VIDEO Cod roşu de intervenţie la Braşov: un microbuz plin cu copii, plecat de la Palatul Copiilor din Iaşi, s-a răsturnat pe DN1. Patru oameni au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microbuzul s-a răsturnat la Perşani.
Microbuzul s-a răsturnat la Perşani.

Cod roşu de intervenţie la Braşov, după ce un autocar în care se aflau 30 de pasageri s-a răsturnat şi patru oameni au murit, iar 26 de persoane au fost rănite.Accidentul care a avut loc pe DN1, în localitatea Perşani, între Braşov şi Făgăraş. Răniţii au fost transportaţi la patru spitale din Braşov.

UPDATE 20.00. Poliţia Braşov a dat publicităţii un comunicat de presă în care explică cum s-a desfăşurat, pas cu pas, operaţiunea de salvare în cazul teribilului accident de la Perşani. Poliţiştii au explicat neregulile găsite la autocar şi de aceea procedura de identificare a victimelor a fost una greoaie. Practic în foaia de parcurs erau trecute 24 de persoane, dar în autovehicul erau de fapt 30. 

UPDATE 19.50. Dintre cei 12 copii care au ajuns la Spitalul de Pediatrie, 10 au răni uşoare şi sunt în afara oricărui. Doi dintre copii sunt în stare mai gravă. Potrivit Prefectului Braşovului, Ciprian Băncilă, doi dintre copii au nevoie de investigaţii neurologice. Toţi 12 vor rămâne însă în spital  pentru a fi monitorizaţi peste noapte. 

UPDATE 19.10 Cei patru minori care au ajuns la Spitalul Sfântul Constantin din Braşov, unitate medicală privată, sunt în afara oricărui pericol. Medicii au luat legătura cu părinţii copiilor cărora le-au oferit toate informaţiile necesare. „Nu au fracturi, cum s-a crezut iniţial la faţa locului. Au plăgi contuzionate, unii au avut nevoie şi de sutură, dar sunt stabili respirator şi hemodinamic. Li s-au făcut şi ecografii abdominale, pentru a depista posibile leziuni, ne-a ajutat şi colegii de la «Regina Maria», iar copiii vor rămâne internaţi cel puţin până mâine. Rănile lor nu sunt grave, dar sunt foarte traumatizaţi, având în vedere prin ce au trecut. Am chemat psihologul şi a stat de vorbă cu ei şi am încercat şi noi să-i liniştim“, a declarat dr.Andreea Moldovan, şef de secţie la Spitalul Sfântu Constantin. 

Între timp se ridică tot mai multe semne de întrebare cu privire la deplasarea copiilor. Conducerea Palatului Copiiilor din Iaşi nu ştie cu exactitate cine sunt copiii care se deplasau spre festivalul de folclor de la Arad. Directorul instituţiei a explicat că nu deţine aceste date din cauză că profesorul organizator ar fi plecat cu ele spre Arad. Mai mult, conducerea Palatului Copiilor nu poate oferi o explicaţie pentru numărul mai puţin de locuri din autocar, faţă de cât solicitase în contract.

UPDATE 18.20. Rudele persoanelor rănite în accidentul de la Perşani pot suna la spitale pentru a afla informaţii despre starea celor dragi: Spitalul Clinic de Copii - 0268.415130, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă - 0268.320022, Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” - 0268.416393, dar şi Spitalul Sf. Constantin - 0268.300300.

De asemenea, toate bagajele aflate în microbus vor fid use la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov de pe Strada Mihai Viteazul 11, telefon: 0268.428888.

UPDATE 18.10. Traficul pe DN 1 Braşov-Făgăraş a fost reluat în jurul orei 18.00. Se circulă în acest moment alternativ pe un singur fir. Drumul este aglomerat şi se merge bară la bară. Şoferii au la dispoziţie o rută ocolitoare:  DN73A Râşnov - Zărneşti - Şinca Nouă - Şinca Veche - Şercaia.

UPDATE 17.15. Toate cele 26 de victime ale accidetului de la Perşani au fost examinate de medici. Cinci persoane, un adult şi patru copii au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Braşov. Copii sunt în stare bună, în schimb aldultul a suferit fracturi şi traumatisme foarte grave  Este în stare critică şi a ajuns direct pe masa de operaţie. Cinci copii au ajuns şi la Spitalul Militar, iar alţi patru la Spitalul Sfântu Constantin. Cei mai mulţi dintre copii, 12 la număr, au ajuns la Spitalul de Pediatrie din Braşov. Doar unul dintre ei este în stare gravă. 
 

Între timp continuă cercetările la faţa locului şi se fac măsurători. Poliţiştii vor să afle care a fost cauza accidentului. Va fi nevoie şi de o expertiză a microbuzului pentru a se afla dacă a fost vorba despre o defecţiune tehnică sau o imprudenţă a şoferului. O macara a fost adusă în zonă pentru a îndepărta microbuzul de pe şosea. Circulaţia este în continuare blocată. 

UPDATE 16.30 Palatul Copiilor din Iaşi, de unde au plecat elevii şi profesorii implicaţi în tragedia rutieră din localitatea Perşani, judeţul Braşov, avea propriul microbuz. S-a apelat, însă, la un microbuz închiriat de la firma de transport Maxibus Trans SRL, deoarece Palatul Copiilor are angajat un singur şofer, cel de-al doilea post de şofer fiind blocat. În aceste condiţii, fiind obligatoriu să fie doi şoferi pentru o astfel de cursă, s-a apelat la serviciile firmei private din Iaşi. 

UPDATE 16.05. Potrivit unui pasager din microbuz aflat în stare de şoc, şoferul a încercat cu disperare să frâneze. „Totul a fost bine până când am început să coborâm acea vale. Am văzut cum domnul şofer a încercat cu disperare să frâneze şi să evite impactul, dar nu a reuşit“, a spus Silviu Enache. Potrivit ultimelor informaţii şoferul care se afla la volan, dar şi şoferul de rezervă au decedat. A treia victimă dintre adulţi ar fi dirijorul formaţiei care îi însoţea pe copii.  Se aşteaptă în continuare informaţii despre a patra victimă decedată. 

UPDATE  16.00 Purtătorul de cuvânt al IJP Braşov, cms. şef Liviu Naghi, ne-a confirmat că sunt probleme cu maşina care transporta copiii. „În acte, autovehiculul avea prevăzute 24 + 1 locuri, iar la faţa locului am constatat că, faptic, erau 28+1 locuri. La această oră pot să vă confirm că, din păcate, sunt 30 de victime, dintre care patru decedate“, a precizat Naghi. 

UPDATE15.30. Parchetul Curţii de Apel Braşov a preluat spre cercetare dosarul penal deschis în cazul accidentului. Se fac cercetări sun aspectul săvârşitii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Deocamdată nu s-au stabilit cauzele exacte ale accidentului.

UPDATE 15.00 Microbuzul implicat în tragedia rutieră in judeţul Braşov plecase de Iaşi şi transporta spre Arad 28 de persoane, elevi şi profesori de la Palatul Copiilor din Iaşi, care mergeau la un festival e folclor. Maşina care îi transporta aparţinea companiei Maxibus Trans SRL şi avea ITP valabil. De altfel, Roxana Nica, purtător de cuvânt al RAR, a declarat, pentru News.ro: "Tot ceea ce putem spune noi, Registrul Auto Român, este că autobuzul avea ITP valabil din luna aprilie. Mai mult, autobuzul a fost omologat pentru 25 de locuri". Microbuzul avea însă 28+1  locuri.

UPDATE 14.43 Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, grupul era format din 30 de persoane, copii între 12 şi 17 ani, dar şi profesori de la Palatul Copiilor Iaşi, respectiv de la Colegiul Naţional de Artă „O. Băncilă”. Cele 28 de persoane făceau parte din ansamblul folcloric Hora. „ISJ a primit de la directorul Palatului Copiilor din Iaşi informaţiile despre accidentul grav petrecut la Braşov. Cu durere şi cu îngrijorare pentru cei implicaţi în accident, vă transmitem că grupul din autocar era format din de elevi şi profesori de la Palatul Copiilor din Iaşi şi de la Colegiul Naţional de Artă «O. Băncilă», componenţi ai ansamblului folcloric HORA, care se deplasau către Arad, pentru a participa la un festival internaţional de folclor al copiilor. Palatul Copiilor încheiase un contract cu transportatorul pentru aceasta deplasare”, au arătat reprezentanţii IŞJ Iaşi, într-un comunicat de presă.

Directorul Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, Dana Barnea, a precizat pentru corespondentul „Adevărul” că activitatea era organizată doar de Palatul Copiilor din Iaşi. În judeţul Braşov a fost activat codul roşu de intervenţie, după ce un autocar în care se aflau aproximativ 30 de pasageri s-a răsturnat, patru pasageri murind şi mai multe fiind rănite. Opt maşini de acordare a primului ajutor şi două maşini de descarcerare au fost trimise la accidentul care a avut loc pe DN1, în localitatea Perşani, între Braşov şi Făgăraş.

UPDATE 14.35. Potrivit comisarul şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt al Poliţiei Braşov în autocar au fost 30 de persoane, iar auvehiculul avea 28 locuri. Minorii aflaţi în autocar aveau vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

UPDATE 14.29  La faţa locului s-au deplasat 50 de pompieri şi paramedici SMURD şi 30 de poliţişti şi jandarmi care asigură zona pentru ca echipajele să poată transporta cât mai repede răniţii. Deocamdată, anunţă reprezentanţii MAI, nu este nevoie de intervenţia elicopterului SMURD pentru preluarea răniţilor. 

UPDATE 14.22. Potrivit prefectului Ciprian Băncilă 20 de ambulanţe au plecat că răniţii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov şi la Spitalul de Pediatrie din Braşov. În acest moment se lucrează la scoaterea din autocar a victimelor decedate şi la degajarea drumului. Şoseaua este în continuare blocată, iar şoferii au la dispoziţie o rută ocolitoare:  DN73A Râşnov - Zărneşti - Şinca Nouă - Şinca Veche - Şercaia.

UPDATE 14.17 ”La faţa locului este inchisă circulaţia şi se iau măsuri de asigurare a perimetrului cu aproximativ 30 de poliţişti şi jandarmi, pentru a permite acţiunea SMURD şi ISU. S-a apreciat că nu se impune elicopter, degajarea victimelor făcându-se cu resursele locale: peste 50 de maşini de intervenţie”, au transmis oficialii Ministerului de Interne.

accident autocar brasov

UPDATE 14.15 Cele 28 de victime din autocarul care s-a răsturnat în localitatea Perşani, între Braşov şi Făgăraş, sunt din Iaşi. Conform primelor informaţii furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, autocarul transporta copii, elevi ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi de la Palatul Copiilor din Iaşi, la un festival de folsclor din Arad.

„Chiar acum adunam informaţiile. Am aflat că sunt copii plecaţi la un festival de folclor la Arad. Sunt copii de la Colegiul de Artă «Octav Băncilă» şi de la Palatul copiilor din Iaşi”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” Camelia Gavrilă, inspector general şcolar Iaşi. De asemenea, atât şoferul, cât şi firma care deţinea autocarul sunt din Iaşi. Potrivit unor surse, reprezentanţii poliţiei Iaşi s-au deplasat la sediul firmei de transport din Iaşi pentru a efectua cercetări. În judeţul Braşov a fost activat codul roşu de intervenţie, după ce un autocar în care se aflau 28 de persoane s-a răsturnat, patru pasageri murind şi mai multe fiind rănite. Opt maşini de acordare a primului ajutor şi două maşini de descarcerare au fost trimise la accidentul care a avut loc pe DN1, în localitatea Perşani, între Braşov şi Făgăraş.

UPDATE 14.10 Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis condoleanţe familiilor victimelor accidentul de la Perşani din judeţul Braşov şi a precizat că a discutat cu autorităţile privind intervenţia la locul tragediei. ”Am aflat cu tristeţe despre accidentul petrecut pe drumul între Braşov şi Făgăraş. Sper în însănătoşirea grabnică a tuturor celor răniţi şi îmi exprim sincere condoleanţe pentru familiile celor care au pierit. Am luat legătura cu autorităţile, care fac tot posibilul pentru limitarea consecinţelor şi acordarea ajutorului la faţa locului”, a scris preşedintele Iohannis pe Facebook.

UPDATE 14.00 Deputatul PNL de Braşov Maria Grecea a făcut o interpelare la adresa MAI exact pentru motivul că sunt accidente grave foarte multe pe acest tronson. „În urma răspunsului primit vara trecută de la MAI am identificat două componente: una legată de faptul că reabilitarea drumului nu a fost una cu un grad mare de siguranţă, iar pe tronsonul respectiv este o semnalizare şi marcare deficitară! A doua problema era legată de faptul că efectivul Poliţiei Codlea este unul subdimensionat, doar patru agenţi pentru trei schimburi, care sa acopere peste 70 km de drum. Am continuat demersul pe cele doua componente, astfel încât am depus întrebări legate de reabilitare, dar şi de marcaje la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov şi am fost în audienţă cu o scrisoare deschisă la dl. ministru de interne, Gabriel Oprea”, ne spune deputatul liberal ce s-a întâmplat cu demersurile întreprinse.

Potrivit răspunsului primit de la DRDP Braşov, „reabilitarea a fost una corectă”, dar se menţionează că au demarat lucrări de semnalizare şi marcaje pe anumite porţiuni doar dupa sesizarea Mariei Grecea. Mai mult, parcă în bătaie de joc, cei de la DRPD Braşov spun că va există o şedinţă comună cu reprezentanţii Poliţiei din Codlea „pentru a identifica zonele cu risc mare de accidente” şi pentru a se pune parapeţi metalici de protecţie! Păi specialiştii de la drumuri şi poduri nu era mai bine mai întâi să se consulte, şi pe urmă să se apuce de treabă??

Accident autocar - pixelat

„Răspunsul mă nemulţumeşte total, deoarece dl. Oprea spune că lucrările efectuate sunt în regulă, ceea ce contrazice părerea comandantului din Codlea care spune că a atras atenţia asupra reabilitării, că este una cu un grad mare de risc, iar faptul ca DRDP a efectuat lucrări după sesizările făcute demonstrează că acel tronson nu era unul care sa se încadreze în parametrii de siguranţă.
Tot din răspunsul dlui. Oprea înţeleg ca Poliţia Judeţului Brasov analizează posibilitatea suplimentării Poliţiei Codlea, cu doi agenţi, atenţie!, prin redistribuire!!. Adică, a aruncat responsabilitatea în spatele celor de aici, iar eu ştiu că Poliţia judeţului nostru se confruntă cu o lipsă majoră de personal!”, a precizat Grecea.

Între timp, în octombrie, deputatul liberal a depus o nouă interpelare lui Oprea, prin care îi solicită, printre altele, să-i comunice care este efectivul Poliţiei Brasov, raportat la populaţia judeţului, în comparaţie cu alte judeţe similare (Cluj, Timiş, Constanţa). „Nu am primit un răspuns, nu ştiu dacă a apucat să-l redacteze. Un lucru e cert: voi continua acest demers pentru a avea asigurată siguranţa cetăţenilor în judeul pe care îl reprezint, indiferent de cine va conduce acest minister”, ne-a declarat Maria Grecea.

UPDATE 13.50 Din primele informaţii, autocarul, care ar aparţine unei firme autorizate de transport, plecase de la Palatul Copiilor din Iaşi şi se îndrepta spre Braşov. În autocar erau mai mulţi copii, dar şi adulţi, care se mergeau la Braşov pentru a participa la un festival de folclor. 

UPDATE 13.50. Potrivit martorilor este posibil ca accidentul să se fi produs din cauza unei defecţiuni tehnice. Autocarul nu este unul nou. Potrivit martorilor autocarul oprise înainte de accident la restaurantul de la Perşani unde pasagerii au luat masa. Imediat după ce au pornit din nou la drum, la câteva sute de metri s-a produs accidentul. Potrivit martorilor de la roţile autocarului ieşea fum negru semn că ar putea fi vorba de o defecţiune tehnică. De asemenea este posibil ca şoferul să fi frânat violent.

accident autocar brasov

UPDATE 13.37. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov numărul răniţilor a ajuns la 22. Dintre aceştia 16 sunt în stare gravă, iar doi chiar în stare critică. Primele informaţii arată că şoferul autocarului a pierdut controlul volanului într-o curbă din cauza vitezei şi s-a izbit de parapetul de pe şosea. Circulaţia pe DN1 între Braşov şi Făgăraş este complet blocată şi s-au format coloane de maşini pe câţiva kilometri. Potrivit ultimelor informaţii autocarul avea doar 21 de locuri, dar în autovehicul se aflau 31 de persoane.

În autocar se aflau 28 de persoane. 22 ersoane sunt rănite, dintre care două sunt în stare critică. Alte patru persoane au murit pe loc. La faţa locului sunt aşteptate două elicoptere SMURD. „Urmează să facem trierea cazurilor la faţa locului, iar apoi, în funcţie de gravitatea leziunilor, se va decide care dintre răniţi vor fi transportaţi cu elicopterul“,  a declarat Adriana Palaghia, purtător de cuvânt la Ambulanţa Braşov. 

Accidentul este cel mai grav petrecut în ultimul an la Braşov, iar prefectul Ciprian Băncilă a anunţat că s-a pus în aplicare Planul Roşu de Intervenţie. Opt echipaje SMURD şi două autospeciale de descarcerare se află acum la faţa locului. De asemenea s-a solicitat intervenţia a două elicoptere SMURD pentru victimele care sunt în stare foarte gravă. 

Ştire în curs de actualizare 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite