Capitala intră în atmosfera de Crăciun: în centru au fost montate luminiţe ca la Viena, iar Primăria va aprinde beculeţele de Sărbători de Moş Nicolae

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de luminiţe, identice cu cele de la Viena, împodobesc Centrul Vechi al Capitalei de luni seară. Acestea au fost aprinse de Asociaţia de Turism a Vienei, WienTourismus. De pe 5 decembrie, se va aprinde iluminatul de Sărbători pe marile bulevarde din Capitală.

Viena este cunoscută pentru faimoasele târguri de Crăciun din această perioadă, parfumul de vin fiert şi turtă dulce, dar şi pentru instalaţiile de lumină spectaculoase care împodobesc întreg oraşul. Cele mai faimoase străzi din Viena sunt împodobite în această perioadă cu şiraguri de luminiţe, steluţe sau globuri roşii, strada cu magazine de lux Kohlmarkt este decorată diferit de strada Kärntner sau strada Mariahilfer. Însă cel mai festiv şi impresionant este decorată strada Graben.


Astfel, în perioada 19 noiembrie - 3 decembrie cinci lustre identice cu decoraţiile de Crăciun specifice străzii Graben din Viena vor străluci pe strada Lipscani din Capitală. Mai precis patru dintre ele au fost aprinse pe 19 noiembrie urmând ca a cincea să fie aprinsă cu ajutorul fanilor de pe Facebook care vor trebui să dea în total 500 de  "Like“-uri la o anumită postare de pe pagina Vienna.info.

Cu această ocazie, Viena pune la bătaie şi o vacanţă pentru 2 persoane inclusiv zbor cu Austrian Airlines care poate fi câştigată pe www.vienna.info/lustre.

În Piaţa Primăriei din Viena se aprind peste 30.000 de luminiţe înainte de Crăciun. De asemenea, în curtea interioară din Cartierul Muzeelor au loc spectacole susţinute de DJ renumiţi, dar şi spectacole de lumini.

„Magia Crăciunului" din faţa Primăriei din Viena a fost „inaugurată" în 1986. De la inaugurarea vestitei Pieţe de Crăciun numărul celor care îşi petrec noaptea aici, în această perioadă, a crescut de trei ori, de la 631.000 la 1.861.000. De asemenea, succesul acestei prime Pieţe de Crăciun a dus la inaugurarea altora, în Piaţa Karlsplatz, din faţa palatului Schönbrunn, între Muzeul de Istorie Naturală şi Istorie a Artei, la Belvedere, pe Spittelberg.


image

Luminile de Sărbători din centrul Vienei. FOTO Reuters

Anul acesta, mai modest

Sorin Oprescu a anunţat, marţi, că la data de 5 decembrie vor fi aprinse beculeţele de Sărbători pe marile bulevarde ale Capitalei. „Le dăm drumul de Sărbători, pe data de 5 decembrie, ca data de 5 spre 6, de Sf. Nicolae, oraşul să-i facă să mai zâmbească pe bucureşteni, că au uitat. Poate că o să fie mai modest decât în alţi ani. În orice caz, acest lucru va fi făcut cu respect şi dragoste pentru oameni”, a declarat primarul.

În Pieţele Universităţii şi Unirii vor fi împodobiţi brazi şi vor fi organizate concerte. Ca în fiecare an, în Parcul Cişmigiu, vor fi organizate târguri cu specific de Sărbători. Anul trecut, iluminatul de Sărbători a fost aprins în trei etape, între 4 şi 6 decembrie şi a numărat aproape 2,7 milioane de beculeţe, fiind luminaţi aproximativ 22 de kilometri de bulevard.

Piedone a furat startul

Cea mai mare instalaţie de Crăciun de interior, cu aproape 450.000 de beculeţe, a fost aprinsă joia trecută, 15 noiembrie, în centrul comercial Sun Plaza, din sectorul 4. Instalaţia a fost aprinsă de primarul Cristian Popescu Piedone, cel care a dat şi startul spectacolului de lumini şi lasere. Instalaţia de la Sun Plaza a devenit cea mai mare din lume în noiembrie 2010, când a doborât recordul mondial de 150.000 de beculeţe.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite