Sorin Oprescu vrea să oprească primăriile de sector să mai obţină bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Municipalitatea se arată îngrijorată şi de constrângerile economico-financiare.
Municipalitatea se arată îngrijorată şi de constrângerile economico-financiare.

Primăriile de Sector riscă să nu mai poată face credite interne şi externe pentru investiţii, aşa cum au făcut până acum pentru reabilitarea termică a blocurilor. Primăria Generală a Capitalei a introdus această Hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din data de 18 decembrie.

Motivele pentru care municipalitate vrea să anuleze dreptul primăriilor de sector de a face împrumuturi interne sau externe vizează în special menţinerea sub control a datoriei publice şi a resurselor de finanţare a proiectelor. Municipiul Bucureşti trebuie să participe alături de Guvern la administrarea datoriei publice.

Un alt motiv este legat de incertitudinea situaţiei economice la nivel intern şi internaţional, dar şi evoluţiei nesigure ale pieţelor pieţelor interne şi externe. Totodată, municipalitatea se arată îngrijorată şi de constrângerile economico-financiare.

Aceste explicaţii fac parte din expunerea de motive a municipalităţii şi în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre de consiliu.

Primăriile de sector împrumută bani europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor din sectoarele Capitalei. Împrumuturile acordate de BEI au fost principala sursa de venit pentru lucrările de reabilitare pentru patru sectoare din Capitală, cu excepţia Sectorului 3, şi a Sectorului 5 condus de Marian Vanghelie.

Până în momentul de faţă Sectorul 1 a împrumutat 125 de milioane de euro, bani din care reabilitează termic 400 de blocuri. De asemenea, Primăria Sectorului 1 încearcă să mai obţină un împrumut de 125 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a caselor.

Totodată, Sectorul 2 a împrumutat 60 de milioane de euro, bani folosiţi pentru reabilitarea termică a 245 de blocuri. Nici Sectorul 4 nu a s-a lăsat mai prejos şi a accesat fonduri de 27 de milioane de euro pentru a reabilita 94 de blocuri. Iar, pentru Sectorul 6 au fost împrumutaţi 70 de milioane de euro pentru a reabilita 300 de blocuri.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite