Centura Verde București-Ilfov, în noul Cod Silvic. Ministerul Mediului susține oficial demersul

0
Publicat:

De aproape jumătate de an, proiectul de lege ce constituie piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov stă blocat la ultima comisie din Camera Deputaților, cea pentru agricultură.

Tăierile de copaci în jurul Bucureștiului au crescut masiv FOTO Alex Găvan
Tăierile de copaci în jurul Bucureștiului au crescut masiv FOTO Alex Găvan

În acest context, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde face pivotul pe noul Cod Silvic și, cu sprijinul Ministerului Mediului și al unor parlamentari din tot spectrul politic, îl depune ca amendamente.

Înaintat către Parlament acum un an de zile, pe 12 aprilie 2023, proiectul a avut inițial un parcurs pozitiv, reușind să atragă co-inițiatori de la toate partidele. Până acum, la comisiile anterioare din Camera Deputaților, forul decizional, a obținut de fiecare dată unanimitate. De asemenea, în prealabil, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de către Senat și tot cu unanimitate a trecut de comisiile acestuia.

„Însă blocajul de la ultima comisie, cea pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice, blocaj ce însumează aproape jumătate din vârsta pe care o are demersul, a făcut ca inițiativa să fie ajunsă din urmă de noul Cod Silvic, a cărui adoptare, fiind jalon în PNRR, este estimată pentru actuala sesiune parlamentară”, spune Alex Găvan, fondator al Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.

Drept urmare, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a depus textul inițial al proiectului de lege în forma unor amendamente la noul cod, text ce a fost cocreat și agreat în forma sa finală împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„De asemenea, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obținut, printr-o asumare instituțională fără precedent, susținerea oficială a Ministerului Mediului pentru un amendament la noul cod silvic ce vizează includerea arborilor remarcabili în Fondul Forestier Național și asigurarea conservării lor. Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nu va mai putea fi niciodată recuperată și va crea astfel un gol imposibil de suplinit. Al treilea și ultimul amendament legat de noul Cod Silvic pe care platforma civică l-a susținut este cel legat de accesul liber în pădure, pentru recreere”, mai spune Alex Găvan.

În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, reunite într-un demers apolitic sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și având sprijinul Administrației Prezidențiale, au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Documentul, în șapte puncte, conține proiectul de lege ce își propune protejarea pădurilor din  Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din alte orașe ale țării.

Inițiatorii platformei sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine și conservaționist, și Florin Stoican, președinte al asociațiilor Kogayon și Rețeaua pentru Natură Urbană.

De ani buni, Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din UE, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutăţite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite