USR, opoziţie la primarul general: În scenariul propus de către Nicuşor Dan, bucureştenii ar plăti cu 70-80% în plus

0
0
Vlad Voiculescu FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Vlad Voiculescu FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Liderul USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, atrage atenţia că în scenariul pe care l-a propus primarul general Nicuşor Dan, nesusţinut de USR, în care preţul la gigacalorie suportat de bucureşteni să fie 280 lei, „nici bucureştenii, nici Primăria Generală nu pot suporta sarcina grea a preţului crescut al energiei”. Liderul USR a mia subliniat că este „inadmisibil” ca primăria Capitalei să să nu obţină nicio susţinere din partea Guvernului.

„Şedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti este în curs. Primarul General tocmai a explicat propunerea sa de creştere a preţului pentru apa caldă şi căldura cu peste 70% pentru bucureştenii conectaţi la sistemul centralizat de termoficare. UN ADEVĂR SIMPLU. Un adevăr simplu pe care domnul primar nu l-a pronunţat în poziţiile sale este acesta: nici bucureştenii - sau cel puţin parte din ei, nici Primăria Generală NU POT suporta sarcina grea a preţului crescut al energiei.  În scenariul propus de către domnul primar şi respins de USR PLUS, bucureştenii ar plăti 70-80% în plus iar subvenţia plătită în plus de municipalitate pentru a acoperi diferenţa de preţ ar fi de 320 milioane lei, pe lângă cei 950 milioane lei cât se plăteşte în prezent. Pentru multe familii va fi prea mult, iar pentru Primărie este de negândit”, a scris Vlad Voiculescu, vineri, pe Facebook. 

Liderul USR Bucureşti a explicat că „este nevoie de sprijin de la guvern şi este inadmisibil ca Primăria Bucureştiului să nu obţină nicio susţinere din partea guvernului, aşa cum alte primării din ţară deja au primit.  Este de asemenea nevoie de măsuri concrete pentru protecţia celor vulnerabili care nu pot suporta creşterea facturii în prag de iarnă - măsuri pe care primarul general trebuie să le prezinte şi este de asemenea nevoie de un plan concret de investiţii asumat de Primarul General”, a mai spus Voiculescu. 

Vlad Voiculescu a prezentat cererile făcute de partidul pe care îl reprezintă. „Reiau aici - doar pentru aducere aminte - cererile făcute de USR Bucureşti în numele bucureştenilor faţă de Primarul General din comunicatul de acum o săptămână (punctul 2 a fost astăzi bifat de primarul general, au rămas punctele 1, 3 şi 4):

1. Să prezinte public ce sumă a obţinut de la Guvernul PNL pentru încălzirea bucureştenilor pentru această iarnă;

2. Să îşi asume public o strategie de ieşire din această criză, din care să reiasă clar la ce preţuri se pot aştepta bucureştenii pentru apă caldă şi căldură;

3. Să îşi asume public un plan de investiţii concret, etapizat cu termene, în care să fie incluse centrale de cvartal în zonele cele mai afectate de la capătul coloanei,  centrale care să fie operate în parteneriat şi cu fonduri de la primăriile de sector;

4. Să prezinte măsuri prin care persoanele vulnerabile să fie protejate de această criză a termiei, suplimentar faţă de ce oferă legea consumatorului vulnerabil”, conchide Vlad Voiculescu.

Primarul general al Capitalei, Nicoşor Dan a anunţat, vineri, în şedinţa CGMB, că propune ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei. PNL şi PMP a fost de acord cu această propunere, potrivit edilului, însă USR şi PSD nu sunt de acord. ”Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a afirmat el, adăugând că speră că Guvernul va veni la rândul lui cu un sprijin în privinţa subvenţiei.

USR are în Consiliul General 17 consilieri, adică al doilea grup ca număr de voturi. Practic, Nicusor Dan se bazeaza pe cele 17 voturi ale USR şi cele 12 ale PNL, în total, fiind 55 de consilieri. 

Mai multe - București

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite