Piedone ameninţă cu demisia dacă Oprescu va interzice primăriilor să mai obţină bani pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piedone este numulţumit de deciziile edilului şef al Capitalei. FOTO arhiva Adevărul
Piedone este numulţumit de deciziile edilului şef al Capitalei. FOTO arhiva Adevărul

Cristian Popescu Piedone este revoltat de proiectele de hotărâre propuse de edilul-şef al Capitalei prin care se va anula dreptul primăriilor de sector să mai obţină împrumuturi interne şi externe. Aşadar, Piedone ia în calcul o eventuală demisie.

Edilul Sectorului 4 susţine că în cazul în care proiectul privind aprobarea creditelor de către primăriile de sector s-ar aproba în urma şedinţei de astăzi din cadrul Consiliului General al Municipalităţii, primăriile vor rămâne fără bani.

„Intenţia lui Oprescu, mai pe româneşte, este să ia banii de la sectoare ca să-şi facă marile lui proiecte. Cu tot respectul pentru primarul general, dar fiecare cu autostrada lui. Dacă el stă pe aia suspendată, eu îmi depun mandatul. O spun cu toată responsabilitatea. Ce să facem noi la sectoare fără bani, să fim doar nişte marionete?”, a declarat pentru B365.ro primarul Piedone

Pe ordinea de zi a CGMB se află mai multe proiecte de hotărâre cu care primarii de sector nu sunt de acord, printre care şi interzicerea administraţiilor locale să mai facă împrumuturi interne de la băncile din ţară, cât şi externe de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Majoritatea creditelor obţinute de la BEI de către primăriile de sector din Bucureşti au fost utilizate pentru a finanţa proiectele de reabilitare termică a blocurilor.

„Noi nu suntem de acord, cel puţin primarii USL. Ne vom întâlni în cadrul USL şi vom discuta această problemă în cadrul şedinţei, vom merge toţi la primarul general”, a precizat primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Credite de milioane de euro

Primăria Sectorului 4 vrea să obţină două credite în valoare de 44,8 milioane de euro pentru refinanţarea şi finalizarea mai multor proiecte. Totodată, Piedone intenţionează să contracteze o line de credit pentru refinanţarea unei facilităţi existente în valoare de 100 milioane de lei, dar şi un împrumut intern de aceeaşi valoare pentru reuşi să ducă la bun sfârşit mai multe investiţii de interes public local.

Şi Rareş Mănescu, primarul Sectorului 6 doreşte să mai obţină un împrumut de 53,8 milioane de euro pentru lucrările de reabilitare termică a locuinţelor din sector. Contractul autorităţilor din Sectorul 6 este împărţit în cinci loturi, cu sume împărţite între 15 milioane de lei şi 70 milioane de lei, potrivit unui anunţ al instituţiei, precizează Ziarul Financiar.

„Având în vedere resursele financiare reduse la nivelul bugetului local de susţinere a programului de reabilitare termică pe raza Sectorului 6, imposibilitatea de a asigura prin contribuţie proprie finalizarea proiectelor în curs de execuţie la termenele scadente, fără a afecta bugetul de cheltuieli al primăriei pe termen scurt şi lung, Sectorul 6 doreşte în acest sens accelerarea procedurii de negociere, cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”, potrivit sursei citate.

Împrumuturile celor două primării, atribuite pentru preţul cel mai scăzut, vor fi finanţate de la bugetul local.

Taxe şi impozite mai mari

În cadrul şedinţei de astăzi se mai află un proiect care prevede majorarea  taxelelor şi impozitele locale cu 8-16%.

O dată la trei ani, fiecare ţară membră UE poate majora taxele locale într-o proporţie egală cu inflaţia cumulată în perioada respectivă, dar nu mai mult de 20%. Acum se apropie un astfel de termen (1 ianuarie 2013) pentru România, iar inflaţia cumulată din 2010 până la zi este de 16,05%, aşa că de la anul taxele locale pot fi majorate cu această proporţie.

Însă, Edilul-Şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, duminică, la Pro TV, că nu este un susţinător al ideii creşterii taxelor şi impozitelor pe care bucureştenii trebuie să le plătească Municipalităţii, însă decizia finală este a consilierilor locali, care vor lua o hotărâre în acest sens după analizarea ordonanţei privind reactualizarea taxelor şi impozitelor.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite