Proiectele europene de formare a tinerilor vor fi orientate către calificări căutate pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitoarele proiecte europene de formare a tinerilor vor fi orientate către calificări recunoscute pe piaţa muncii, a explicat joi Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

„Există pentru programarea următoare, bani dedicaţi de Uniunea Europeană speciali pentru formarea tinerilor, mai precis pentru acţiunea denumită Garanţia pentru tineri. Suma este între 6 şi 10 miliarde lei şi se doreşte a fi consumată în primii doi ani, deci începând cu 2014”, a completat Câmpeanu.

Aceasta a mai spus că între activităţile care stau la baza garanţiei pentru tineri se numără plasarea în stagii sau în programe de ucenicie, asistenţă în vederea dezvoltării unei afaceri, formare prin dobândirea unor calificări efective şi recunoscute pe piaţa muncii.

„Dacă nu vom îndrepta proiectele viitoare spre rezultate concrete în angajarea tinerilor, în formarea directă cu aptitudini care să fie verificate la finalul cursului, rata de ocupare va fi în continuare scăzută iar veniturile şi nivelul nostru de trai redus”, a spus ministrul Muncii, citată de Agerpres.

Banii europeni, alocaţi după principiul „primul venit, primul servit

Mariana Câmpeanu a subliniat necesitatea întocmirii şi depunerii de urgenţă a proiectelor pentru fonduri europene întrucât banii vor fi alocaţi în baza principiului „primul venit, primul servit”.

„Ar fi păcat ca România care are zone unde şomajul în rândul tinerilor este de peste 25% să nu acceadă aceşti bani care îi sunt la îndemână”, a spus ministrul Muncii, adăugând că o finanţare poate fi obţinută şi de la Banca Europeană de Dezvoltare „în extraordinar de bune condiţii", pentru a fi create locuri de muncă pentru tineri.

Legat de cele două proiecte pilot pe care ministerul le derulează cu bani europeni în vederea dobândirii unei experienţe utile în următoarea perioadă de alocare financiară 2014 — 2020.

Joi, Blocul Naţional Sindical (BNS) a organizat o dezbatere pe tema politicilor şi strategiilor în domeniul tineretului, precum şi a măsurilor pe care actorii sociali, economici şi instituţionali pot şi trebuie să le ia pentru ca România să evite perspectiva şomajului cronic şi a sărăciei în rândul tinerilor.


Peste 11.400 de locuri de muncă vacante la nivel naţional. În Bucureşti sunt disponibile peste 1.100

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) avea înregistrate, joi, peste 11.400 de locuri de muncă vacante, cu 767 mai multe decât cele anunţate miercuri. Cele mai multe posturi disponibile sunt în Bucureşti, respectiv peste 1.100.

Bursa locurilor de muncă, oraş cu oraş. Ce joburi se mai caută în România

Absolvenţii de studii superioare din aproape toată ţara au participat, astăzi, la Bursa Locurilor de Muncă, un eveniment organizat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Aproape 10.000 de joburi au fost puse la bătaie de 970 de agenţi economici.

Studiile universitare nu ajută la angajare. Meseriile tehnice sunt din nou la mare căutare pe piaţa muncii

Ediţia de toamnă a Bursei Locurilor de Muncă din Capitală a adus dezamăgire pe chipurile tinerilor absolvenţi de facultate, care şi-au pus speranţele în găsirea unui job. Pregătiţi cu CV-uri, tinerii au făcut un tur al meselor, dar şi-au dat seama că joburile oferite de agenţii economici fie nu corespundeau cerinţelor proprii, fie erau prost plătite. Dezamăgiţi au fost şi cei trecuţi de 40 de ani, aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite