Scandal la Spitalul Gomoiu: O fetiţă de un an și tatăl ei, puși să aștepte într-un container, au suferit arsuri în urma expunerii la ultraviolete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii sanitari vor efectua un control la Spitalul de Copii "Victor Gomoiu", după ce o fetiță și tatăl ei, puși să aștepte într-un container,  au suferit arsuri ale corneei în urma expunerii la raze ultraviolete.

Anchetă la Spitalul Gomoiu din Capitală
Anchetă la Spitalul Gomoiu din Capitală

Va merge Inspecţia sanitară de stat şi eventual putem să trimitem şi reprezentanţi ai Corpului de control. Înţeleg că este o anchetă administrativă. Am primit o informare din partea conducerii acestei unităţi, care precizează faptul că într-o cameră în care funcţiona o lampă cu ultraviolete un adult şi un copil au stat timp de 45 de minute. Rămâne să avem informaţii referitoare la starea lor de sănătate.", a spus ministrul, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Alexandru Rafila a explicat că insuficiența personalului nu poate fi o justificare pentru o astfel de situație.

 „Totdeauna, astfel de situaţii sunt nu numai neplăcute, sunt şi nefericite şi în mod evident există o responsabilitate directă a celor care au făcut sau nu au făcut, au respectat sau nu au respectat o anumită procedură şi evident a managementului acelei unităţi sanitare. (...) Chestiunile acestea legate de insuficienţa personalului nu scuză în niciun fel o eroare care poate pune în pericol sănătatea unui pacient", a susţinut ministrul Sănătăţii.

Rafila a explicat că există o procedură standard în ceea ce priveşte echipamentele cu utraviolete.

„Există echipamente care folosesc ultraviolete într-un sistem închis, care doar vehiculează aerul, acolo nu este nicio problemă. Pot funcţiona cu persone în încăpere. Restul echipamentelor nu funcţionează cu persoană în încăpere. Nu îţi trebuie o foarte mare specializare să ştii că atunci când în încăpere este o lampă de ultraviolete trebuie oprită atunci când persoanele pătrund în încăpere", a arătat ministrul.

 Ce spune conducerea spitalului

Potrivit oficialilor spitalului, pacienta minoră, în vârstă de un an si jumătate, s-a prezentat la camera de gardă a spitalului însoțită de tatăl său, prezentând simptome respiratorii.

În urma testelor rapide, a fost depistată infecția cu virus respirator sincilial, ceea ce a impus ca atât copilul, cât și tatăl, să fie izolați în spațiul special destinat pacienților care prezintă acest tip de infecție. După finalizarea consultației, pacienta a primit din partea medicului recomandare de tratament la domiciliu. Precizim faptul că, în timpul examinării, medicul de gardă a constatat că lampa UV era în funcțiune și a procedat la închiderea acesteia. În urma anchetei interne derulate ulterior, a reieșit faptul că pacienta minoră și părintele însolțitor au fost expuși accidental la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat ingrijiri medicale”, se arată într-un comunicat de presă al spitalului.

Asistentul medical implicat și-a dat demisia

Potrivit reprezentanților spitalului, ancheta internă a fost demarată de conducerea unității sanitare, care s-a autosesizat în urma informațiilor apărute in spațiul public, până la momentul transmiterii comunicatului neexistând o sesizare oficială din partea familiei pacientei.

„În ziua de 14. 01.2023, la ora 12:45, familia a fost contactată direct de către directorul medical Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, care a exprimat regretul pentru producerea incidentului și s-a interesat despre starea de sănătate a pacientei și a tatălui, oferind tot sprijinul medical pe care spitalul îl poate furniza. În acest moment, în cadrul unității sanitare este în desfășurare ancheta administrativă, asistentul medical implicat depunându-și demisia în urma incidentului”, se mai arată în comunicatul spitalului.

Infirmiera implicată va sta departe de pacienți

Spitalul a luat măsuri cu privire la activitatea unei infirmiere.

„Pe perioada anchetei administrative, infirmiera implicată în incident nu va mai activa într-o zonă în care au acces pacienții. Apreciem că este vorba despre un incident absolut regretabil, care este însă izolat și nu caracterizează sub nicio formă activitatea medicală desfășurată în mod curent de personalul din cadrul Spitalului” , se mai arată în comunicatul Spitalului Clinic de Copii ,,Dr. Victor Gomoiu.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite