Garda de Mediu ia măsuri după poluarea masivă din Capitală. Cu ce sumă ar putea fi amendată Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile, în București, dar și în localitățile care înconjoară Capitala, a fost atins nivelul maxim de poluare. Garda de Mediu va amenda Primăria pentru că nu ia măsuri pentru a combate poluarea.

Poluare masivă în Capială.  Ce măsuri ia Garda de Mediu - Foto Arhivă
Poluare masivă în Capială. Ce măsuri ia Garda de Mediu - Foto Arhivă

Indicele de poluare a atins, pe 25 februarie, nivelul maxim în mai multe zone ale Capitalei, dar și în localitățile din jur, precum Popești-Leordeni sau Voluntari, conform platformelor oficiale de monitorizare a calității aerului. 

Zile întregi, bucureștenii au respirat un aer îmbâcsit. Senzorii de măsurare a calității aerului au indicat valori îngrijorătoare în mai multe zone din Capitală și în localități din jurul acesteia. 

Pentru că nu ia măsuri pentru a stopa poluarea din București, Primăria Capitalei ar putea fi amendată cu 100.000 de lei de către Garda de Mediu, potrivit Digi24.  

Comisar șef la Garda Națională de Mediu, Andrei Corlan acuză Primăria Capitalei că amână de ani de zile să ia măsuri în ceea ce privește combaterea poluării. 

Avem 3 zile de calm atmosferic, care nu e favorabil pentru dispersia poluanților. Agenția de mediu a trimis de 14 notificări primăriei Capitalei referitor la încărcare concentrației aerului. Cauzele principale sunt constituite din trafic. Dacă ne uităm pe monitorizarea de la Agenția de Protecția Mediului, vedem că cel mai poluat aer îl avem în vestul Bucureștiului și în nord, zonele Pipera și Giulești. Știm cum e situația traficului din zona respectivă. Garda de Mediu a stabilit 7 măsuri. PMB trebuia să realizeze un plan de măsuri urgente, cu efect în reducerea emisiilor de pulberi de suspensie generate de traficul rutier, cu precădere de traficul greu, inclusiv prin restricționarea traficului dacă sunt creșteri sau depășiri ale valorilor limită”, a afirmat Andrei Corlan, potrivit sursei citate. 

Duminică, indicele de poluare a ajuns la 100 în mai multe zone din oraș, conform site-urilor care se ocupă de monitorizarea calității aerului. Nici astăzi lucrurile nu stau mai bine, la ora 10:00, unul dintre senzori indica valoarea de 96, cu particule PM10 - 66 ug/m3 și cu particule PM2.5 - 56 ug/m3/. Asta înseamnă de 2,24 ori mai multe particule PM2.5 față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

Poluare Bucuresti - 26 februarie 2024 - Foto Aerlive
Poluare Bucuresti - 26 februarie 2024 - Foto Aerlive

Potrivit recomandărilor OMS,  standardul pentru concentrația zilnică medie de particule PM2.5 este de 25 micrograme pe metru cub, iar standardul anual este de 10 micrograme pe metru cub. De asemenea, valoarea limită recomandată de  OMS pentru concentrația zilnică medie de particule PM10 este de 45 de micograme pe metru cub.   

Singurul lucru pe care l-a făcut Primăria Capitalei a fost să obiecteze la măsurile pe care le-am impus. Probabil că PMB va avea sancțiune 100 de mii de lei din partea Gărzii Naționale de Mediu.Eu sunt sigur că PMB va primi săptămâna viitoare, probabil mâine, sancțiune pentru nerealizarea măsurilor”, a adăugat Andrei Corlan. 

De altfel, nu doar traficul este cel care otrăvește aerul din Capitală, ci și modul în care sunt încălzite locuințele, sobele sunt unele dintre cele mai poluante surse de încâlzire și, cu toate acestea, sunt folosite de peste trei milioane de români, potrivit Euronews.  

Șeful Gărzii de Mediu subliniază că este nevoie de „un plan integrat pentru București”.  

Potrivit Agenției Europene a Mediului, în România mor, anual, aproximativ 30.000 de oameni din cauza poluării, arată un studiu realizat în 2023.   

43% din decesele induse de cancerul pulmonar, se produc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29%.”, avertiza dr. Beatrice Mahler, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. 

La rândul ei, Uniunea Europeană își propune să consolideze reglementările în ceea ce privește poluarea, iar directiva privind calitatea aerului va fi aplicată din 2030 în toate statele membre. 

De altfel, potrivit unui acord la nivelul UE, europenii care trăiesc în zone foarte poluate și se îmbolnăvesc din această cauză vor putea da statul în judecată pentru a cere despăgubiri, având în vedere lipsa de acțiune a autorităților publice. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite