FOTO VIDEO Primul tramvai ecologic de superviteză lansat în Capitală, un vis frumos pentru bucureşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tramvaiul Imperio a fost lansat în Capitală, în prezenţa oficialităţilor FOTO: Mediafax
Tramvaiul Imperio a fost lansat în Capitală, în prezenţa oficialităţilor FOTO: Mediafax

Un prototip al tramvaiului Imperio, produs de Astra Arad şi Atelierele Centrale RATB, sub licenţă Siemens, a fost lansat ieri în Bucureşti. Preţul unui astfel de vehicul, ce poate atinge viteza de 200 de kilometri pe oră, porneşte de la 1,6 milioane de euro. Municipalitatea a anunţat că nu va achiziţiona acest tramvai, deoarece este prea scump.

Oficialii Astra Vagoane Arad şi ai RATB au inaugurat, totodată, prima fabrică de tramvaie moderne din Capitală. La lansarea tramvaiului Imperio Eco construit la Bucureşti, au participat şi reprezentanţi ai municipalităţii, Ministerului Economiei, precum şi ambasadorii Germaniei, Austriei şi Braziliei.  

Modelul de tramvai este conceput în două variante: cu un burduf şi cu două, este prevăzut cu podea joasă, camere de supraveghere video, aer condiţionat şi controloare electronice de bilete. Constructorii acestui mijloc de transport public l-au dotat cu boghiuri special concepute să reziste până la viteze de 200 de kilometri pe oră, ceea ce permite folosirea lui ca metrou de suprafaţă.

Capacitate maximă de 340 de pasageri

În funcţie de dotările pe care le alege cumărătorul, fabrica din Bucureşti poate furniza modelul Imperio Eco cu două, trei sau patru module, configuraţie ce permite folosirea tramvaiului pentru transportul a maxim 340 de pasageri. Preţul de pornire al acestui tramvai românesc porneşte de la 1,6 milioane de euro şi poate ajunge până la 2,8 milioane de euro, în funcţie de dotările cerute.

↵ Use original player

Tramvaiul Imperio Eco

By B365ro

YouTube

← Replay

X

i


Dezvoltatorii acestui proiect consideră că aduc pe piaţa românească un produs revoluţionar, deoarece tramvaiul Imperio Eco are, spun ei, cel mai scăzut consum de energie. Pe lângă această caracteristică, mijlocul de transport beneficiază de un sistem revoluţionar de înmagazinare a energiei de la frânare pe care o foloseşte exclusiv la alimentarea cu aer condiţionat.


Bucureştiul, singura capitală în care nu toate tramvaiele au aer condiţionat

Valer Blidar, managerul companiei Astra Vagoane Arad, a explicat că, în marile centre urbane, tramvaiul este principalul mijloc de transport cu rol în decongestionarea traficului în orele de vârf. "Bucureştiul, o aglomerare urbană cu peste 2 milioane locuitori, trebuie să îşi găsească propriile soluţii pentru rezolvarea problemelor de trafic cu care se confruntă. Aici, din cele circa 500 de tramvaie, niciunul nu este dotat cu aer condiţionat. Bucureştiul este singura capitală europeană în această situaţie. În toate oraşele din România tramvaiele au o vechime de minim 40 - 50 de ani, fiind uzate complet, iar aşa-zisele modernizări nu reprezintă decât soluţii de moment, cu costuri foarte mari" a adăugat el.

Prea scump pentru noi

În ciuda acestor avantaje, bucureştenii nu vor avea şanse să circule prea curând cu tramvaiul în cauză întrucât reprezentanţii Primăriei Generale consideră preţul de achiziţie prea mare. Constructorii au declarat că vor participa cu acest model de tramvai la licitaţiile din Europa, unde modelul va fi prezentat sub brandul Siemens.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite