Oprescu vrea înapoi terenul de sub Cathedral Plaza, chiar dacă clădirea n-a fost demolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiepiscopia Romano- Catolică aşteaptă demolarea turnului de 19 etaje de la începutul anului FOTO Arhiva Adevărul
Arhiepiscopia Romano- Catolică aşteaptă demolarea turnului de 19 etaje de la începutul anului FOTO Arhiva Adevărul

Primarul Sorin Oprescu vrea să recupereze terenul concesionat către firma care a construit ilegal Cathedral Plaza, fapt dovedit printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Decizia vine cu câteva zile după ce executorul judecătoresc a somat Primăria Capitalei să demoleze în termen de 10 zile clădirea.

Chiar dacă pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 26 septembrie, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti

se află şi cele două proiectele pentru abrogarea hotărârilor din 2002 şi 2005 privind concesionarea dezvoltatorului Millenium Building a terenurilor, potrivit consilierului general PDL Silviu Văduva acestea nu sunt făcute publice. Văduva spune că este vorba despre o măsură ilegală, pentru că municipalitatea trebuia să prezinte aceste două proiecte în detaliu pe site-ul Primăriei. 

„Primăria vrea să ia înapoi în jur de 180 de metri pătraţi, deoarece s-au obţinut două hotărâri definitive şi irevocabile de anulare a concesiunii. Turnul Cathedral Plaza trebuia să fie demolat, există o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Dacă nu mai există turnul, concesiunea devine nulă“, a explicat, pentru adevarul.ro, Silviu Văduva.

Arhiepiscopia Romano-Catolică aşteaptă demolarea Cathedral Plaza

Cathedral Plaza sau colosul cu picioare de lut, aşa cum îl numesc reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, trebuia să intre în proces de demolare, după cum susţin aceştia. Deşi există o sentinţă definitivă şi irevocabilă care stabileşte că turnul de 19 etaje trebuie să fie demolat, preotul Francisc Dobor, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, spune că nu înţelege de ce municipalitatea nu a pornit demersurile în acest sens. 

„Primăria Capitalei a fost somată de executorul judecătoresc să demoleze clădirea în termen de zece zile, dar în acest moment au mai rămas câteva zile. Se vede clar că nu se doreşte acest lucru“, a spus, pentru adevarul.ro, părintele Dobor. 

Totodată, acesta a precizat că pentru Arhiepiscopie nu este un lucru esenţial faptul că Sorin Oprescu vrea să ia înapoi terenurile concesionate în 2002 şi 2005, pentru că, spune el, „nu are nicio importanţă terenul din moment ce Primăria nu aplică legea“. 

Primăria Capitalei: „În niciun moment nu s-a ignorat hotărârea judecătorească“

În luna iunie, reprezentanţii municipalităţii explicau într-o solicitare făcută de reporterii „Adevărul“ că sunt în plin proces de evaluare tehnică, juridică şi de oportunitate a tuturor problemelor ridicate de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, de restul autorităţilor competente, cât şi de comunitatea pe care o reprezintă în mai multe proceduri administrative şi judiciare aflate în curs.

„În niciun moment nu s-a ignorat hotărârea judecătorească, dar efectele şi executarea acesteia sunt conexe unei situaţii juridice mult mai complexe care condiţionează actele administrative ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ale Primăriei şi ale primarului general“ , se arăta atunci în răspunsul solicitării făcute de „Adevărul“. 

Pe aceeaşi temă:

Cathedral Plaza, turnul de 19 etaje din coasta Catedralei Sfântul Iosif, nu se lasă demolat. Primăria: „În niciun moment nu s-a ignorat hotărârea judecătorească“

Nedemolabilii: coloşii imobiliari, mai presus decât legea. Povestea Cathedral Plaza şi a clădirii care a stricat imaginea Parcului Corvin din Hunedoara

Cathedral Plaza a fost preluată de omul de afaceri Ioannis Papalekas. Arhiepiscopia Romano-Catolică susţine că imobilul va fi demolat

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite