Poluare masivă înregistrată de senzori în Capitală

0
Publicat:

Senzorii de măsurare a calității aerului, din rețele independente, au înregistrat în București, în această dimineață, depășiri de până la cinci ori mai mari față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru PM 2,5.

Poluare Calea Giulești, Bucuresti pe 21 decembrie 2023 - Captură  Airly.org
Poluare Calea Giulești, Bucuresti pe 21 decembrie 2023 - Captură Airly.org

Totodată, și pentru PM10 au fost înregistrate valori de 2-3 ori mai mari în Capitală, scrie Hotnews. 

O creștere a poluării se observă în fiecare an în preajma Crăciunului și a Revelionului, având în vedere traficul din Capitală în această perioadă, dar și poluarea cauzată de încălzirea locuințelor și arderile de deșeuri din jurul municipiului București. 

Senzorii au înregistrat aproape toată săptămâna depășiri.  

Potrivit recomandărilor OMS  standardul pentru concentrația zilnică medie de particule PM2.5 la 25 micrograme pe metru cub, iar standardul anual este de 10 micrograme pe metru cub. De asemenea, valoarea limită recomandată de  OMS pentru concentrația zilnică medie de particule PM10 este de 45 de micograme pe metru cub. 

Particulele fine în suspensie afectează persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii, avertizează medicii. 

Principalele surse de poluare ale Capitalei 

Bucureștiul se numără printre cele mai poluate capitale din Uniunea Europeană. Dacă în perioada de toamnă aerul este mai respirabil, iarna poluarea este masivă. 

Nu doar traficul este responsabil de valorile record înregistrate de senzorii de măsurare a aerului, ci și arderile de deșeuri și sursele de încălzire. 

Sobele sunt unele dintre cele mai poluante surse de încâlzire și, cu toate acestea, sunt folosite de peste trei milioane de români, potrivit Euronews. Încă nu se știe câți oameni folosesc acest tip de încălzire în Capitală și în localitățile din jur. 

Și mai grav este că oamenii nu ard lemne „curate”, ci pal, lemne vopsite, tratate care degajă mai mult fum și otrăvesc aerul.  

Oana Neneciu, director executiv al organizației Ecopolis spune : ”Aceste sobe sunt mult mai poluante decât orice alt sistem de încălzire, inclusiv gaze. Cu cât ardem nu știu, lemn tratat, mobilă, pal, deșeuri de orice tip, cu atât avem un grad al poluării al fumului respectiv mult, mult mai mare”, potrivit Euronews. 

Mai mult decât atât, un raport despre calitatea aerului din Capitală pentru anul 2023, realizat de Ecopolis, asociația care a înființat www.aerlive.ro, platforma independentă de monitorizare a calității aerului, arată că în luna decembrie „nu există niciun interval orar în care să nu fim expuși poluării”.  

De altfel, lunile de iarnă sunt cele care prezintă cele mai ridicate niveluri de PM2.5, vârful fiind în timpul sărbătorilor, 24 și 31 decembrie. Valorile de la periferia orașului depășesc chiar și cu 400% valoare maximă admisă ca medie anuală, conform legii, arată sursa citată.

La toate acestea se adaugă poluarea rezultată din traficul extrem de aglomerat în această perioadă în care toată lumea aleargă după cadouri și bunătăți pentru masa de Crăciun. 

În plus, arderile de deșeuri în localitățile din jurul Capitalei au o contribuție semnificativă. 

Un alt posibil factor de poluare este reprezentat de folosirea petardelor și artificiilor, iar Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) avertizează că aproape în fiecare an s-au constat depășiri ale limitelor particulelor poluante și ale valorilor de dioxid și monoxid de carbon sau de azot, din cauza substanțelor explozive. 

Aerul poluat ne otrăvește  

Studiul privind impactul poluării asupra bolilor cronice prezentat de dr. Beatrice Mahler, Managerul Institutului „Marius Nasta”, în luna octombrie,  arată că particulele PM10 și PM 2,5 sunt cele mai nocive pentru sănătatea oamenilor, dar mai ales pentru copii sub 15 ani. 

Poluarea aerului poate provoca afecțiuni pulmonare, respiratorii, cardiologice, dermatologice și oncologice, avertizează medicii. 

Beatrice Mahler, Managerul „Marius Nasta”: „Influența particulelor de PM 2.5 și PM 10 induce un număr mediu lunar de internări pentru afecțiuni respiratorii cuprinse între 1.960-3.825. Avem, practic, la o creștere cu 10µg/m³ a valorii medii lunare de PM 2.5, o creștere a numărului de internări pentru afecțiuni respiratorii cuprinse între 90 până la 938 de internări, adică persoanele bolnave ajung în spital atunci când nivelul de poluați crește. La bolile cardiovasculare, paternul este similar. Avem aceeași corelație care este validă statistic, pentru numărul de internări, creșterea PM 2.5 cu 10µg/m³ pe lună induce o creștere a numărului de internări pentru cauze cardiovasculare cuprinse între 26 până la 1.392.”, conform România Actualități. 

Astfel, copiii sub 15 ani, dar și persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, persoanele în vârstă și cele cu astm sunt cele mai afectate de aerul poluat din Capitală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite