Termoenergetica, datorie de sute de milioane de lei la Elcen. Nicușor Dan: E o chestiune tehnică, nu financiară

0
Publicat:

Confruntându-se cu o datorie semnificativă către Electrocentrale București (Elcen), compania Termoenergetica se află în mijlocul unei dezbateri complexe. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a dezvăluit că datoria se ridică la câteva sute de milioane de lei.

Nicușor Dan, despre datoria Termoenergetica la Elcen FOTO Facebook
Nicușor Dan, despre datoria Termoenergetica la Elcen FOTO Facebook

El afirmă însă că există fondurile necesare pentru achitarea acesteia, dar există discuții în curs cu privire la modul de utilizare a banilor, în vederea plății.

Primarul Capitalei asigură existența banilor

Există într-adevăr o datorie a Termoenergeticii către Elcen, care este de câteva sute de milioane de lei. Noi, PMB, faţă de Termoenergetica suntem cu plăţile la zi. Există din urmă, încă din 2020, acele pierderi, a declarat edilul.

Nicușor Dan susține că a împrumutat 500 de milioane de lei, la finalul anului trecut, tocmai pentru ca această problemă să fie rezolvată, iar banii încă există.

Deci nu e o chestiune financiară. Este o chestiune tehnică despre ceea ce prevede contractul ca posibilitate a municipalităţii să ajute o firmă privată, chiar dacă e municipală - compania Termoenergetica. Asta presupune o discuţie despre ajutor de stat. Deci este o discuţie tehnică despre cum poate municipalitatea, prin hotărâre de Consiliu General, să recunoască aceste pierderi. Discuţia asta tehnică a avut mai multe şedinţe interne la noi, în Primărie. Una urma să fie ieri după-amiază şi o să aibă loc azi, la ora 15:00. Sunt convins că o să găsim soluţia tehnică. Deci, este o chestiune tehnică, nu e o chestiune financiară, a explicat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat necesitatea rezolvării rapide a situației, solicitând, marți, plata urgentă a datoriei către Elcen. El spune că ar fi vorba de aproximativ 1 miliard de lei.

Aştept un răspuns concret, instituţional şi plata urgentă a datoriei către Elcen, de aproape 1 miliard de lei. E nevoie de implicare şi de soluţii. Pe această cale, reiterez necesitatea abordării serioase a termoficării din Bucureşti şi voi propune de urgenţă înfiinţarea unui grup de lucru, coordonat de Ministerul Energiei, care să identifice soluţii rapide pentru ieşirea din criză şi modernizarea sistemului de termoficare care asigură apa caldă şi încălzirea pentru bucureşteni. Suntem în 2023 şi nu mai putem tolera condiţii de viaţă ca în secolul trecut în capitala României, a transmis Burduja.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Energiei, instituția a atras atenția primarului general cu privire la o datorie semnificativă a Termoenergeticii către Elcen, dată fiind necesitatea achiziționării de gaz pentru sezonul rece. Deși Termoenergetica se află sub egida Primăriei Generale, aceasta se confruntă cu dificultăți financiare ce îi pot afecta capacitatea de a achiziționa gaz în avans, conform cerințelor legale.

I s-a reamintit primarului general că Elcen trebuie să achiziţioneze gaz pentru sezonul rece, gazul se achiziţionează în avans, conform legislaţiei în vigoare, iar Elcen nu va avea fondurile necesare să achiziţioneze acest gaz, a menţionat ministerul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite