeţul Buzău

Sărata Monteoru se află la 14 kilometri de municipiul Buzău, fiind situată în comuna Merei. Este renumită pentru izvoarele cu ape minerale sărate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice şi pentru nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase. Acestea sunt indicate pentru tratarea afectiunilor aparatului locomotor, afecţiunilor ginecologice, gastrointestinale, hepato-biliare.

Stațiunea Sărata Monteoru este cunoscută pentru apele sărate. SURSA Arhivă
Stațiunea Sărata Monteoru este cunoscută pentru apele sărate. SURSA Arhivă

Staţiunea buzoiană a fost înfiinţată în anul 1895, de către comerciantul grec Grigore Stavri, cel ce avea să devină peste ani boierul Grigore Constantinescu Monteoru. El a avut meritul de a ridica localitatea la rang de staţiune.

Sfătuit de Dr. Guyenot, medic consultant la Aix des Bains, Franţa, Grigore Constantinescu Monteoru începea la 1890 amenajarea unui stabiliment balnear de toată frumuseţea, ajutat fiind de arhitectul german Eduard Honzik. La 1 iulie 1895 a fost marcată inaugurarea oficială a staţiunii balneare cuprinzând nenumarate hoteluri, asezăminte de tratament, cazino şi ştrand, căruia proprietarul îi dorea un viitor de Karlovy Vary.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite