Ursoaica Masha, cel mai neobişnuit refugiat ucrainean în România. Se mută definitiv în sanctuarul de la Zărneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursoaica Masha a fost adusă din Ucraina chiar în timpul războiului FOTO Asociaţia Milioane de Prieteni
Ursoaica Masha a fost adusă din Ucraina chiar în timpul războiului FOTO Asociaţia Milioane de Prieteni

Ar fi trebuit să ajungă la Zărneşti (Braşov) de 1 martie, însă invazia rusă în Ucraina a stopat demersurile pentru aducerea ursoaicei Masha. Acum, Asociaţia Milioane de Prieteni a preluat-o din Vama Halmeu şi o duce spre noua ei casă, în care va trăi liberă.

Războiul din Ucraina a amânat cu o lună sosirea ursoaicei Masha la Zărneşti, dar activiştii de la Milioane de Prieteni nu au renunţat la demersurile începute înainte de invazia Rusiei în Ucraina şi, în cele din urmă au reuşit. 

Echipa asociaţiei a ajuns luni dimineaţa în punctul de frontieră de la Halmeu şi a preluat patrupedul care venea din ţara vecină. Masha se afla în oraşul Sambir, o zonă în care nu era război. Însă, la numai 40 de kilometri, au fost bombardamente care au speriat oamenii şi animalele din zonă. 

„Documentele pentru Masha tocmai s-au finalizat şi am reuşit să plecăm din graniţă masha este pe tărâm românesc, este în drum spre acasă, este în drum spre sanctuar. Suntem, încă, foarte emoţionaţi, pentru că a fost un moment în care aproape nu mai credeam că o putem salva, a fost destul de greu să o aducem, după ce, pe data de 1 martie, când trebuia să vină, s-a anulat totul din cauza începerii războiului”, a precizat Paula Ciotloş, vicepreşedinte Asociaţia Milioane de Prieteni.

În momentul în care va ajunge în sanctuar, Masha va fi evaluată de medicii veterinari, care vor spune ce este de făcut pentru sănătatea ursoaicei şi pentru adaptarea ei cât mai rapidă. La o primă vedere, membrii Asociaţiei Milioane de Prieteni care au fost în judeţul Satu Mare să o aducă spun că animalul are o stare generală bună. 

„Este bine, este un pic supărată de la transport şi din cauza faptului că se află din nou într-o cuşcă, dar este ultima dată pentru ea când se află într-o cuşcă, este ultimul drum într-o cuşcă. De acum încolo se va bucura doar de natură, doar de copaci, de piscine, de cântecul păsărilor, de alţi urşi, care au trăit aproximativ aceleaşi traume ca şi ea”, a mai spus Paula Ciotloş.

Masha a fost vedetă a unui circ din Ucraina şi trăia într-o cuşcă mult prea mică. Era antrenată să facă salturi şi mici giumbuşlucuri care să-i distreze pe copii, dar de acum se va bucura de viaţa din sanctuar, una foarte apropiată de cea în libertate deplină. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Braşovul, dat ca exemplu la CNN pentru felul în care îi primeşte pe refugiaţii din Ucraina

Percheziţii la un cămătar din Vâlcea, care împrumuta bani la Braşov. Surpriza poliţiştilor când au căutat prin casă 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite