Aspretele, cel mai rar pește din Europa. Valea Vâlsanului din Argeș, singurul loc unde mai trăiește

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 58 exemplare de asprete, cel mai rar pește din Europa, au fost descoperite în Argeș. Valea Vâlsanului este singurul loc de pe glob unde încă mai trăiește aspretele, o specie considerată fosilă vie.

Aspretele a fost descoperit prima oară în România în 1956 FOTO Daniel Mîrlea Fundația Alex Găvan
Aspretele a fost descoperit prima oară în România în 1956 FOTO Daniel Mîrlea Fundația Alex Găvan

Cele 58 exemplare de asprete, cel mai rar pește din Europa, au fost descoperite zilele trecute în râul Vâlsan din Munții Făgărașului, în județul Argeș.

Aspretele este o specie de pește considerată fosilă vie - și, după mai multe estimări, contemporană cu ultimii dinozauri ce au umblat pe suprafața Pâmântului. Iar Valea Vâlsanului din Argeș este singurul loc de pe glob unde încă mai trăiește.

În urmă cu aproape șapte decenii, în 1956, când aspretele a fost descoperit de către Nicolae Stoica, un student la Biologie, acest mai trăia prin apele a încă alte două râuri, Argeș și Doamnei. Acum este complet dispărut din cele două râuri.

Grație unui proiect dezvoltat și desfășurat de către Fundația Alex Găvan împreună cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată pe glob (1903), între 10 și 16 octombrie a.c. s-a derulat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 și până la ora actuală.

Echipa, ce a inclus și 9 biologi specializați în pești, a realizat în râul Vâlsan nu mai puțin de 21 de stații de pescuit științific, dintre care în 14 dintre acestea a putut identifica aspretele.

„Niciodată nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele ar fi dispărut complet. Conform celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de Asprete ar număra între numai 10 și 15 exemplare”, a declarat alpinistul Alex Găvan pentru „Adevărul“.

Perfomer de top al României în alpinismul de altitudine extremă și dedicat conservaționist, Alex Găvan este un localnic al Văii Vâlsanului, acolo unde trăiește aspretele. Și-a petrecut copilăria pe malurile râului, a crescut cu poveștile despre asprete și a învățat singur să înoate în aceleași ape. Alex Găvan este unul dintre puținii alpiniști din lume ce a urcat fără oxigen suplimentar pe șapte munți de peste 8.000 de metri.

„Rolul meu este acela de a aduce resursele și oamenii potriviți care să contribuie la salvarea aspretelui. Mi-am dat seama că aspretele nu va mai rezista mult fără ajutorul nostru, fără să îi îmbunătățim condițiile de habitat“, precizează Alex Găvan.

Cu toate că raportul acțiunii științifice extrem de importante de pe Valea Vâlsanului nu a fost încă finalizată, specialiștii estimează, având în vedere numărul de exemplare descoperite și localizarea lor, că întreaga populație de asprete ar putea fi în jur de doar câteva sute de exemplare.

„Este un lucru îmbucurător dacă ne gândim la perspectiva genetică a speciei, în vederea programului de reproducere în captivitate pe care intenționăm să îl realizăm. Însă specia rămâne critic periclitată”, adaugă Alex Găvan.

Echipa ce a realizat spectaculoasa descoperire a inclus și 9 biologi FOTO Alex Găvan
Echipa ce a realizat spectaculoasa descoperire a inclus și 9 biologi FOTO Alex Găvan

Tot pe parcursul proiectului derulat în această lună pe Valea Vâlsanului au fost identificate habitate potențiale unde aspretele ar putea fi repopulat și zone ce necesită reconstrucție ecologică.

O altă veste importantă este că arealul de doar cinci kilometri în care cercetătorii se așteptau să găsească aspretele s-a triplat în urma cercetărilor. Arealul confirmat al aspretelui ajunge în prezent la nu mai puțin de 15 kilometri, între localitățile Brădetu și Vâlsănești din județul Argeș. Pe această porțiune, alături de asprete au mai fost identificate încă nouă specii diferite de pești.

Proiecte ambițioase pentru salvarea aspretelui

Operațiunea de inventariere a aspretelui a fost posibilă cu sprijinul MBZ Species Conservation Fund. Ea face parte din „Aspretele Trăiește“, un amplu proiect de salvare de la dispariție și de conservare a speciei, proiect pe care Alex Găvan l-a inițiat în iulie 2019 de pe vârful Gasherbrum 2 – 8.035 metri, al șaptelea munte de peste 8.000 de metri urcat fără oxigen suplimentar sau porteri de altitudine.

Iar proiectul ambițios de salvare a aspretelui nu se oprește aici. Alex Găvan și echipa sa au dezvoltat Planul Național de Acțiune al Speciei, ce va fi în curând aprobat prin ordin de ministru de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Planul a trecut de faza dezbaterii publice. Ultimul pas pentru a fi finalizat și lansat oficial presupune includerea concluziilor studiului de abundență și distribuție a speciei. Acest pas va fi realizat în toamna acestui an.

Aspretele, o specie pe cale de dispariție FOTO Daniel Mîrlea Fundația Alex Găvan
Aspretele, o specie pe cale de dispariție FOTO Daniel Mîrlea Fundația Alex Găvan

Din proiect face parte și crearea Sanctuarului Aspretelui pe malul râului Vâlsan, la Galeșu, în Argeș – baza de cercetare și înmulțire a speciei în captivitate. Acest sanctuar va servi și ca un centru de vizitare experiențial și sustenabil.

Conceptul științific și tehnic al Sanctuarului Aspretelui este deja finalizat, în mare parte datorită colegilor noștri Dorin Hanganu și Nicolai Crăciun. În prezent, colaborăm cu arhitectul Server Tuncay pentru integrarea lui într-un design sustenabil de nivel internațional. Săptămâna trecută am cumpărat terenul pentru viitorul sanctuar”, adaugă Alex Găvan.

Alex Găvan și echipa sa lucrează de mai mult timp și la îmbunătățirea condițiilor de habitat ale aspretelui, reușind să oprească o mare parte din distrugerile ce se petreceau pe Vâlsan, precum tăierea vegetației de pe maluri sau furtul bolovanilor din râu. Aceste acțiuni au dus la reducerea intensității factorilor de poluare, iar debitul de apă al râului Vâlsan se apropie la ora actuală de valoarea optimă.

„Visul nostru este nu doar salvarea aspretelui, ci și ca acest proiect să devină un reper în conservarea vieții sălbatice și a naturii de pretutindeni și, în același timp, inspirație pentru toți cei ce doresc să înceapă inițiative de mediu pentru a reconecta oamenii cu planeta”, mai spune Alex Găvan.

Aspretele a fost declarat monument al naturii, fiind recunoscut de către Comisia Europeană ca specie de interes comunitar.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite