Sorin Oprescu: „Cathedral Plaza nu va fi demolată până la sfârşitul anului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, nu a respectat termenul legal pentru prezentarea deciziei de desfiinţare a Cathedral Plaza, ce expira astăzi, la ora 14.00. În schimb, edilul a declarat că turnul de birouri nu va fi demolat până la sfârşitul anului, pentru că Primăria nu poate suporta, momentan, costurile demolării, informează Mediafax.

Primarul Capitalei a declarat, joi dimineaţă, că, atunci când a emis decizia definitivă şi irevocabilă, judecătorul nu a spus şi cine trebuie să suporte costurile demolării Cathedral Plaza, care se ridică la suma de 17-18 milioane de euro, deşi, în luna ianuarie, edilul declara că intervenţia va costa aproximativ 3-4 milioane de euro. Conform lui Sorin Oprescu, banii nu sunt cuprinşi în buget şi, prin urmare, clădirea nu va fi desfiinţată până la sfârşitul anului. 

Primarul general a spus că a cerut să se facă o cercetare pentru a vedea ce înseamnă demolarea clădirii pentru construcţiile din jur şi a dat drumul şi la actele administrative. Oprescu a precizat că cele zece zile prevăzute de lege sunt „uşor penibile“.

„Există ideea riscului pentru monumentul istoric. Nu există nicio rea-voinţă din partea mea. Monseniorul spune că am fost mereu de-a dreapta dânsului. Chestiunea aceasta cu executorii este uşor de faţadă“, a mai spus Oprescu. Referitor la întrevederea pe care urma să o aibă, la ora 14.00, cu reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice şi cu executorul judecătoresc, Sorin Oprescu a spus: „ Aşa cum vin, aşa pleacă. Nu stau să mă joc şi n-am stat degeaba până acum.“

De asemenea, astăzi, la ora 14.00, mai mulţi credincioşi s-au aflat la Catedrala Sfântul Iosif pentru a se ruga şi a protesta faţă de lipsa unei decizii de demolare a Cathedral Plaza.

Pentru că Sorin Oprescu nu a respectat termenul legal de emitere a deciziei de demolare, reprezentanţii Arhiepiscopiei au declarat pentru adevarul.ro că vor face plângere penală şi sesizări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Tergiversarea continuă a demolării

La Primăria Capitalei a fost înregistrată, pe 17 septembrie, o somaţie de la un executor judecătoresc pentru emiterea, de către primarul general, în termen de 10 zile, a deciziei de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat să plătească suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silită, către ARCB, Mihaela Dudac şi Iuliana Bor, care au depus acţiunea în instanţă pentru desfiinţarea Cathedral Plaza.

Întrucât decizia nu a fost emisă, iar termenul prevăzut în somaţie a expirat, pe 3 noiembrie, primăria a primit o solicitare din partea executorului judecătoresc ca, până pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei şi să achite reclamanţilor suma de 7.688 de lei.

„În loc să treacă la acţiune, primarul general este consiliat de aceeaşi casă de avocaţi care reprezintă şi interesele clădirii Cathedral Plaza, găsind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotărârii judecătoreşti, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desfiinţării construcţiei, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranţa catedralei în caz de desfiinţare a construcţiei ilegale, atitudine care aduce mai mult a ameninţare decât a îngrijorare“, se arăta într-un comunicat al ARCB.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei mai arătau că, deşi nu îşi găseşte timp pentru a trece la demolarea Cathedral Plaza, primarul Sorin Oprescu a avut timp să autorizeze demolarea unei case istorice, legată de viaţa şi personalitatea monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de către Biserica Catolică şi pentru care s-a constatat calitatea de deţinut politic de către Tribunalul Bucureşti.

Totodată, potrivit ARCB, episcopii catolici din Europa, reuniţi în Adunarea Plenară a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), desfăşurată la Bratislava, şi-au manifestat îngrijorarea faţă de neaplicarea de către primarul general al Capitalei a deciziilor instanţelor de judecată din România, referitoare la demolarea edificiului construit ilegal lângă Catedrala romano-catolica Sf. Iosif din Bucureşti, într-un comunicat remis presei internaţionale, în data de 7 octombrie.

Sorin Oprescu declara, pe 26 septembrie, că nu a primit nicio somaţie de emitere a dispoziţiei de desfiinţare aCathedral Plaza. Edilul spunea, tot atunci, că pentru a pune în practică hotărârea definitivă şi irevocabilă a instanţei care prevede demolarea imobilului Cathedral Plaza trebuie emisă o dispoziţie de primar, fiind necesară şi evaluarea cheltuielilor în acest scop: „Ştim că există hotărâre de definitivă şi irevocabilă a instanţei. Acolo trebuie emisă o decizie a primarului general de desfiinţare, după care dacă dânşii, cei care au construit, nu vor desfiinţa, se va face o somaţie.“

Primarul general Sorin Oprescu declara în 25 ianuarie, referitor la decizia instanţei care îl obligă să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, că aşteaptă să vadă „motivaţia“ magistraţilor şi că va respecta legea.

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie, demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea a menţinut astfel sentinţa din 26 iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

Pe aceeaşi temă:

Oprescu vrea înapoi terenul de sub Cathedral Plaza, chiar dacă clădirea n-a fost demolată

Episcopii catolici îi cer lui Oprescu dărâmarea clădirii declarate ilegală în Justiţie - Cathedral Plaza: „Primarul a adoptat o poziţie duplicitară“

http://Nedemolabilii: coloşii imobiliari, mai presus decât legea. Povestea Cathedral Plaza şi a clădirii care a stricat imaginea Parcului Corvin din Hunedoara

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite