Secretele Deltei Văcăreşti: „O astfel de zonă ar merita protejată. Este cel mai mare parc din Bucureşti, dacă vorbim de teren“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta Văcăreşti FOTO Helmult Ignat
Delta Văcăreşti FOTO Helmult Ignat

Delta Văcăreşti, aşa cum este cunoscut parcul natural urban din mijlocul Bucureştiul, are o poveste incredibilă. A început să se formeze de pe vremea lui Ceauşescu şi în prezent adăposteşte o adevărată comoară, după cum susţin specialiştii în mediu.

Cristian Lascu: Nu este o deltă. Este o metaforă. S-a format pe o depresiune. A apărut proiectul de a se face aici un lac, un proiect îmbrăţişat de Ceauşescu. Au fost expropriaţi acei proproietari de apartamente şi terenuri. A venit Revoluţia şi alte ctitorii au rămas baltă. Cu acest teritoriu, care era o zonă mlăştinoasă, nu s-a mai întâmplat nimic cu el.

Dan Bărbulescu: Odată cu abandonarea proiectului gândit de Ceauşescu, natura şi-a intrat în drepturi. Acolo există întotdeuna apă, care nu scade. Sunt 183 de hectare. Este de departe cel mai mare. Cel din Londra are în jur de 130-140 de hectare. Vorbim de o suprafaţă care îşi păstrează caracteristicile. Dosarul ariei protejate se află în Guvern. Dacă HG va fi semnată, parcul va avea 183 de hectare. Este cel mai mare parc din Bucureştii dacă vorbim de teren.

Cristian Lascu: O astfel de zonă ar merita protejată, să devină un parc natural. Noi ne-am constituit acest grup de iniţiativă.

Dan Bărbulescu: Baza ştiinţifică a fost câştigată. Academia România şi-a dat avizul. Este un proiect care nu poate fi refuzat de nimeni. Când ne-am întâlnit cu administraţia lcoală, primele întâlniri au fost de frustrare, aveam senzaţia că ni se face o favoare. Vorbim de atâta spaţiu verde care intră în folosinţa locuitorilor din Bucureşti.

Cristian Lascu: Avem numeroase exemple care seamăna cu ce avem noi aici şi unde asemenea parcuri dau foarte multe satisfacţii. În orice parc natural există personal angajat. Doamna de biologie, cu clasa, va fi însoţită către zonele de interes. Este un proiect care nu s-a mai făcut până acum.


Astăzi, de la ora 12.00, în platoul Adevărul Live vor fi prezenţi Dan Bărbulescu şi Cristian Lascu, doi dintre reprezentanţii Grupului de Iniţiativă pentru Înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti, care vor discuta despre flora şi fauna parcului urban, despre avantajele transformării în arie protejată şi despre pericolele la care este suspus parcul zi de zi. 

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite