Primăria Capitalei, amendată cu 150.000 de lei de Garda de Mediu. Nicuşor Dan: „Dacă e poluare în București, trebuie să ne uităm și care sunt sursele“

0
Publicat:

Primăria Municipiului București a fost amendată de Garda de Mediu cu 150 de mii de lei, din cauza „lipsei de acțiune în urma înregistrării de niveluri de poluare peste limita admisă, mai multe zile succesive”, anunță Buletin de București.

Poluare în Bucuresti FOTO ISU
Poluare în Bucuresti FOTO ISU

În weekend, valorile măsurate de senzorii montați în cadrul proiectului aerlive.ro au depășit cu mult limitele admise de Organizația Mondială de Sănătate, iar, cetățenii s-au plâns pe rețelele de socializare că în cea mai mare parte a Bucureştiului a fost un miros neplăcut și aer irespirabil mai multe zile la rând.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a spus că va contesta amenzile: „trebuie să ne obișnuim cu instituții care sunt la rândul lor politicianiste Evident că e poluare în București. Dar, dacă e poluare în București, trebuie să ne uităm și care sunt sursele poluării. (…) este o responsabilitate partajată.”

Municipalitatea ar fi trebuit să vină cu un plan integrat pentru calitatea aerului în București, până la data de 15 februarie, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Șeful Gărzii Naționale de Mediu spune că, în ultimele luni, a notificat de 14 ori Primăria Capitalei pentru realizarea acestui plan integrat pentru calitatea aerului, însă dinspre PMB nu a venit niciun răspuns, potrivit TVR Info.

Nicușor Dan a adăugat faptul că este vorba de o responsabilitate partajată. Pe lângă poluarea provenită din trafic și metode de încălzire, Octavian Berceanu, fostul şef al Gărzii de Mediu, pune valorile ridicate arătate de senzorii de poluare pe seama arderilor ilegale din jurul Bucureștiului, și pe inacțiunea autorităților în această privință.

Cercetătorii din cadrul raportului proiectului ce este și în spatele aerlive.ro, au estimat că 5% din poluarea cu PM10 din București provine din arderi. În total, conform datelor ISU București Ilfov, au fost arse peste 870 de tone deșeuri în capitală și în localitățile ilfovene.

Tot conform lui Octavian Berceanu, într-un interviu acordat Europei Libere în data de 15 septembrie 2021, înainte să fie demis de la conducerea Gărzii de Mediu, a spus că infracționalitatea din domeniul mediului concurează sau chiar o întrece pe cea din domeniul economic, și că nu avem suficiente persoane cu putere juridică specializate în așa ceva.

BucureștiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite